Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plângeri la Primăria Constanţa, Poliţia Locală şi OPC pe tema locurilor de joacă ce pun în pericol integritatea fizică a micuţilor (galerie foto)

ro

31 May, 2017 00:00 4378 Marime text
Locurile de joacă amenajate în Portul Tomis reprezintă un pericol pentru copii, motiv pentru care părinţii evită să le mai permită acestora să mai urce pe tobogane sau să se dea în leagăne. Îngrijoraţi de starea precară a locurilor de joacă din oraş, zeci de părinţi constănţeni sprijiniţi de filiala locală a Uniunii Salvaţi România, s-au unit în mediul online şi au deschis o pagină intitulată chiar „locuri de joacă din Constanţa”. „Ajutaţi-ne să le oferim copiilor noştri locuri de joacă decente. Primăria trebuie să asculte şi vocea noastră!“, transmiteau părinţii.  

Aceştia au pornit o campanie de identificare a zonelor din oraş în vederea amenajării unor locuri de joacă noi şi, concomitent, pentru că schimbarea nu se întâmplă peste noapte sau doar criticând, s-au implicat voluntar să întrețină aceste locuri de joacă publice destinate copiilor. 
Pagina de Internet creată de părinţi a devenit în scurt timp o platformă în care se dezbat problemele cu care se confruntă cei mai mici dintre cetăţenii Constanţei, un loc în care părinţii sunt ascultaţi şi primesc sfaturi şi în acelaşi timp un mediu în care fiecare sesizare este luată în seamă şi verificată.
O situaţie mai puţin plăcută a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când o mămică a sesizat că locul de joacă din Portul Tomis este un adevărat pericol pentru cei mici. Femeia a precizat că, pe parcursul unei jumătăţi de oră pe care a petrecut-o alături de copil la locul de joacă amintit, nu mai puţin de doi copii au căzut printre scândurile lipsă ale toboganului din zonă. „Nu ştiu câţi părinţi vor depune plângere, dar cred că ar merita daţi în judecată”, susţine femeia în mesajul adresat fondatorilor grupului „locuri de joacă din Constanţa”.
Din imagini, se poate observa că lipsesc mai multe scânduri din construcţia amenajată pentru ca micuţii să se poată da pe tobogan. 

USR face plângeri oficiale către autorităţi

Preşedintele USR Constanţa, Ion Stelian, ne-a declarat că după ce a avut loc acest incident, reprezentanţii USR şi ai părinţilor constănţeni pregătesc plângeri oficiale pe care le vor înregistra la Primărie, Poliţia Locală şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului. „USR Constanța a demarat acum câteva săptămâni un proiect de inventariere și evaluare a tuturor locurilor de joacă din Constanța, care s-a concretizat într-o lucrare în care sunt descrise în amănunt aceste spații de joacă și care se va finaliza printr-un capitol de propuneri concrete de amenajare pe care să le înaintăm autorității publice locale, după consultarea părinților prin completarea unor chestionare pe care le vom folosi în acest scop. Nu toate deficiențele pe care le-am descoperit sunt de trecut cu vederea. Unele nu țin doar de partea estetică, ci țin de siguranța copiilor noștri. Din păcate, zilele trecute s-au întâmplat la locul de joacă din Portul Tomis câteva accidente în care au fost implicați copii, tocmai datorită lipsei de întreținere a acestui spațiu de joacă, motiv pentru care USR Constanța va sesiza Primăria, Poliția și Agenția pentru Protecția Consumatorilor pentru remedierea urgentă a deficiențelor, pentru stabilirea responsabilităților și, eventual, pentru sancționarea persoanelor vinovate. Am dori, de asemenea, să aflăm cum este posibil să avem în buget bani inclusiv pentru întreținerea acestor spații de joacă, dar ele să fie în paragină și să pună în pericol sănătatea copiilor noștri. Undeva, la nivelul Primăriei Constanța, lucrurile nu funcționează și trebuie luate măsuri ferme. Închei prin a spune că, în decurs de maxim două săptămâni vom prezenta Primăriei și presei propunerea noastră referitoare la locurile de joacă din Constanța”, a comentat Ion Stelian.

Ce locuri de joacă reabilitează totuşi Primăria anul acesta?

În replică, susţin reprezentanţii municipalităţii, din vara acestui an, spaţiile de joacă din municipiul Constanţa vor intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare. Primăria nu a mai investit bani în parcurile dedicate celor mici din anul 2015. Municipalitatea a alocat suma de 10.464.000 de lei pentru modernizarea a 63 de spaţii de joacă. Anul acesta vor fi reamenajate doar 39 de locuri de joacă din municipiu. Cele patru loturi care intră în reabilitare acoperă cartierele din zona de nord a oraşului, zona centrală, zona de sud şi zona Baba Novac - Coiciu - Casa de Cultură. 

Iată ce locuri de joacă vor fi amenajate!

Lotul I (zona de nord), pe o suprafaţă de 4.367,2 mp - strada Năvodului, Palazu Mare, aleea Viitorului, strada Dispensarului, aleea Hortensiei, Tomis Nord, bulevardul Tomis, zona de agrement Badea Cârţan, strada Adamclisi, aleea Stejarului, strada Primăverii, parc Tomis II.
 
Lotul II (zona centrală) - suprafaţă de 3.764,32 mp - aleea Mălinului, Tomis I, strada Pescarilor, zona de agrement - parc Dragoslavelor, parc Teatrul „Oleg Danovski“, aleea Lupeni, zona strada Traian, strada 1 Decembrie / strada Traian, Poarta 4, bulevardul Ferdinand, zona Gară CFR.
 
Lotul III (zona sud) - suprafaţă de 4.328,15 mp - şoseaua Mangaliei, piaţa Far, zona Abator, zona de agrement - strada Caraiman, strada Dunării, aleea Timonei, şoseaua Mangaliei, zona de agrement CET / aleea Albatrosului, bulevardul Aurel Vlaicu, bulevardul I.C. Brătianu / strada Cumpenei.
 
Lotul IV - suprafaţă de 2.039,38 mp - cuprinde zona Baba Novac - cartier locuinţe tineri, strada Constantin Brâncuşi, strada Dionisie cel Mic, strada B.P. Hasdeu, aleea Daliei, parc Casa de Cultură şi bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - strada I.L. Caragiale.
 
Citeşte şi:

O mamă din Constanţa, scrisoare deschisă către Decebal Făgădău „Dumneavoastră, domnule primar, v-aţi lăsa copiii să intre în actualele locuri de joacă ale oraşului?“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii