Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiţie ajunsă inclusiv la Administraţia Prezidenţială „Iniţiativă de ecologizare a oraşului Constanţa“

ro

29 Sep, 2015 00:00 2130 Marime text
O petiţie semnată de Laurenţia Lupu, „încă cetăţean al oraşului Constanţa“, şi intitulată „Petiţie de ecologizare a oraşului Constanţa şi alte aspecte“, a sosit pe mail-ul cotidianului ZIUA de Constanţa. Destinatarii scrisorii sunt „dragii edili constănţeni“, şi, potrivit expeditorului, aceasta a fost transmisă către mai multe instituţii de stat, în speranţa că „poate îşi găseşte rezolvarea într-un mod mai eficient decât altele, ale diferiţilor cetăţeni nemulţumiţi de ceea ce văd în jur“. Concluzia expeditorului: „Trăim într-o ţară murdară.“

Pentru a afla care sunt nemulţumirile şi aspectele semnalate de Laurenţia Lupu, vă redăm în cele ce urmează textul petiţiei, pe care îl regăsiţi integral în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
„Bună ziua, dragi edili constănţeni
 
Pentru început, vă salut iniţiativa de ecologizare a oraşului de două ori pe an, deşi e cam puţin, când mă gândesc la mizeria cu care se confruntă oraşul nostru de atâta timp. Ar trebui să vă gândiţi mai bine la o strategie care să asigure permanent participarea cetăţenilor, pentru menţinerea curăţeniei oraşului. Doar de două ori pe an e insuficient. Printre hotărârile Consiliului Local Constanţa există şi reglementări referitoare la acordarea de amenzi pentru toate tipurile de abateri, referitoare la protecţia mediului - de la aruncarea chiştoacelor, adunarea în pungi de plastic a mizeriei de câine de pe trotuare etc. Cineva s-a gândit la toate, în hârtii stăm foarte bine, cum se zice, dar nu şi în practică.
 
Întrebare: CINE AR TREBUI SĂ ŞI VERIFICE APLICABILITATEA HOTĂRÂRILOR LOCALE ???!! Cumva şi Poliţia Locală sau inspectorii de mediu, dacă aveţi aşa ceva în cadrul Primăriei?! Sau dânşii se ascund prin birouri, liniştiţi, să nu deranjeze pe cineva?!... Timpul trece, leafa merge... noi cu drag muncim.
Nu se vede nimic în oraş, dragi edili şi şefi de departamente de mediu şi poliţii locale. E valabil pentru toate primăriile. VOI NU VĂ FACEŢI DATORIA. Ce aşteptaţi, petiţii, ca să vă obligăm să vă faceţi datoria corect şi până la capăt?
 
De altfel, am semnalat Poliţiei Locale, acum trei săptămâni, un caz cu nişte dubioşi oameni ai străzii din zona Pieţei Tomis III, care îşi dădeau unul altuia teancuri de bani, foarte matinal şi foarte nemunciţi. Oameni pe care îi hrănim noi. Nu am primit nici acum răspuns, deşi este o petiţie la care am primit număr de înregistrare online. Termenul de 30 de zile încă nu a trecut...“

Sfaturi şi exemple

„Între timp, am primit o informare de la domnul viceprimar Făgădău - şi aşteptăm aplicarea deciziei dânsului -, prin care ne informează că ne va scoate la curăţenie. EXCELENT. Cineva a început să gândească. Dar, repet, de două ori pe an este prea puţin.
 
SFAT: românul nu ascultă decât dacă este constrâns, amendat, din păcate. Dar şi în Germania, cu ani în urmă, tot aşa s-a procedat iniţial, precum şi în alte ţări acum civilizate.
Întrebare: Primăria nu are nevoie de nişte bani în plus la bugetul său, proveniţi de la amenzile acordate pentru nepăstrarea curăţeniei?! Bani care să fie direcţionaţi tot pentru salubrizarea oraşului, bineînţeles, nu spre MAMAIA... Pentru amenajarea spaţiilor verzi, pentru construirea de parcări, de ce nu chiar SUBTERANE?!
Un exemplu: oraşul Râşnov construieşte pe bani proprii o mare parcare subterană în centru, să nu strice aspectul oraşului, care va deveni un mare centru de atracţie în curând. Bravo lor! Ei de ce pot?
 
Noi nu avem pe unde circula, trotuarele cu gropi sunt ocupate de prea multele maşini, mamele nu au pe unde să îşi plimbe cărucioarele cu viitorii cetăţeni ai oraşului sau, mai bine zis, ai ALTOR ţări... Când vor creşte, nu le va place ceea ce văd, dacă noi şi mai ales voi nu faceţi nimic pentru a schimba ceva în bine în acest oraş (respectiv ţara noastră).

Reproşuri pentru „Primar de Mamaia“

„De mulţi ani, Constanţa a fost lăsată de izbelişte, fostul edil (bine că am scăpat odată de el… :)), mai bine se numea Primar de Mamaia) nu a făcut decât să distrugă oraşul şi să-l lase în ruină, ne-a lăsat fără spaţii verzi, deşi aveam legislaţie de mediu dedicată, deşi suntem oraşul cu cel mai mic număr de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor din Europa! Şi el nu plăteşte pentru asta... Acum e liber şi fericit, se plimbă cu bicicleta prin Mamaia.
 
Nu mai avem un Centru al Oraşului, nici spaţii verzi, nici coşuri de gunoi, nici flori ori parcări amenajate, nu mai avem curăţenie şi siguranţa cetăţeanului, avem însă pomanagii care nu fac nimic pentru a-şi merita pachetele făcute pe cheltuiala NOASTRĂ, fără să ne întrebe nimeni dacă suntem sau nu de acord să direcţionăm banii într-acolo, şi ţigani (da, aşa se cheamă de fapt, nu rromi, cu care suntem confundaţi în lume) care primesc regulat ajutoare sociale.
 
Întrebare: prin astfel de legi, nu tot noi îi încurajăm să continue astfel, crezând că e normal şi li se cuvine?!
 
Tot fostul edil se face vinovat de îndreptarea fondurilor oraşului nostru cu precădere către oraşul lui de suflet, MAMAIA, în detrimentul Constanţei, transformată într-o staţiune cu conotaţii de destrăbălare, sambe şi sex, de încurajare la cerşetorie şi furt, bişniţă şi asistenţă socială FĂRĂ ca beneficiarii ei să nu ofere societăţii NIMIC în schimb, e vorba şi de ţiganii cu care a înzestrat unul dintre vechile cartiere de oameni onorabili… noul cartier de asistaţi social, cartierul Henri Coandă. Pe oamenii din zona respectivă i-a întrebat cineva dacă sunt de acord cu învecinarea acestora? De ce nu i-a dus în MAMAIA, dacă tot îi consideră şi pe aceştia oameni onorabili? Nu, nu este vorba de discriminare, deşi toţi o gândim, ne e frică să îi zicem pe nume: de ce nu îi pune la muncă pentru favoritismul de care au parte? DE MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂŢII AŢI AUZIT???!!
 
Această măsură poate fi aplicată pentru ei şi pentru cei ce încalcă legea, cu infracţiuni minore. Aşa am avea un oraş mai curat şi mai sigur. Şi puşcării mai goale, acolo e o altă scurgere de bani publici… Înainte, puşcăriaşii erau obligaţi să muncească, acum, devin poeţi tot pe banii noştri şi cer ajutorul Avocatului Poporului.
 
Degeaba plătim în Constanţa, de ani buni, TAXA DE PROTECŢIE. Această taxă se aseamănă mult, dacă nu chiar au copiat-o iniţiatorii ei, cu taxele percepute de clanurile mafiote... Bun exemplu au urmat… Păi, până acum, la tot ce au făcut în oraş, oare cum se numesc?!...

Despre Poliţia Locală

„Referitor la siguranţa noastră, POLIŢIA LOCALĂ este părtaşă la toată mizeria umană şi a deşeurilor din oraş şi, mai ales, din PIEŢELE CONSTĂNŢENE. Aceasta este complice la situaţia în care ne aflăm, nu atât prin luarea mitei, cât prin lipsa permanentă a reprezentanţilor poliţiei în aceste pieţe sau a oraşului chiar, la acceptarea bişniţarilor şi hoţilor din ele, a lipsei de atitudine. Pentru ce îi plătim? Totuşi, ei există sau s-a desfiinţat?! Dacă nu, puneţi-i la treabă. Pe ei şi pe inspectorii de mediu, dacă aveţi, din cadrul Primăriei, ar trebui o colaborare mai eficientă cu cei de la Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. Sau trebuie sa ajungem la Bucureşti cu petiţii? La cine trebuie să mai apelăm?
 
Oare dumneavoastră CHIAR NU ŞTIŢI CE AVEŢI DE FĂCUT sau ziceţi că MERGE ŞI AŞA?!! Sau DUPĂ NOI, POTOPUL!? Nu cred că sunteţi oamenii potriviţi la locul potrivit, să mă iertaţi. Aşadar, avem aşteptări de la voi, dragi edili, responsabili naţionali cu starea mediului, şi factori de decizie, deoarece luaţi nişte salarii şi ne reprezentaţi.“

Aşteptăm indicaţii

„Iniţiativa de a curăţa oraşul nostru de mizerii este salutară. Vă ajutăm şi noi, NUMAI SĂ NE SPUNEŢI CUM SĂ O FACEM. Trebuie să găsiţi o formulă prin care să scoateţi cetăţenii nesimţiţi sau adormiţi de prin case, blocuri, societăţi să se uite în jur şi întrebaţi-i dacă le place ceea ce văd, să găsiţi uneltele, mijloacele potrivite de a-i (ne) obliga. Luaţi atitudine, nu ne mai vrăjiţi cu sloganuri şi idei doar pe hârtie. Sunt mult prea mulţi puturoşi şi nesimţiţi în jurul nostru, oameni scârbiţi şi/sau neîncrezători că s-ar mai putea schimba ceva în jur, în viaţa lor, a noastră.
 
Dumneavoastră vă place oraşul în care trăiţi? MIE NU, de aceea, de câte ori am prilejul, las deoparte mândria şi încerc să fac ceva, îmi adun din jurul spaţiului unde locuiesc gunoaiele, am văruit, am plantat copaci, mă gândesc că poate le ofer vecinilor mei un bun exemplu. Dar cu o floare nu se face primăvară. Pentru mine însă contează, dorm mult mai bine noaptea.
Un bun exemplu consider că le ofer şi colegilor la serviciu, deoarece îmi fac cu eficienţă, zic eu, (deşi e foarte greu), meseria, aceea de inspector şi responsabil de mediu. Încerc, pe cât posibil, să conştientizez personalul că treaba cu gestionarea cu mai multă eficienţă a deşeurilor nu e de glumă... mai ales că, în curând, România va fi taxată cu sute de mii de euro pe zi dacă nu colectează selectiv deşeurile... ŞTIAŢI?! Dar poate mai bine plătim amenzile, nu? Tot din bani publici, sau mai bine să ne facă americanii curăţenie, că aşa ne-am învăţat. Gratis.

În aşteptarea răspunsului

„Mi-e ruşine că locuiesc într-un asemenea oraş, din care aş pleca fără remuşcări şi azi dacă aş avea în altă parte un loc de muncă asigurat. Aş lăsa în urmă, fără regret, amintiri, prieteni şi locuri dragi.
 
Îmi cer scuze dacă am deranjat cu modul meu direct de exprimare, dar ceea ce gândesc eu gândesc sute de mii de oameni, şi m-am cam săturat. Dar nu mulţi au curajul să o şi spună public, ori le e lehamite, căci oricum părerea lor nu contează.
 
Dorim schimbare în jurul nostru? HAIDEŢI SĂ FIM NOI SCHIMBAREA PE CARE O DORIM! Poate îi molipsim şi pe cei din jur. Vom fi mai fericiţi, cu siguranţă, şi nu vom mai fi trataţi ca GROAPA DE GUNOI A EUROPEI care vom deveni în curând.
 
Dacă mi se va răspunde petiţiei (conform Legii petiţiilor, aşa e normal), înseamnă că cineva încă îşi face datoria în ţara aceasta/oraşul Constanţa şi nu a murit bunul-simţ al responsabilităţii. Pot eu oare să vă trag la răspundere?! Vă las pe dvs. să răspundeţi.
 
Lupu Laurenţia, încă cetăţean al oraşului Constanţa“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii