Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 27 octombrie Grecii din Constanţa sărbătoresc Marele NU

ro

19 Oct, 2012 01:00 4184 Marime text

greci-bisericagreceasca.jpgComunitatea elenă din Constanţa va sărbători, pe 27 octombrie, ziua Marelui NU.

Marele NU este, ca şi 25 martie (Ziua Naţională a Greciei), una dintre cele mai importante sărbători naţionale ale grecilor. Cunoscută şi sub denumirea de „Ziua demnităţii", sărbătoarea îi comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste, în 1940 - 1941.

„Deci acesta înseamnă război!"

Potrivit istoricului disponibil pe site-ul Comunităţii Elene „Elpis" din Constanţa, Marele NU este legat de răspunsul negativ pe care primul ministru elen Ioannis Metaxas l-a dat guvernului italian care solicita intrarea în Grecia şi ocuparea de poziţii strategice. Răspunsul primului ministru grec a rămas în istorie: „Deci acesta înseamnă război". „Imediat ce s-a dat publicităţii decretul mobilizării, toţi cei care erau apţi de luptă din satele şi oraşele Eladei s-au îndreptat către unităţile lor, iar reacţia tuturor faţă de invazia italiană a fost exprimată printr-un «NU» răspicat. În dimineaţa zilei de 28 octombrie s-a anunţat mobilizarea generală şi unităţile militare se îndreptau spre front", se menţionează pe site-ul comunităţii greceşti din Constanţa.

După acest moment, Grecia a intrat în cel De-al Doilea Război Mondial. Pe lângă italieni, grecii au fost nevoiţi să înfrunte şi ofensiva germană din 1941. „Poporul şi armata elenă trebuiau să facă faţă unui alt adversar mai puternic: Germaniei lui Hitler care, înainte de a ataca Uniunea Sovietică, a considerat că este nevoie să cucerească Balcanii. Şi astfel, în zorii zilei de 6 aprilie 1941, ambasadorul german în Grecia prezintă primului ministru grec, Alexandros Korizis (Ioannis Metaxas murise la sfârşitul lui ianuarie 1941), o comunicare diplomatică cu reproşuri stereotipe ale celui de-al treilea Reich şi care, în esenţă, era o declaraţie de război împotriva Greciei", precizează sursa mai sus amintită.

Slujbă religioasă de comemorare

Marele NU va fi marcat, la Constanţa, sâmbătă, pe 27 octombrie, chiar dacă sărbătoarea propriu-zisă este pe 28 octombrie. În jurul prânzului, la Biserica Greacă Metamorfosis va avea loc o slujbă religioasă de comemorare a celor care au luptat împotriva fascismului, slujbă oficiată de preotul paroh al comunităţii elene din Constanţa, Gheorghe Malcea. Ulterior, preşedintele Comunităţii Elene „Elpis", Eftimie Antoniadis, va ţine un discurs despre semnificaţia zilei Marelui NU.

La evenimente vor lua parte greci din Constanţa, membri ai comunităţii, dar şi ataşatul maritim al Republicii Elene la Constanţa, Dimitrios Kryoneritis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii