Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizatia „Si eu pot" sprijina copiii defavorizati

ro

10 Feb, 2009 03:15 1767 Marime text
si_eu_pot.jpgLa sfârşitul anului trecut, la Mangalia, a fost înfiinţată Organizaţia „Şi eu pot", care şi-a propus să sprijine copiii ce provin din familii nevoiaşe.

ONG-ul este coordonat de către psihologul Mihaela Pistol şi are colaboratori mai mulţi medici specialişti şi avocaţi din oraş.
Până în prezent, au fost identificaţi 20 de copii cu probleme de sănătate, neşcolarizaţi sau fără acte. Aceştia locuiesc la Herghelie, IAS ori în staţiunea Neptun. În ceea ce priveşte starea de sănătate a micuţilor, dr. Cristina Ivan, medic ce face parte din organizaţie, ne-a declarat: „Există copii care suferă de hipotrofie staturo-ponderală, din cauza deficitului alimentar, copii cu suflu sistolic ori cu retard psihic, care trebuie să primească, urgent, tratament de specialitate. De aceea, am făcut primele demersuri, astfel că micuţii au fost consultaţi gratuit, urmând să li se administreze medicaţia de care au nevoie. În acelaşi timp, copiilor le-a fost făcută evaluarea psihologică şi au fost vaccinaţi împotriva gripei. Unii dintre aceştia au fost şcolarizaţi, iar alţii au intrat în legalitate, întrucât nu aveau acte de identitate. Pentru perioada următoare ne-am propus să facem demersuri către primărie, astfel ca micuţii să primească hrană gratuită de la cantina socială a oraşului".
Deocamdată, organizaţia îşi desfăşoară activitatea într-un cabinet aflat în incinta Şcolii Generale nr. 4 Neptun. Coordonatoarea organizaţiei, Mihaela Pistol, a declarat că obiectivele pe care şi le-a propus această asociaţie sunt în totalitate în beneficiul copiilor defavorizaţi. „Proiectele pe care le avem în vedere oferă copiilor aflaţi în dificultate ajutorul pe care părinţii acestora nu reuşesc să îl asigure. Toate proiectele noastre vor promova interesul superior al copilului şi dreptul lui de a fi crescut în familie. Organizaţia noastră încearcă să deruleze un program prin care copiilor li se asigură dreptul la sănătate fizică, dezvoltare emoţională şi mentală, precum şi toate celelalte drepturi, aşa cum sunt acestea stipulate în Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului".
Centrul de zi pentru integrare educaţională şi socială a copiilor aflaţi în dificultate din cadrul Asociaţiei „Şi eu pot" are ca scop reducerea abandonului copiilor, a abandonului şcolar şi întărirea capacităţii familiilor de a face faţă situaţiilor de criză.
Cercetarea efectuată de echipa centrului, în perioada 6-20 octombrie 2008, în şcolile Mangalia arată că 30 % din elevii claselor I-IV sunt în dificultate. O pondere însemnată o au copiii aflaţi în sărăcie, majoritatea acestora neavând un loc unde să înveţe. Astfel, în medie, într-o cameră locuiesc mai mult de trei persoane, însă sunt şi familii cu 12 persoane care locuiesc în două camere, precum şi familii ce nu au baie. Urmează copiii de etnie rromă, ce aparţin unui grup minoritar, marginalizat social, precum şi cei ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, să muncească, şi care sunt lipsiţi de afectivitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii