Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii, paravan in lupta electorala PSD-PNL din Baneasa

ro

27 Feb, 2008 00:00 1051 Marime text
1204059359.jpg

Primarul orasului, Gelu Iordache, demonteaza, argumentat, asa-zisele acuze formulate de localnici la adresa sa

Intr-un comunicat remis redactiei la finele lunii trecute, deputatul PNL Andrian Mihei sustinea ca localnicii din orasul Baneasa i s-au plans ca prioritatile edilului nu coincid cu nevoile comunitatii. Dialogul purtat cu primarul Gelu Iordache si argumentele prezentate de acesta au demontat, rand pe rand, acuzele formulate la adresa sa. Dezinformarea, dezinteresul oamenilor sau manevrele politice la care se recurge de obicei in prag de alegeri au stat la baza mai multor nemultumiri formulate de localnici cu prilejul unei vizite facute de parlamentarul liberal in oras. Ei cred ca lipsa de interes a autoritatilor locale va duce la pierderea proiectului privind construirea unei sosele care sa faca legatura intre Dobrici - Krushari - Dobromir si alte localitati, printre care satele Faurei si Tudor Vladimirescu si orasul Baneasa. Bazele proiectului au fost puse in iunie 2007, in urma unei intalniri ce a avut loc la Dobrici, intre autoritatile romane si cele bulgare. Din delegatia constanteana a facut parte si primarul Gelu Iordache, unul dintre semnatarii declaratiei redactate cu acel prilej. Documentul confirma intentia bulgarilor de a realiza, impreuna cu primarii din judetul Constanta, drumul turistic transfrontalier Dobrici-Crusari-Coriten-Dobromir-Baneasa. Prefectul judetului Dobrici, Dincher Hadjiev, a precizat ca va mentine corespondenta cu Primaria Dobromir, construirea drumului fiind posibila doar cu fonduri transfrontaliere, ce se acorda numai pentru zonele unde nu exista drumuri. Viitoarea artera va trece prin Baneasa, insa pe drumul judetean 391 A, aspect ce nu permite administratiei locale sa acceseze fonduri europene pentru realizarea sau reabilitarea lui. In acest context, proiectul se va realiza pe baza corespondentei si a colaborarii intre autoritatile din Dobrici si Dobromir, Baneasa si satele arondate numarandu-se doar printre beneficiari.

Investitii pentru tineri

Intentia edilului de a construi la Negureni o baza sportiva cu teren multifunctional si instalatie de iluminat nocturna nu este considerata de localnici o investitie necesara. Gelu Iordache a explicat ca bugetul local nu va fi afectat, investitia realizandu-se cu fonduri guvernamentale. "Baza se va ridica in satul Negureni, deoarece fondurile respective se aloca doar pentru mediul rural, iar in Faurei, comunitatea nu ar avea grija de acea baza si banii s-ar risipi de pomana", a specificat edilul. Pentru a dovedi ca este interesat de atragerea de fonduri, Iordache a specificat ca banii alocati de Guvern vor permite administratiei locale sa reabiliteze caminul cultural din Negureni si sa-l refaca din temelii pe cel din Faurei. In schimb, cu bani din bugetul local sau de la Consiliul Judetean Constanta, in 2006 s-a reusit construirea unei scoli noi in satul Faurei, precum si reabilitarea gradinitei din Baneasa, a carei receptie se va face pe 3 martie anul curent. Referitor la reabilitarea Liceului Teoretic Baneasa, primarul a precizat ca a primit 20 de miliarde lei de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, insa, din cauza apelor pluviale, trebuie schimbat studiul de fezabilitate, deoarece prima solutie indicata de specialisti nu poate fi aplicata. "Contractul cu firma constructoare a fost incheiat, insa lucrarile vor demara dupa definitivarea noului studiu de fezabilitate", a adaugat Iordache.

In beneficiul comunitatii

Deputatul PNL Andrian Mihei preciza in comunicat ca localnicii sunt nemultumiti deoarece strazile sunt pline cu noroi. Ciudata atitudine din partea oamenilor, cu atat mai mult cu cat, in anul 2006, cu fonduri Sapard s-au facut 16 kilometri de drum, iar in prezent, cu bani de la CJC, se lucreaza la reabilitarea altor doi kilometri. "Acum, lucram la definitivarea studiului de fezabilitate pentru realizarea iluminatului public in oras si cele trei sate arondate", a tinut sa aminteasca seful administratiei publice locale. O alta veste buna pentru locuitorii satului Faurei se refera la alimentarea cu apa potabila a populatiei. Intrucat toti oamenii din sat traiesc din ajutor social, iar ca sursa de apa au o cismea si trei fantani, Iordache a cautat o solutie ieftina pentru rezolvarea problemei. Astfel, pe toate strazile se vor monta pompe publice cu apometru, fiecare familie urmand sa achite, lunar, niste sume modice pentru apa consumata. Un ultim aspect pe care edilul a dorit sa-l lamureasca a vizat judecatoria din localitate. El a explicat ca, din cauza infiltratiilor de apa, structura de rezistenta a cladirii a fost afectata, insa nu intra in atributiile Primariei reabilitarea imobilului. "Ministerul Justitiei cunoaste situatia, dar nu s-a implicat deloc. Din 2004 pana in 2006, primarii din opt localitati limitrofe au facut memorii adresate parlamentarilor de Constanta, premierului, prefectului si ministrului Justitiei, dar nimic", a precizat primarul orasului Baneasa, Gelu Iordache. In contextul prezentat, se pare ca goana dupa mandatele ce permit partidelor sa decida in administratiile locale va determina derularea unor campanii electorale in care manipularea si dezinformarea vor prima.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii