Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O viață dedicată scenei Maestrul Gheorghe Parnica ne-a părăsit. Era cetățean de onoare al județului Constanța (video)

ro

04 Jan, 2017 20:14 14592 Marime text
parnica1.jpgDin păcate o veste tristă. Maestrul Gheorghe Parnica a trecut în neființă. Și-a început activitatea în lumea muzicală ca instrumentist în ansamblul „Brâuleţul" şi mai târziu a devenit concert maestru şi dirijor profesionist. Are 66 de ani de carieră în activitatea artistică. Din 2011 este  cetățean de onoare al județului Constanța.
 
Pe parcursul carierei sale, Gheorghe Parnica a acompaniat pe scenele lumii, în calitate de concert maestru şi dirijor, mari interpreţi de muzică populară şi şi-a câştigat preţuirea şi respectul publicului internaţional pentru dăruirea sa. A primit numeroase distincţii şi premii, printre care: „Discul de Aur" - înaintat de Academia Charles le Croix în 1980, în Franţa, Marele premiu „Talerul de Aur" - Austria, 1972 şi Marele premiu „Bolovanul de aur" - Finlanda, 1968.
 
A cântat 24 de ani la „Calul Bălan", prestigiosul han unde erau distraţi toţi oficialii străini aflaţi în vizită în România comunistă şi nu numai. A colaborat cu mari nume ale muzicii populare româneşti de la Maria Lătăreţu la Ion Luican, Dan Moisescu, Angela Moldovan, dar şi cu cântăreţii din noua generaţie.
 
Deşi a avut numeroase ocazii, nu a vrut să părăsească România, a cărei hartă a purtat-o tot timpul la piept. Şi-a cheltuit banii câştigaţi pentru a se perfecţiona. Cea mai scumpă vioară achiziţionată a costat 16.000 de lei. Se întâmpla în anul 1965 şi este vorba despre o vioară „Amati". Deţine în colecţia personală şi copii de bună calitate ale viorilor Guarneri şi Stradivarius. A cules folclor din toată zona Dobrogei, dar cântă cu aceeaşi plăcere şi muzică clasică sau cafe-concert. Regretă profund că tânăra generaţie a ajuns să cânte folclor în blugi şi crede cu tărie că portul popular este de nepreţuit.

„Dragi prieteni, astăzi, la ora 11, ne-a părăsit marele artist, coleg și îndrumator Gheorghe Parnica...și odată cu dumnealui s-a stins șsi vioara-i măiastra!!! Trupul neînsufletit va fi depus mâine, la una dintre casele mortuare, urmând ca înmormântarea să aibă loc vineri. Dumnezeu sa-l ierte!“, a scis pe facebook Mariana Catana.

Și profesorul Dumitru Lupu a anunțat pe pagina sa de facebook decesul maestrului Gheorghe Parnica.

Citeste și:

Gheorghe Parnica - O poveste de viaţă fascinantă! În tinereţe raşcheta vapoare, la 25 de ani îi cânta lui Nixon (Galerie foto + Video + Audio)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii