Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O frântură de timp, o frântură de viaţă, un pas către moarte Patru salvatori, patru colegi, patru îngeri au fost conduși pe ultimul drum (galerie foto)

ro

19 Dec, 2014 00:00 4539 Marime text


Sute de persoane, rude, prieteni, angajați ai ISU Dobrogea și SMURD s-au adunat, ieri, la Biserica Bunavestire din Năvodari, unde a fost depus sicriul cu corpul neînsuflețit al asistentei medicale Gabriela Camelia Harton, decedată în urma prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. Nu pot fi descrise în cuvinte tristețea și durerea pe care le-au lăsat în urmă tânăra, dar și cei trei colegi  - Petre Corneliu Cătuneanu, Laura Vizireanu și Ginel Claudiu Crăcănel, decedați în același accident aviatic. Toți patru au fost conduși, ieri, pe ultimul drum, iar cei care i-au iubit le-au presărat ultimul drum cu flori.


Camelia Gabriela Harton a fost înmormântată, ieri, la Cimitirul Central din Năvodari, iar ceremonia religioasă a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului și un sobor de preoți. La înmormântarea Gabrielei Camelia Harton a participat și viceprimarul Florin Chelaru, consilieri locali, dar și fostul deputat Laurențiu Mironescu. Înainte de a ajunge la Cimitirul Central din oraș, acolo unde va își va dormi somnul de veci Gabriela Camelia Harton, cortegiul funerar a trecut, pentru ultima dată, pe la casa în care a locuit cu fetița sa de 13 ani. Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, de 38 de ani, îşi pierduse, acum 11 ani, soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 13 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de Cristian Ciortan, cu care se logodise. Suferinţa a îngenuncheat familia asistentei Gabriela Camelia Harton. Înainte să urce în elicopter, femeia aflase că era însărcinată. Cu 20 de minute înainte să se prăbuşească în lacul Siutghiol, îi trimisese un mesaj iubitului ei, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. Administraţia locală din Năvodari a precizat, prin intermediul viceprimarului Florin Chelaru, că Gabriela Harton va fi declarată, post mortem, cetăţean de onoare al oraşului.

Onoruri militare pentru salvatorii plecați dintre noi

Elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol era pilotat de comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, în vârstă de 47 de ani, era originar din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA. Bărbatul a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne timp de zece ani. Mai mult, acesta avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care 2.000 pe tipul de elicopter cu care s-a prăbuşit. A salvat zeci de oameni în misiunile sale. „Ţi-ai dat viaţa pentru ce iubeai mai mult: să zbori şi să salvezi vieţi. Tu eşti eroul meu. Dumnezeu să te ierte!”, a scris, cu durere, singura fată a pilotului, o tânără de 20 de ani. Trupul neînsufleţit al pilotului a fost înmormântat la Cimitirul Eroilor din Buzău, cu onoruri militare.

Decoraţiile primite de Ginel Claudiu Crăcănel, înmânate soției

Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, provenea din Mioveni - Argeş, fiind desemnat, recent, cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil de 10 ani. Şi-a dedicat viaţa zborului şi salvării celor aflaţi în pericol şi avea la activ 1.600 de ore de zbor. Primăria oraşului Mioveni a declarat două zile de doliu în semn de respect pentru cetăţeanul de onoare căzut în slujba semenilor. Căpitan comandorul Ginel Claudiu Crăcănel a fost dus şi el în localitatea natală – Mioveni, unde a fost, ieri, înmormântat. Primarul din Mioveni a declarat doliu în zilele de 17 şi 18 decembrie.  Funeraliile au avut loc la Cimitirul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Mioveni, unde miltarii au executat focuri de salvă în onoarea aviatorului.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi la Catedrala „Sf. Petru şi Pavel“ din oraşul Mioveni. Ulterior, cortegiul funerar a fost însoţit spre cimitir de garda de onoare formată din jandarmi şi militari ai ISUJ Argeş, precum şi de garda drapelului de luptă până la Cimitirul Bisericii „Sfântul Gheorghe“.  Ultimul moment al funeraliilor a fost marcat prin înmânarea de către un reprezentant al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne a Drapelului Naţional al României, a decoraţiilor primite pe parcursul carierei de către căpitan comandorul Ginel Claudiu Crăcănel şi a unei plachete de onoare către soţia pilotului.

Clipe de panică la funeraliile Laurei Vizireanu

Și medicul Laura Vizireanu a fost condusă, ieri, pe ultimul drum, la Brăila, oraşul său natal, de unde a plecat pentru a salva sute de vieţi. Medicul Laura Vizireanu, de 39 de ani, fusese căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, șeful IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, de 9 ani. Laura Vizireanu şi-a iubit meseria şi şi-a dedicat viaţa salvării celor pentru care SMURD-ul reprezenta ultima şansă. Crăciunul de anul trecut l-a petrecut „la înălţime” şi la propriu şi la figurat, zburând cu elicopterul SMURD pentru a salva viaţa unei femei grav accidentate. Îşi iubea la nebunie fiul. „Acum 9 ani, a venit pe lume minunea mea. Mica mea minune (cum îmi place să îl alint), care îmi înseninează zilele, care îmi redă zâmbetul atunci când sunt tristă, care îmi oferă iubire necondiţionat. La mulţi ani, pitic!!!!! Mama te iubeşte şi îţi doreşte să fii sănătos şi să ai parte de multă fericire şi împliniri”, scria Laura Vizireanu, pe 21 octombrie anul acesta, pe contul său de Facebook.  În timpul slujbei de înmormântare care a avut loc, ieri, la Brăila, mama medicului Laura Vizireanu  a fost scoasă pe brațe din biserică. Pe o bancă lângă lăcașul de cult, femeii i s-au acordat îngrijiri medicale timp de 10 minute, după care a fost urcată într-o ambulanță SMURD. Slujba, care era programata pentru orele 13.00, nu a mai început la ora stabilită, ci la 13.30, dupa ce mama medicului și-a revenit și a putut intra în Catedrală.


Reamintim că cei patru salvatori şi-au pierdut vieţile în accidentul de luni seara, 15 decembrie, când elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Elicopterul SMURD la bordul căruia se aflau medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, potrivit ROMATSA, luni, la ora 16.16, la aproximativ 500 de metri de mal. Prima persoană salvată din apa extrem de rece a fost medicul Laura Vizireanu, care a fost resuscitată şi apoi transportată la spital, unde a murit însă câteva ore mai târziu. În orele următoare au mai fost găsite trupurile asistentei Gabriela Harton şi pilotului Petre Cătuneanu, pentru care s-au mai încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. În cursul nopţii a fost găsit şi scos din apă şi trupul neînsufleţit al copilotului Claudiu Crăcănel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii