Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O delegaţie a Asociaţiei Islamice din China vizitează România Muftiul Iusuf Muurat - „Ne dorim relaţii de prietenie mai strânse“ (galerie foto)

ro

24 Apr, 2015 00:00 1954 Marime text
Relaţii de prietenie mai strânse şi lupta comună împotriva extinderii extremismului religios sunt câteva dintre subiectele dezbătute, ieri, de reprezentanţii Muftiatului Cultului Musulman din România şi de reprezentanţii Asociaţiei Islamice din China, care se află într-o vizită de cinci zile în România.
 
Prezenţa acestora este „un răspuns“ al deplasării efectuate, în toamna anului trecut, în Republica Populară Chinezǎ, de o delegaţie a Muftiatului Cultului Musulman din România, condusă de muftiul Iusuf Muurat. Oaspeţii chinezi au fost întâmpinaţi, miercuri, de muftiul Iusuf Muurat şi de reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR) şi ai Uniunii Democrate Turce din România (UDTR). Ulterior, tot miercuri, delegaţia a avut întrevederi, la Bucureşti, cu reprezentanţi ai Guvernului României, ai Secretariatului de Stat Pentru Culte şi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Ieri, delegaţia chineză s-a întâlnit cu reprezentanţii Muftiatului Cultului Musulman. „Adresez cuvinte de salut delegaţiei Asociaţiei Islamice din China, care se va afla la noi în ţară până sâmbătă. În cadrul întâlnirii de azi (n.r. - ieri), am dezbătut protocolul semnat anul trecut în China. Am convenit să cultivăm relaţiile de prietenie dintre noi. De asemenea, Asociaţia Islamică din China va organiza, în acest an, o expoziţie de două zile la Bucureşti şi una de trei zile la Constanţa. Anul viitor, Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi cu Uniunea Democrată Turcă din România, va organiza o expoziţie în China, la Beijing. De asemenea, atât noi, cât şi Asociaţia Islamică din China, vom continua lupta împotriva extinderii extremismului religios. Prin parteneriatul nostru, vom contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi China. Domnul consul general al Consulatului General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, mi-a oferit o diplomă de onoare, de aceea mă simt mai responsabil privind contribuţia Muftiatului la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre China şi România“, a declarat muftiul Iusuf Muurat. Acesta a mai spus că doreşte intensificarea relaţiilor de colaborare pe plan religios, participarea reciprocǎ la manifestări cultural-ştiinţifice interne şi internaţionale bilaterale, prin intermediul cărora vor fi transmise mesaje de pace, de unitate, de respect faţǎ de populaţia majoritarǎ şi de combatere a extremismului religios membrilor comunităţilor religioase pe care le slujesc. „Vom încuraja, de asemenea, schimbul de materiale cu caracter religios, cum ar fi cărţi, reviste, broşuri, care asigurǎ promovarea valorilor religioase tradiţionale ale comunităţilor noastre şi sperăm să ajutăm la construirea de noi punţi şi la intensificarea relaţiilor economice între oamenii de afaceri musulmani din cele două state, în sprijinul comunităţilor locale musulmane cu probleme sociale“, a precizat Iusuf Muurat. La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Islamice din China, Hong Changyou, a spus: „Scopul nostru este acela de a întări prietenia dintre noi. Am realizat deja multe lucruri importante, începând din anul 2012. Noi am vizitat România de două ori. La fel ca şi delegaţia română, care a vizitat China de două ori“. La finalul întrevederii, delegaţia din China i-a oferit muftiului Iusuf Muurat două cărţi, o ceaşcă de ceai, precum şi o farfurie pe care este pictat sediul Asociaţiei Islamice din China. Darul reprezentanţilor Muftiatului Cultului Musulman din România pentru delegaţia din China a fost un tablou pe care este reprezentată Moscheea „Carol I“.

Musulmanii intră în lunile sfinte dinaintea Bayram-ului

Cei peste 70. 000 de credincioşi musulmani din ţara noastră vor intra în perioada celor trei luni sfinte, dinaintea Ramazan Bayram-ului. Potrivit preceptelor religioase şi calendarului islamic (Lunar), sâmǎbǎtǎ, începe seria celor trei luni sfinte: Regep, Şaban şi Ramazan, ce preced cea mai importantă sărbătoare Ramazan Bayramul. În timpul celor trei luni sfinte - Regep, Şaban şi Ramazan - musulmanii celebrează mai multe evenimente ce pregătesc începutul postului. Pe 18 iunie începe luna Ramazan(luna postului), iar după noaptea revelării Coranului(13/14 iulie), pe 17,18, 19, iulie vor sărbători Ramazan Bayram-ul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii