Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor Constantinescu, la cutite cu morile de vant

ro

17 Jul, 2008 00:00 2425 Marime text
1216237083.jpg

Asociatia Eoliana Romana (AERO) a intentat mai multe procese presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu

AERO reprezinta firmele din domeniul energiilor regenerabile, care doresc sa dezvolte in tara noastra parcuri eoliene. Asociatia s-a infiintat in 2007 si este condusa de Marian Turbatu, avocat german specializat in energii regenerabile. In ciuda avantajelor economice pe care aceasta industrie le ofera, se pare ca autoritatile judetene nu vor sa sprijine aceasta noua ramura, foarte apreciata in tarile uniunii europene. Totul a pornit de la refuzul presedintelui CJC, Nicusor Constantinescu, de a semna certificatele de urbanism pentru o serie de proiecte de parcuri eoliene. "Consiliul Judetean nu este dispus sa ne emita certificatele de urbanism si autorizatiile de constructie cu toate ca este depusa toata documentatia ceruta. Situatia asta se aplica in majoritatea cazurilor de proiecte de construire de parcuri eoliene. Sunt destul de multe firme care au astfel de probleme, mai ales ca, in ultima vreme, sunt foarte multi interesati de problematica eolienelor. Noi consideram ca, atata timp cat CJC refuza sa emita certificatele de urbanism, este un abuz clar, odata impotriva intereselor private, apoi impotriva intereselor publice, pentru ca centralele eoliene sunt socotite utilitati publice. Este un abuz in serviciu, pana la urma", explica avocatul Marian Turbatu, presedintele AERO. Acesta a continuat spunand ca presedintele CJC, cel pe care l-au actionat in judecata, pentru ca el este emitentul certificatului de urbanism, a refuzat orice dialog cu membrii Asociatiei Eoliene.

Pozitie contra economiei

De altfel, cei de la AERO nu au primit nicio explicatie in acest sens. Turbatu crede ca certificatele sunt, in principiu, elaborate, numai ca nu sunt semnate de presedintele CJC. "Toti angajatii si-au facut datoria, dar el nu semneaza. Eu nu pot sa vorbesc despre banuieli, nu pot face acuzatii, chiar nu-mi pot explica atitudinea lui Nicusor Constantinescu. Din cate stiu eu, cel putin cinci sau sase firme sunt in situatia aceasta. Noi cerem CJC sa publice toate autorizatiile emise, insa nu ne-au raspuns. Cel putin noua, nu. Altii au primit raspuns. Cauta tot felul de justificari legale, care nu au nici o motivatie. Au raspuns altora, dar noua nu, dupa cum am mai zis. Deja, se pune problema discriminarii. In principiu, ar trebui sa se gandeasca la dezvoltarea judetului pe care Nicusor Constantinescu il conduce. Insa, poate se doreste ca numai anumiti indivizi sa dezvolte astfel de proiecte", sustine Marian Turbatu. Seful AERO mai spune ca nu intelege opozitia mai-marelui CJC, din moment ce pentru economie, parcurile eoliene inseamna o dezvoltare foarte mare. Bugetele locale ar avea foarte mult de castigat, s-ar dezvolta industria locala.

Acadele de Dobrogea

Turbatu explica faptul ca investitorii in domeniul eolienelor se lovesc, de foarte multe ori, de reticenta autoritatilor si a institutiilor. "Pe fata se vrea, dar de fapt nu se face nimic. Ne lovim de reticenta din partea tuturor celor care sunt implicati in domeniul energiei. Este ceva incredibil. Romania este singura tara in care Autoritatea Aeronautica Romana impune balizarea completa a centralei, de sus pana jos, atat a turnurilor cat si a palelor, in rosu si alb. Daca se va intampla asa ceva, o sa vedeti numai acadele in toata Dobrogea, vopsite in rosu si alb. Nicaieri in lume, centralele nu sunt vopsite total in aceste doua culori. Daca este sa o luam asa, nicio centrala din tara asta nu este legala, din punctul de vedere al Autoritatii Aeronautice. Ce ne facem? Toti emit cate o regula care nu se potriveste cu o alta", spune reprezentantul AERO.

Eoliene second hand

Acesta recunoaste ca nici cei implicati in nou-speculata industrie nu sunt in toate cazurile seriosi. "Inca nu am vazut in Romania un parc eolian. Una este proiectul si alta este realizarea acestuia. Intentia este mare, realizarea nu. Majoritatea proiectelor nu se vor realiza. Timpul de livrare la centrale eoliene este de cel putin doi ani. Proiectele mici, de doua trei centrale sunt realizabile. Parcurile de o suta de turbine sunt irealizabile. Este un volum de cel putin trei-patru sute de milioane de euro. Este ciudat, pentru ca in Romania nu exista nici macar o centrala noua, ci numai turbine folosite. Insa, deodata, au aparut multi care pretind ca au bani si vor sa investeasca in acest domeniu. Eu nu spun ca nu se vor face, insa nu se vor realiza toate parcurile eoliene propuse in acest moment", concluzioneaza avocatul Marian Turbatu.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii