Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nevoie mare de sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa

ro

06 Mar, 2017 17:03 4752 Marime text
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa roagă potenţialii donatori, indiferent de grupa sanguină, să doneze sânge, mai ales în contextul în care a crescut numărul urgenţelor transfuzionale şi a scăzut numărul celor care donează.
 
„Avem nevoie, în special, de grupe cu Rh negativ (O neg, A neg, B neg, AB neg)”, se precizează într-un comunicat remis ZIUA de Constanţa.
 
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, cu greutatea peste 50 de kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă şi neurologice.
 
Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. De asemenea, în ziua donării, se recomandă un mic dejun uşor şi minim 500 ml lichide.
 
Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:
  • şapte tichete de masă pentru produse alimentare;
  • o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, scutire de la frecvenţa în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
  • reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii din oraşul Constanţa pentru o perioada de o luna. 


Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii