Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Există mai multe litigii de natură fiscală“ Murfatlar SA, luată în colimator de DNA, la sesizarea ANAF?

ro

28 Apr, 2015 00:00 11566 Marime text
ANAF acuză companiile Murfatlar România SA, Euroavipo SA şi alte firme de evaziune fiscală care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 700 de milioane de lei.
 
Controlul Fiscului ar fi vizat activitatea firmelor din ultimii patru ani. Potrivit unor surse citate de hotnews.ro, ANAF acuză că evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor şi impozitelor, nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală şi prin simularea insolvenţei pe seama creanţelor create artificial în interiorul grupului. Controlul realizat de Direcţia de Integritate din cadrul ANAF a dus şi la prinderea unor inspectori ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile menţionate. Astfel, mai mulţi angajaţi ai ANAF ar fi comis infracţiuni de abuz.
Prejudiciul total estimat de Fisc ar fi de circa 160 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind atribuită firmei Euroavipo SA (peste 600 de milioane de lei). Controlul Fiscului ar fi început în toamna anului 2014 şi ar fi acoperit activitatea firmelor din grupul Euroavipo din ultimii patru ani. ANAF a depus, în luna aprilie a acestui an, două sesizări la DNA în legătură cu cele două firme. Grupul Euroavipo, din care face parte şi Murfatlar România SA, controlează peste 25% din piaţa internă a băuturilor alcoolice. Printre brandurile deţinute de grup se numără Unirea, Sankt Petersburg, Amador, Hanul Ars, Palincă de Buzău.
 
Firma SC Euroavipo SA este, în acest moment, în reorganizare judiciară, în urma intrării în insolvenţă. Acţionarul majoritar este Garland Industries Limited, un off shore din Insulele Virgine, cu 72% dintre acţiuni. Ceilalţi acţionari principali sunt Emanuel Dobronăuţeanu, Ion Dobronăuţeanu şi Maria Ivănescu.
 
SC Murfatlar România SA este, la rândul sau, în insolvenţă. Cel mai important acţionar este Euroavipo SA (cu 41,9% dintre acţiuni).
 
Contactaţi de reporterii cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au declarat că nu pot face declaraţii sau comentarii pe marginea unui dosar care a fost înaintat DNA şi că trebuie lăsată Justiţia să se pronunţe. Ambele societăţi, Murfatlar România SA şi Euroavipo SA, resping categoric informaţiile prezentate în ştirile apărute astăzi pe surse. „Există mai multe litigii de natură fiscală cu ANAF, aflate în curs de soluţionare de către instanţele de judecată, motiv pentru care nu dorim să facem alte comentarii“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Laura Muşat, PR al Murfatlar România SA.

Murfatlar România SA

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Murfatlar România SA a fost înfiinţată pe 15 octombrie 2002. Firma are sediul social în oraşul Murfatlar, judeţul Constanţa. Asociaţi persoane juridice în societate sunt SC Euroavipo SA, Vitivinicola Basarabi SA şi SC Euro Trade Invest SA. SC Euroavipo şi SC Euro Trade Invest au sediul social la Poşta Câlnău, judeţul Buzău. Vitivinicola Basarabi SA are sediul în Basarabi, judeţul Constanţa.
 
Aşa cum se menţionează pe site-ul Registrului Comerţului, firma este în insolvenţă, Gheorghe Cosmin Popescu fiind administrator special, iar Fair & Full Insolvency Consulting IPURL, administrator judiciar. Conform site-ului ffic.ro, Fair & Full Insolvency Consulting „este o societate al cărei obiect de activitate este reorganizarea şi lichidarea judiciară, în baza Legii nr. 85/2006“, „membru al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţa din România şi al Asociaţiei Europene a Practicienilor în Insolvenţă - INSOL Europe“.
 
Domeniul de activitate al Murfatlar România SA este comerţul cu ridicata al băuturilor. În fişa de la Registrul Comerţului a firmei este făcută şi următoarea menţiune: „sechestru părţi sociale/acţiuni“.
 
Asociatul persoană juridică Euroavipo SA (41,93%), de asemenea în insolvenţă, este o firmă înfiinţată iniţial în capitală, însă radiată acolo în 2003 şi reînfiinţată în judeţul Buzău, localitatea Poşta Câlnău, fiind controlată de o firmă off shore din Insulele Virgine, Garland Industries Limited (72,26%), înfiinţată în aprilie 2005, al cărei reprezentant este Mihai Ştefan Frumosu, cetăţean român în vârstă de 52 de ani, născut în Arad. Un procent de 9,29% în Euroavipo deţine Maria Ivănescu, născută în 1940, la Buzău, 8,84% - Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, din Bacău, 0,94% - Nicolae Marcel Mermeze, din Oradea, 0,94% - Gheorghe Zlotea, din Argeş, 4,077% - Ion Şerban Dobronăuţeanu şi 3,62% - Cătălin Bucura, din Dâmboviţa. Administratorul judiciar al firmei este Bălescu&Asociaţii SPRL iar Florian Claudiu Zlotea este administrator special. Firma are ca obiect de activitate „producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate“. Pe fişa de la Registrul Comerţului este menţionat sechestrul pe acţiuni din luna martie, instituit în urma sentinţei penale 212/11.03.2014: „În baza art. 249 şi art. 397 alin. 2 C. Pr. Penală raportat la art. 11 din Legea 241/2005 instituie măsura de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea garantării prejudiciului produs prin infracţiune, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului până la concurenţa sumei de 1.382.976 de lei“.
 
Totodată, este menţionată o poprire pe acţiuni din luna mai 2014: „1. 2.005 acţiuni deţinute de către debitorul Bucura Cătălin, în valoare nominală de 100 de lei fiecare. 2. Unui număr de 4.896 de acţiuni deţinute de către debitorul Dobronăuţeanu Emanuel Corneliu, în valoare nominală de 100 de lei fiecare. 3. Unui număr de 2.257 de acţiuni deţinute de către debitorul Dobronăuţeanu Ion Şerban, în valoare nominală de 100 de lei fiecare. Bunurile mobile incorporale, aflate în proprietatea debitorilor, sunt poprite până la concurenţa sumei de 362.367,61 de euro + 27.813,73 de lei, reprezentând debit şi cheltuieli de executare“, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
 
O altă societate implicată în Murfatlar România SA este Vitivinicola Basarabi SA - fosta SC Vie Vin Murfatlar SA (19,04%), cu sediul în oraşul Murfatlar. La rândul său, firma de la Constanţa este controlată de un alt off shore din insulele virgine: SC European Wine Enterprises SA (60,9%), cu sediul în 3161 Road Town, Tortola. Şi în această firmă apare un asociat persoană juridică ce are sediul în localitatea buzoiană Poşta Câlnău, clădirea C9 - Asociaţia Agricolă ISAGRI (28,28%). SIF III Transilvania deţine de asemenea 10,85% dintre participările în firmă. Asociaţi persoane fizice în Vitivinicola Basarabi SA sunt aceiaşi Ion Şerban Dobronăuţeanu (0,011%), Cătălin Bucura (0,012%), Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu (0,11%) şi Ivănescu George (0,22%). Lichidatorul judiciar şi administratorul judiciar al firmei Vitivinicola Bsarabi SA este Consultor Active SPRL din Constanţa. Firma are ca obiect de activitate „cultivarea fructelor, a nucilor, a plantelor pentru băuturi şi mirodenii“.
 
Cea de-a treia societate implicată în SC Murfatlar SA se numeşte Euro Trade Invest SA şi are sediul în aceeaşi cameră 2 a clădirii C9 din Poşta Câlnău, localitate devenită subit un pol al afacerilor. Acţionari persoane fizice sunt aceiaşi Ivănescu Maria (30,66%) din Buzău, Dobronăuţeanu Emanuel Corneliu (28,75%) din Bacău, Gheorghe Zlotea (4%) din Argeş, Nicolae Marcel Mermeze (4%) din Argeş, Cătălin Bucura (15,33%) şi Ion Şerban Dobonăuţeanu (17,25%). Acesta din urmă îndeplineşte concomitent şi calitatea de administrator special al firmei aflate în insolvenţă. Lichidator judiciar este Expert Cont Insolvency IPURL, reprezentată de Ionuţ Bălescu. Firma are ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“. Şi pe fişa acestei firme sunt menţiuni la Registrul Comerţului, acelaşi sechestru impus în martie 2015 în urma sentinţei penale nr. 212/11.03.2014, care prevede: „În baza art. 249 şi art. 397 alin 2 C. Pr. Penală, raportat la art. 11 din Legea 241/2005, instituie măsura de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea garantării prejudiciului produs prin infracţiune, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, până la concurenţa sumei de 1.382.976 de lei“. Anterior, în mai 2014, asupra acţiunilor fusese impusă o poprire, emisă la data de 28.03.2014, asupra: „1. Unui număr de 920 de acţiuni deţinute de către debitorul Bucura Cătălin, în valoare nominală de 20 de lei fiecare. 2. Unui număr de 1.725 de acţiuni deţinute de către debitorul Dobronăuţeanu Emanuel Corneliu, în valoare nominală de 20 de lei fiecare. 3. Unui număr de 1.035 de acţiuni deţinute de către debitorul Dobronăuţeanu Ion Şerban, în valoare nominală de 20 de lei fiecare. Bunurile mobile incorporale, aflate în proprietatea debitorilor, sunt poprite până la concurenţa sumei de 362.367,61 de euro + 27.813,73 de lei, reprezentând debit şi cheltuieli de executare“, se arată în datele de la Registrul Comerţului.
 
Potrivit enational.ro, George Ivănescu este originar din Poşta Câlnău, acolo unde şi-au mutat cartierul general numeroşi parteneri de afaceri ai acestuia, după cum vom arăta în cele ce urmează. Euroavipo SA a fost, timp de mulţi ani, instrumentul prin care se procesa alcoolul rafinat importat în special din Spania. Tot prin această firmă s-a derulat şi afacerea cu magazinele duty-free. La cererea acţionarilor, SC Euroavipo SA a intrat în insolvenţă în aprilie 2012. La acea dată, firma avea datorii bugetare de 50 de milioane de lei. Avea, în schimb, şi aproximativ 400 de milioane de lei de recuperat tot de la firmele controlate de aceiaşi acţionari: Bucură, Ivănescu şi fraţii Dobronăuţeanu (Hansa Distribution, OTZ Central, Principal Company, Euro Trade Invest etc.). În plus, în dosarul de insolvenţă au mai apărut aproape 65 de milioane de lei pe care firma i-ar fi avut de primit de la stat sub formă de TVA, se arată pe enational.ro. Acţiunile deţinute de Euroavipo SA la SC Murfatlar România SA au fost puse gaj în favoarea unor alte firme controlate de aceiaşi patroni. Astfel, peste 3 milioane de acţiuni deţinute de Euroavipo SA la Murfatlar România au fost puse gaj pentru Signus România Distributions, iar alte 7.651.000 de acţiuni au fost depuse ca garanţie în favoarea Garland Industries LTD. În spatele acestor firme se află aceleaşi personaje.

SC Murfatlar Internaţional Trading SRL, controlată de aceiaşi Bucură, Ivănescu şi Dobronăuţeanu, a cumpărat de la firma off shore Promover Investments Corp din Insulele Virgine, în noiembrie 2012, o creanţă de 2,5 milioane de lei, deţinută de acesta asupra Signus România, firmă aflată de asemenea în insolvenţă. Astfel, asociaţii Murfatlar şi-au asigurat, pe de o parte, justificarea pentru a trimite banii din România în conturile din străinătate, iar prin cumpărarea creanţei, au şi câştigat un procent în plus, de 2,2826%, ca reprezentativitate la masă credală a Signus România, precizează cei de la enational. Aşadar, firma Murfatlar Internaţional Trading SRL a plătit cu lejeritate 2,5 milioane de lei pentru a deveni creditoarea unei afaceri falimentare, dar, la rându-i, este în executarea silită a Fiscului, care îi vinde plantaţiile de vie.
 
Revenind la afaceriştii controversaţi care deţin Murfatlarul, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Dobronăuţeanu L.C. Emanuel Corneliu mai apare ca asociat persoană fizică şi în următoarele firme: Big Game SRL din capitală, Crama Murfatlar Neptun SA, din staţiunea Neptun - aflată în faliment, Eolia Invest SA, din Murfatlar, Euro Bit SA, din capitală (sechestru acţiuni), Euro Delta Danube SRL, din Tulcea, Euroavipo SA şi Euro Trade Invest SA, din Poşta Câlnău, Eurodelta Management Consult SRL, din Tulcea, Eurointertrans Expedition (sechestru), din Bucureşti, Fermele Murfatlar SA, din Murfatlar (sechestru), Fruvisat SA, din Satu Nou (faliment), Global Aqua Invest SA ,din aceeaşi localitate Poşta Câlnău, Murfatlar International Trading SRL, din judeţul Tulcea, radiată şi reînfiinţată la Murfatlar, Principal Company SA (radiată), cu sediul tot la Poşta Câlnău, Principal Food Industries (faliment), având sediul la adresa binecunoscută, Sun Agro Organic SRL, din Tulcea, United Euro Distributions SA, din Bucureşti (insolvenţă), Vinuri Dobrogene SRL, din Tulcea, şi, desigur, Vitivinicola Basarabi SA, din Murfatlar - fosta SC Vie Vin Murfatlar SA.
 
La rândul său, Nicolae Marcel Mermeze apare, pe lângă Euroavipo SA şi Euro Trade Invest SA, şi în următoarele firme: Acces Solutions SRL, din Bucureşti, Euro Bit SA, din Bucureşti, Fermele Murfatlar SA, din Murfatlar, Fruvisat, din localitatea constănţeană Satu Nou (faliment), General Management SRL - înfiinţată iniţial în Poşta Câlnău, apoi mutată în capitală, dar şi în Real Gold E & C din Buzău.
 
Şi Gheorghe Zlotea este implicat în mai multe firme, pe lângă Euroavipo SA şi Euro Trade Invest SA: Cargo Expert Logistics SRL din Chiajna, Fermele Murfatlar SA din Murfatlar (radiată), Fruvisat SA (faliment) - Satu Nou, Gemarco Industry SRL, din Poşta Câlnău, Geomir & Denis Trans SRL, din Domneşti, Ilfov, Global Wine & Food Concept SRL, din capitală, International Distribution Network SRL (insolvenţă), din Buzău, Liftech International SRL (faliment), din Bucureşti, Otz Group Solutions (reorganizare judiciară), din Poşta Câlnău, Pcb Logistic & Distributions SRL, din Poşta Câlnău, Stand Expert Logistics SRL, din Chiajna, Wbw World Best Wine SRL, din Piteşti, Whs Logtrans SRL (insolvenţă), din Poşta Câlnău, şi Zingrid Grup SRL, din Bucureşti.
 
Cătălin Bucura este implicat şi el în mai multe firme: Cargo Expert Logistics SRL, din Chiajna (sechestru), Dante's Management SRL (sechestru), din Ilfov, Euro Bit SA, Euro Trade Invest SA, Euroavipo SA, Eurointertrans Expedition SA, Fruvisat SRL, din Satu Nou, Otz Group Solutions (reorganizare judiciară), din Poşta Câlnău, Principal Company SA, Stand Expert Logistics SRL, United Euro Distributions SA, Visteria Industries SRL, Vitivinicola SA Murfatlar şi Wbc Exim '95 SRL.
 
Dobronăuţeanu Ion Şerban este implicat în următoarele afaceri: Crama Murfatlar Neptun SA (sub incidenţa Legii nr. 85/2006), Duvigneau Murfatlar SRL, Euro Bit SA (sechestru), Euro Delta Danube SA (Tulcea), Euro Trade Invest SA, din Buzău (sechestru părţi sociale/acţiuni deţinute de unul sau mai mulţi asociaţi/acţionari, sub incidenţa Legii nr. 85/2006, faliment, dizolvare), Euroavipo SA, din Buzău (reorganizare judiciară, sechestru părţi sociale/acţiuni deţinute de unul sau mai mulţi asociaţi/acţionari, sub incidenţa Legii nr. 85/2006), Eurodelta Travel Invest SRL, Eurointertrans Expedition SA, din capitală (sechestru)
Fermele Murfatlar SA (radiată), Fruvisat SA din Satu Nou (faliment), General Trading & Distributions SA - radiată, Hansa Distribution SRL - radiată, Murfatlar International Trading SRL (insolvenţă), Principal Company SA Buzau (radiată) Principal Company SA Prahova (radiată), Principal Food Industries SRL (faliment), Sun Agro Organic SRL, Sun Media SRL - Tulcea.
 
Maria Ivănescu, născută în 1940, originară din Poşta Câlnău, apare doar în Euro Bit SA, Euroavipo SA şi Eurotrade Invest SA.
George Ivănescu, în vârstă de 50 de ani (probabil fiul femeii), apare însă în mai multe companii: Compania de Supraveghere IG SRL din Poşta Câlnău, Eurointertrans Expedition (sechestru) din Bucureşti, Fruvisat SA din Satu Nou, G. ON SRL din Bucureşti, Gemarco Industry SRL, din Poşta Câlnău, Global Aqua Invest SA, tot din Poşta Câlnău, Hansa Distribution SRL - radiată, United Euro Distributions SA - insolvenţă şi Vitivinicola Basarabi SA din Murfatlar - faliment.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • viorel 25 Apr, 2017 14:45 Nu se poate asa ceva,ramii mut!