Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Duşa, la Constanţa, despre a doua escadrilă de avioane F-16

ro

02 Oct, 2015 00:00 4060 Marime text
România vrea să cumpere alte 12 avioane de luptă americane, de tip F-16. În prezent, România operează avioane MiG-21 LanceR, împărţite între Bazele Aeriene 71 şi 86. Avionul MiG-21 LanceR va rămâne în dotarea Forţelor Aeriene Române până în anul 2017, când va deveni operaţională escadrila de aparate F-16 cumpărate la mâna a treia din Portugalia, via Statele Unite.

„În 2017, vom finaliza etapa de achiziţie şi intrarea în serviciul armatei române a primei escadrile de avioane multirol F-16. Acum se fac demersurile pentru cea de-a doua escadrilă. Când vom termina procedurile, vom anunţa şi anul în care vor fi achiziţionate, şi ţara“, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent la festivitatea de deschidere a anului universitar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.
 
Cea de-a doua escadrilă ar urma să completeze flota aeriană de luptă deja existentă: pe de o parte, avioanele de tip F-16 comandate deja de Forţele Aeriene Române, pe de altă parte, cele câteva MiG21 LanceR care însă nu vor mai putea zbura după anul 2018. Aparatele de zbor vor avea ca misiune principală survolarea şi securizarea spaţiului aerian românesc.
 
România a plătit pentru prima escadrilă de aparate de zbor americane 628 de milioane de euro. Avioanele au mai fost folosite de armata portugheză şi au în medie 2.500 de ore de zbor. Ţări precum Portugalia, Spania, Danemarca, Olanda, Turcia sau Italia îşi apără în acest moment spaţiul aerian folosind astfel de aparate de luptă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ironia Rinjescu 02 Oct, 2015 20:54 Si vapoare cind are de gind sa cumpere, jalnic sa vorbeasca doar de avioane la Acdemia de marinari a lu Chitoiu.