Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mersul la scoala - sport extrem pentru copiii din Negureni

ro

30 Nov, 2007 00:00 3948 Marime text
1196363987.jpg

Elevii din Negureni au scapat nesfasiati de mistreti... pana acum * Ei sunt nevoiti sa parcurga kilometri intregi prin padure, noaptea, la intoarcere de la scoala din Baneasa

In secolul XXI, copiii sunt inca nevoiti sa mearga pe jos zeci de kilometri zilnic pentru a ajunge la scoala. Desi pare de necrezut, aceasta situatie se intampla astazi intr-una din localitatile ce apartin de un oras din judetul Constanta. Cei 50 de copii din satul Negureni care invata in orasul Baneasa sunt in situatia de a abandona scoala pentru ca nu au cu ce sa mearga la cursuri. Scoala din satul lor a fost desfiintata in urma cu cativa ani, astfel ca elevii sunt nevoiti sa faca zilnic naveta pana la cea mai apropiata unitate de invatamant. Potrivit primarului orasului Baneasa, Gelu Iordache, copiii parcurg zilnic pe jos o distanta de 7 km dus si 7 km intors. Partea si mai proasta este ca, pentru elevii din Negureni, mersul la scoala este un fel de sport extrem. O parte din cei 50 de copii termina orele de curs la ora 19.00, cand afara este deja intuneric bezna. Pare un fragment desprins din povestile de groaza, insa realitatea este ca drumul care leaga Negureniul de Baneasa trece printr-o padure, iar siguranta copiilor poate fi pusa in pericol de fiarele salbaticiei. Toata lumea stie ca mai ales in aceasta perioada a anului, animalele devin si mai agresive din cauza faptului ca gasirea hranei este mai dificila.

Parintilor le este teama sa-si mai lase copiii la scoala

Primarul comunei Baneasa ne-a declarat ca la usa lui vin zilnic zeci de parinti ai copiilor care ii cer sa intervina pentru rezolvarea situatiei. "Din nefericire noi nu am putut beneficia de la inceput de microbuze de transport scolar pentru ca acelea au fost destinate mediului rural, iar noi suntem oras. Am facut tot posibilul si am inchiriat un microbuz pe care l-am gasit la cineva de aici din oras, insa masina este intr-o stare deplorabila, iar cei de la Autoritatea Rutiera Romana si de la Registrul Auto Roman ne-au interzis sa mai circulam cu el. Parintii vin si imi spun ca nu isi mai lasa copiii la scoala pana ce nu vom face rost de o masina ca lumea. Oamenii stau cu inima stransa in fiecare seara pana ce copiii ajung acasa. Le este teama sa nu le iasa in cale un mistret sau alta salbaticiune si sa-i sfasie", a afirmat primarul Gelu Iordache.

Griji de copil

De la varste fragede, copiii din Negureni au invatat grijile adultilor. Ei sunt ingrijorati de ziua de maine, cand vor trebui sa taie din nou padurea la picior pentru a ajunge la scoala. Stresul la care sunt supusi zi de zi nu le mai permite nici sa isi pregateasca temele. Fizic ar fi imposibil, avand in vedere faptul ca unii dintre ei ajung acasa la ora 20.00 sau chiar 21.00, dupa mai bine de o ora de mers prin padure. Pe unii ii iau parintii de la scoala cu masina, dar nu toti parintii celor 50 de copii au masini. "Sincer sa va spun, eu resimt acelasi sentiment de teama ca si parintii copiilor. Cu totii purtam responsabilitatea asupra lor", a mai spus primarul comunei Baneasa. Gelu Iordache a facut nenumarate demersuri la Inspectoratul Scolar, chiar si la Consiliul Judetean, insa pana acum nu a obtinut decat refuzuri si promisiuni. "Am facut cerere mai demult la Inspectorat. M-au mintit ca Baneasa este pe primul loc pe lista de asteptare pentru microbuze. Eram pe locul zece si s-au primit doar noua microbuze. Au ras de mine", a adaugat primarul Iordache.

Elevii din Negureni ar mai putea avea o sansa la educatie

Copiii din Negureni mai au totusi o speranta. Primarul orasului Baneasa a afirmat ca reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean l-au asigurat recent ca elevii din Negureni vor primi un microbuz nu mai tarziu de 19 decembrie. Conducerea ISJ a confirmat faptul ca se asteapta un numar de microbuze ce vor fi distribuite in tot judetul, acolo unde exista probleme cu transportul scolarilor. "Peste doua saptamani speram sa primim aceste microbuze. S-a intarziat foarte mult din cauza contestatiilor facute la licitatie. Stiti cum sunt procedurile. Nu avem ce face, trebuie sa asteptam", ne-a declarat inspectorul scolar general Marian Sarbu.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii