Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii vor merge în audienţă la Consiliul Judeţean Căpăţînă vrea să dezamorseze scandalul locurilor de parcare prin înjumătăţirea taxei (documente)

ro

25 Mar, 2016 00:00 4853 Marime text
Continuă scandalul la Spitalul Judeţean Constanţa din cauza locurilor de parcare repartizate prin decizia managerului Dănuţ Căpăţînă. Mai mulţi angajaţi ai unităţii sanitare se plâng, pe de o parte, că sunt nevoiţi să plătească pentru a-şi lăsa maşina în curtea instituţiei, iar pe de altă parte, că numărul locurilor de parcare, chiar şi cu taxă, sunt insuficiente.
 
Managerul spitalului spune că locurile sunt limitate şi au fost împărţite în funcţie de numărul angajaţilor de pe fiecare secţie. Pentru a le închide gura medicilor, conducerea spitalului pasează pisica în curtea ISU „Dobrogea“, care ar fi constatat, în timpul unei verificări, că unele maşini blochează accesul la hidranţi.

Medicii fac petiţii, Căpăţînă rămâne pe poziţii!

Aşa cum vă prezentam încă de săptămâna trecută, au început să curgă petiţiile la adresa conducerii spitalului, care a decis, fără să se consulte cu nimeni, locurile de parcare atribuite fiecărei secţii din cea mai mare unitate medicală a judeţului. Primii au fost medicii de la secţia ATI,

care au adresat o scrisoare oficială managerului Căpăţînă, directorului administrativ, Sindicatului Camera Medicilor şi preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa. Ei cer explicaţii cu privire la acordarea a şapte locuri de parcare şi la modul în care se poate rezolva situaţia celorlalte cadre medicale rămase fără astfel de rezervări. Totodată, atrag atenţia că toţi au drepturi egale la locul de muncă şi solicită suplimentarea numărului de locuri de parcare, având în vedere numărul de angajaţi ai secţiei cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Scrisoarea este semnată de 23 de medici.

Şi colectivul de la Cardiologie îi cere explicaţii lui Căpăţînă

La secția de Cardiologie, dintre cei 50 de medici şi asistente, doar patru cadre medicale se pot declara fericite că au primit locuri de parcare. Prin intermediul unei solicitări adresate managerului spitalului, angajaţii de la Cardiologie solicită de urgenţă suplimentarea numărului locurilor de parcare sau, în caz contrar, alocarea diferenţei de locuri de parcare în sistem taxă-abonament, la sume similare celor de la Primăria Constanţa.

În replică, Dănuţ Căpăţînă susţine, într-un răspuns de mână care apare în josul paginii, la solicitarea cardiologilor, că repartizarea s-a făcut pe secţii, proporţional cu personalul, prin regula de trei simplă, şi aruncă pe umerii şefului de secţie repartizarea nominală a parcărilor.

Camera Medicilor va merge în audienţă la Consiliul Judeţean pe subiectul parcărilor!

Curtea Spitalului Judeţean adăposteşte aproximativ 200 de locuri de parcare, pe care trebuie să le împartă atât angajaţii unităţii medicale, cât şi vizitatorii. Pentru fiecare dintre cele 90 de locuri, angajaţii urmează să plătească o taxă. Deşi iniţial era vorba despre 2 lei/oră, ca urmare a protestelor vehemente venite din partea medicilor, inclusiv prin intermediul Sindicatului Camera Medicilor, conducerea spitalului se pare că este dispusă să înjumătăţească taxa percepută pe ora de parcare. Interesant este faptul că „parcarea discordiei“ a fost sau urmează să fie dată în grija unei firme ce oferă servicii de pază, iar banii din taxa de parcare vor ajunge la respectivul SRL. Unii dintre angajații spitalului au cerut, prin intermediul Sindicatului Camera Medicilor, ca și Consiliul Județean să se implice în rezolvarea acestei probleme.

De altfel, preşedintele sindicatului, dr. 
Delia Dumitrescu, a solicitat o audienţă conducerii CJC, pentru rezolvarea acestei situaţii. „Cel mai probabil, săptămâna viitoare va avea loc întâlnirea cu preşedintele CJC. Trebuie tranşată această problemă, mai ales că avem colegi care vor fi nevoiți să plătească o taxă, mulți dintre ei au gărzi, iar asta înseamnă peste 24 de ore de lucru, poate chiar 30“, a precizat dr. Dumitrescu.
 
Până la audienţă, Sindicatul Camera Medicilor s-a adresat, la rândul său, managerului Căpăţînă atât în scris, cât şi printr-o intervenţie în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie, care a avut loc săptămâna trecută. Sindicatul solicită să se revină asupra deciziei care creează premise de discriminare evidentă între cadrele medicale angajate ale Spitalului Judeţean Constanţa. „Având în vedere că spitalul este unul public, nu privat, puteţi realiza venituri din alte surse, nu prin impunerea unor taxe angajaţilor care folosesc mijlocul de transport personal pentru a ajunge în cel mai scurt timp la locul de muncă. În cazul în care nu veţi reveni asupra deciziei şi nu ne veţi răspunde la solicitare, ne vom adresa autorităţilor competente, pentru clarificarea corectitudinii şi legalităţii deciziei dumneavoastră“, se arată în scrisoarea trimisă lui Căpăţînă de sindicatul ce reprezintă peste 200 de cadre medicale din spital.

Căpăţînă acţionează conform planurilor mai vechi...

Scandalul locurilor de parcare cu taxă pentru personalul medical nu este decât consecinţa viziunii manageriale a lui Dănuţ Căpăţînă, care ştia din 2014 că se va ajunge în acest impas. Încă de atunci, managerul se gândea la instituirea unor taxe pentru parcare şi la criteriile de acordare a locurilor de parcare pentru fiecare secţie. Aceeaşi poveste cu regula de trei simplă, pe criteriul câte paturi are fiecare secţie, atâtea locuri gratuite de parcare vor fi alocate. La acea vreme, Căpăţînă intenţiona să organizeze nu numai acest „bussines“ cu locurile de parcare, ci şi o licitaţie pentru selectarea firmelor de taxi care vor avea acces în curtea spitalului.
Pentru a dezamorsa scandalul parcării, în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie de la sfârşitul săptămânii trecute, Căpăţână s-a arătat dispus să înjumătăţească taxa per oră de parcare de la 2 la 1 leu. 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii