Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre - samba si, trabajo no Elena Udrea reabilitează Cazinoul, dar îl lasă constănţenilor (documente)

ro

12 Aug, 2011 00:19 3105 Marime text
Palaz_Claudiu_Palaz_2.jpg„Sper ca Mazăre să se mişte la fel de repede cum se mişcă pe carele alegorice"

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se va ocupa de reabilitarea Cazinoului.

Anunţul a fost făcut de prefectul Claudiu-Iorga Palaz care a lecturat, ieri, o adresă prin care ministrul Elena Udrea îl anunţă pe primarul Radu Mazăre că se va ocupa de soarta Cazonului, clădirea emblemă a Constanţei, lăsată în paragină. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat şi un termen primarului Radu Mazăre pentru a iniţia o hotărâre de Consiliu Local, prin care Cazinoul să treacă, pentru perioada restaurării, în administrarea MDRT. „Primăria Constanţa a primit şi răspunsul, ca dovadă că ministerele lucrează, nicidecum că nu sunt funcţionale aşa cum a zis Mazăre care mi-a dat mie termen de două luni, făcea ca polizorul pe toate posturile de televiziune că i-a dat termen prefectului. Deci, în zece zile, a primit răspuns şi din partea Ministerului Culturii, care îşi arată disponibilitatea pentru rezolvarea acestei probleme. Drept pentru care, acum îi dau eu termen lui Mazăre ca în zece zile să facă o hotărâre de Consiliu Local pentru ca acest Cazino să fie transferat către MDRT pentru a fi reabilitat pentru constănţeni. Şi sper să se mişte la fel de repede cum se mişcă pe carele alegorice. Poate face acest lucru şi există precedent. Are o hotărâre de consiliu prin care, aşa cum am spus, pasajul rutier Filimon Sârbu, trece din domeniul public în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Deci, poate să facă. Aştept să se mişte rapid şi în termenul pe care i l-a spus ministerul să cedeze cazinoul pentru reabilitare. Ulterior, după ce va fi transformat dintr-o «fată bătrână şi urâtă», aşa cum preciza el, să fie redat constănţenilor şi dat înapoi în administrarea Consiliului Local Constanţa, pentru că aşa este normal. Să ştim clauzele contractuale, tot", a declarat Palaz. Prefectul a spus că exact acelaşi mod de lucru este aplicat şi de Consiliul Judeţean atunci când vine vorba despre căminele culturale din judeţ aşa că, Mazăre nu ar avea de ce să fie nemulţumit de soluţia găsită.

Vinovaţii vor fi găsiţi

Dar, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a reamintit că nu se va lăsa până nu se vor găsi vinovaţii de starea în care se află Cazinoul. „Nu voi accepta varianta care s-a propus, să acoperim trecutul. Acum s-a rezolvat această problemă privind finanţarea, dar vinovaţii îi voi găsi. O să mă ţin de capul lor până când vor fi recunoscuţi public. Voi vedea cine sunt cei care ar fi trebuit să urmărească acel contract de concesiune cu firma israeliană. Varianta pe care a spus-o Mazăre, că nu îl interesează, că ăia au plecat din ţară, nu mi se pare pertinentă. Nu este normal să băgăm gunoiul sub preş şi de acum înainte să considerăm altceva. Nu, cei care au greşit, să răspundă. Acel contract conţinea o clauză care spune clar că, lunar, se vor urmări de către inspectorii din cadrul Primăriei Constanţa stadiul realizării investiţiilor la Cazinou. dacă inspectorii din primărie nu şi-au făcut treaba, ar trebui sancţionaţi. Dacă nu, înseamnă că s-a ştiut de la şeful instituţiei până jos că acel contract nu trebuie urmărit. Vreau să văd procese verbale privind stadiul investiţiilor acestei firme pentru Cazinou. această firmă avea obligaţia, prin contract, să bage în Cazino 600.000 de euro", a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Claudiu Palaz a readus în atenţie un caz similar, cel al SC Fin.Co.Ge.Ro SPA, firmă care s-a judecat ani la rândul cu primăria. Dintr-o neatenţie, spune prefectul, un recurs nu s-a făcut la termen şi, astfel, constănţenii se văd nevoiţi să plătească 40 de milioane de euro: „Eu mă aştept să iasă primarul să spună că X de la primărie nu a urmărit acest contract, drept pentru care acela este vinovat. Asta trebuia să facă, aşa cum trebuia să facă şi la Fin.Co.Ge.Ro când ar fi trebuit să spună că avocatul X este vinovat că nu s-a făcut recurs în termen şi acum constănţenii trebuie să plătească 40 de milioane de euro din cauza avocatului sau juristului cutare. Cazinoul trebuia predat în stare de funcţionare. Vi se pare că este în stare de funcţionare?! Primăria avea obligaţia să verifice lunar stadiul investiţiilor. Acum câţiva ani spuneam că investitorul este cel mai bun, cel mai tare, cel mai iubit dintre pământeni, şi acum spunem că nu mai este bun şi că a fugit? Eu nu mai înţeleg... Când a avut Mazăre dreptate?".

Vrabie: „Ţara în criză, Mazăre dansează"

Prefectul Palaz a mai spus şi că primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a venit cu o soluţie pentru Cazinou, pe care, însă, nu a vrut să o facă publică. Contactat telefonic, Vrabie spune că anumiţi afacerişti care au business-uri în Peştera şi-au exprimat dorinţa să finanţeze reabilitarea Cazinoului. Însă acest fapt ar fi fost posibil numai dacă simbolul Constanţei ar fi trecut în teritoriul administrativ al comunei Peştera. „A fost o propunere a acestor oameni de afaceri, români şi străini, care au venit la Peştera pentru că au văzut că la Constanţa nu se poate lucra cu un primar pe care nu îl găseşti niciodată la birou. Mazăre, atunci când Constanţa era sub nămeţi, se înzăpezise în drum spre Brazilia. Acum, când ţara şi lumea sunt în criză, Mazăre dansează samba prin cluburi. Este normal să nu găsească soluţii pentru Constanţa şi pentru Cazinou. Mazăre este ocupat cu alte lucruri...", a declarat Valentin Vrabie.

Viceprimarul Decebal Făgădău spune că adresa de la MDRT nu a ajuns încă la primărie însă, orice propunere este binevenită: „Orice soluţie este bună. Noi am trimis adrese către ministere, am făcut şi reveniri la aceste adrese, şi aşteptăm acum acest răspuns".

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii