Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gaju, prezenta la Consiliul Comunelor de la Berlin

ro

09 Dec, 2009 00:38 1029 Marime text
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, s-a aflat timp de două zile, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, în calitate de prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor, la Consiliul Comunelor şi Regiunilor Europei desfăşurat la Berlin.

Pe ordinea celor două zile de discuţii s-au aflat probleme care au făcut referire la autonomia administrativă după decembrie 1989, la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, dar şi la înfrăţire, văzute ca un instrument diplomatic foarte important.

Din partea României au fost prezenţi, pe lângă prim-vicepreşedinta, Mariana Gâju, şi preşedintele Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Băi, din judeţul Damboviţa.

Ordinea de zi a Consiliului a cuprins seminarul CCRE 1989, care a făcut referire la lecţiile învăţate de guvernele locale şi regionale la 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului dar şi chestiuni de ordin intern referitoare la aprobarea cheltuielilor pe anul 2008, adoptarea programului de lucru pe 2010, a proiectului de buget pe anul 2010 şi pregătirea unei autoevaluari a CCRE pentru anul 2010. Deschiderea sesiunii a fost susţinută de Michael Haupl, Guvernatorul Vienei, care a prezentat derularea evenimentelor istorice din anul 1948 până în prezent, cu cele mai importante evenimente care au transformat ţările Europei. S-a vorbit, de asemenea, despre autonomia administrativă după decembrie 1989, care a dus la înfiinţarea Asociaţiilor Municipalităţilor.

Nu a fost ratat nici subiectul legat de egalitatea şanselor dintre femei şi bărbaţi, explicându-se faptul că UE a făcut progrese semnificative în acest sens. Acest lucru s-a datorat: legislaţiei privind tratamentul egal, măsurilor destinate să integreze principiul egalităţii de şanse în toate politicile comunitare şi măsurilor specifice privind promovarea femeilor, atât în viaţa politică, cât şi administrativă. La final, a fost abordat subiectul legat de înfrăţire, apreciat ca o bună modalitate de aduce beneficii unei comunităţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii