Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mămicile din Constanţa bat cu pumnul în masa Consiliului Judeţean - „Este inadmisibil să nu avem un spital de pediatrie!“

ro

13 Feb, 2015 00:00 2209 Marime text
Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean a debutat uşor atipic. Întâlnirea a început cu un discurs ţinut de Ana Maria Mirt, reprezentanta Asociației Mămicilor din Constanţa, care s-a adresat plenului aducând în dezbatere problemele existente din secția de Pediatrie a Spitalului Județean Constanța. Mai mult chiar, reprezentanta mămicilor din Constanţa a solicitat din partea consilierilor judeţeni un răspuns ferm în legătură cu înfiinţarea unui spital de pediatrie în Constanţa, criticând condiţiile precare pe care părinţii şi copiii sunt nevoiţi să le îndure în Spitalul Judeţean şi subliniind că soluţia renovării secţiei este binevenită, însă nu este tocmai forma agreată de părinţi, care îşi doresc de fapt un spital de pediatrie pentru copiii lor.

Mamele oferă gratuit proiectul pentru un nou spital

„Suntem în anul 2015 și este inadmisibil ca un județ atât de mare cum este Constanța să nu aibă un spital de pediatrie. Soluția nu este renovarea actualei secții din cadrul Spitalului Județean Constanța, ci ridicarea unui spital de pediatrie. Acest lucru se poate face prin accesarea de fonduri europene, pe baza unui proiect, pe care vi-l pot pune gratuit la dispoziție. Așa că vă rog să urgentați realizarea unui astfel de obiectiv în județul Constanța”, s-a adresat Ana Maria Mirt tuturor celor prezenţi în sala de şedinţe.

 „Am fost informat că există un grup de mămici care ar dori să participe la şedinţa publică. Înainte de şedinţă, reprezentanta mămicilor din judeţ a venit la mine şi mi-a spus că vrea să se adreseze plenului, pentru că este o problemă arzătoare, şi i-am permis acest lucru“, a spus Cristinel Dragomir, cel care a prezidat ieri şedinţa de Consiliu Judeţean. Tot el a precizat că este însă nevoie, în acest sens, de suma de 13 milioane de lei, din care ministerul de resort a alocat suma de 12 milioane, restul banilor urmând să fie alocați de Consiliul Județean, prin cofinanțare. Banii sunt prevăzuţi în buget, a anunțat viceliderul CJ Constanţa.

 Cristinel Dragomir - „Ştim că este mai mult decât necesar“

„Există bani. Pentru că am aprobat astăzi şi partea de finanţare a Consiliului Judeţean. Partea CJ este de 900.000 de lei. Ar fi ideal să avem un spital de pediatrie, am făcut solicitări, dar, din păcate, asta nu se poate la ora actuală. Poate într-o bună zi vom avea alocate sumele necesare pentru un astfel de spital de copii la nivelul judeţului Constanţa. Ştim că este mai mult decât necesar. Sperăm ca în viitorul foarte apropiat să putem inaugura acest spital. Ne zbatem de ceva ani, dar, din păcate, nu am reuşit până acum“, a mai spus şeful de şedinţă, Cristinel Dragomir.

Strigătul de ajutor al mămicilor din Constanţa a fost înţeles cel mai bine de consilierul judeţean Mihaela Andrei. „Sunt mamă şi ştiu care sunt condiţiile de la Pediatria Spitalului Judeţean. Aveţi din partea mea un sprijin în acest sens. Din acest moment, mă voi duce în fiecare zi la Consiliul Judeţean pentru a cere alocarea unor fonduri pentru amenajarea secţiei de Pediatrie“, a afirmat alesul judeţean, în timpul şedinţei.

 Spitalul Judeţean - cel mai mare „înghiţitor“ de bani publici

„Cele mai mari cheltuieli pe care le-a făcut Consiliul Judeţean au fost cele cu Spitalul Judeţean. Secţia de Pediatrie este cuprinsă în lista de investiţii pe anul 2015, valoarea investiţiei este undeva la 13.000 000 de lei. Ministerul ne-a acordat 12.000.000 de lei, noi trebuie să asigurăm cofinaţarea de 900.000 de lei. Există deja această aprobare de la Consiliul Judeţean către minister prin care noi asigurăm aceasta cofinaţare“, a mai spus Cristinel Dragomir. Cu toate că cei mai mulţi bani ai CJ Constanţa s-au dus către Spitalul Judeţean, sunt secţii care încă nu au fost reabilitate, numeroşi pacienţi constănţeni preferând fie spitalele din capitală, fie chiar să plece în străinătate pentru a se trata. Chiar şi şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, deşi foarte mândru de realizările spitalului constănţean, a plecat, anul trecut, în Statele Unite ale Americii şi în Turcia pentru a se trata de cancer.

 „Pentru anul 2015, nu există bani pentru înfiinţarea de noi spitale, dar există bani pentru reamenajări. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot ceea ce se putea“, a adăugat Dragomir.
 
Mai mult, în cadrul şedinţei de ieri, consilierul judeţean Nicolae Ciucă a propus înfiinţarea unei comisii formate din aleşi judeţeni care să verifice maniera în care se face igienizarea secţiilor din toate spitalele din judeţ. Potrivit consilierului judeţean, scopul unei astfel de comisii este de a „împiedica situaţiile în care un om intră în spital cu o boală şi iese cu trei“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii