Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuitorii din Navodari au protestat impotriva depozitului de deseuri industriale (galerie foto)

ro

29 Mar, 2010 03:51 1955 Marime text
locuitori_navodari.jpgPeste o mie de locuitori din Năvodari s-au strâns sâmbătă, în jurul orei prânzului, la intrarea în oraş de pe pod, pentru o acţiune de protest împotriva înfiinţării depozitului de deşeuri industriale toxice care ar urma să fie amenajat lângă oraş.

Acţiunea a avut loc la iniţiativa primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, care s-a declarat de la bun început împotriva construirii acestui centru de preluare a deşeurilor, lângă unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce. Năvodărenii au ieşit în stradă cu mic cu mare pentru a protesta împotriva înfiinţării depozitului lângă oraşul lor. Protestatarii au purtat măşti de gaze sau măşti obişnuite pe faţă arătând cum ar putea fi traiul lor dacă ar lua fiinţă lângă Năvodari un astfel de centru de preluare a deşeurilor industriale. Copiii de la instituţiile de învăţământ din Năvodari au fost prezenţi, la rândul lor, la acţiunea de protest purtând în mâini pancarte cu mesaje împotriva construirii depozitului.

Năvodărenii, chemaţi la referendum pe 23 mai

„Vor să omoare nu numai oraşul Năvodari, ci şi puţinul litoral pe care îl are România, de 247 km", a declarat primarul Nicolae Matei, care a adăugat că instanţa de judecată îl obligă să elibereze o autorizaţie de construire cu care nu este de acord, pentru un depozit de deşeuri industriale toxice care ar urma să fie amenajat lângă oraş. Societăţile care vor să amenajeze depozitul se numesc SC Ecological Center SA, Fertilchim şi Combinatul de Îngrăşăminte Chimice SA Năvodari. Cu acest prilej, primarul Nicolae Matei i-a chemat pe năvodăreni la referendumul ce va avea loc pe 23 mai, cu privire la înfiinţarea depozitului. Primarul a mai arătat că un astfel de depozit construit lângă Năvodari ar putea avea un impact dezastruos şi asupra localităţilor învecinate: Lumina, Corbu, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Constanţa, cât şi asupra altor localităţi de pe litoral.

La protest au mai participat şi viceprimarul Florin Chelaru, senatorul PNL Puiu Haşotti şi preoţii din localitate, toţi pronunţându-se împotriva construirii acestui centru de preluare a deşeurilor. La rândul său, senatorul PNL a declarat că va iniţia în Parlament un proiect de lege care să interzică înfiinţarea de gropi de deşeuri periculoase în apropierea localităţilor de pe litoral. Primarul Nicolae Matei a precizat că va discuta cu parlamentarii constănţeni pentru strângerea unui număr cât mai mare de semnături de la parlamentari în acest scop. Precizăm că pe site-ul www.petitionline.ro, s-au strâns aproape o mie de semnături împotriva edificării centrului de deşeuri industriale de la Năvodari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii