Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Localnicii din 2 Mai, nemulţumiţi din cauza unei antene GSM. Ce spune primarul

ro

29 May, 2017 20:10 2703 Marime text
Mai mulţi cetăţeni din localitatea constănţeană 2 Mai sunt revoltaţi din cauza faptului că o firmă de telefonie mobilă a amplasat o antenă GSM de 30 de metri înălțime, în satul turistic 2 Mai, din comuna Limanu (lângă Vama Veche), în județul Constanța. Aceştia susţin că antena a fost amplasată la circa 5 metri distanță de două dintre casele din vecinătate, cu încălcarea legislației referitoare la procesul de autorizare a executării lucrărilor de construcție a unui releu de telefonie mobilă.

La Parchetul General a fost depusă o plângere penală (înregistrată cu nr. 670 din 29.05.2017) din partea unuia dintre vecinii proprietății închiriate pentru amplasarea antenei. Partea vătămată le cere procurorilor să ancheteze modul în care Primăria Comunei Limanu a emis autorizația de construire pentru antena GSM, cu încălcarea Legii nr. 50/1991 republicată, respectiv prevederea de la punctul 2.5.6 de la Secțiunea 1, Capitolul 1, ANEXA nr. 1: CONTINUTUL-CADRU al documentației tehnice D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, care prevede următoarele: Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică (adică la notariat), pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate - și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.

Deși la dosarul depus de beneficiar nu a existat și nu există lista cu semnăturile vecinilor proprietății de la adresa la care s-a amplasat antena GSM, exprimat în formă autentică, autorizația a fost emisă de Primăria Comunei Limanu. De asemenea, avizele de la Mediu și Direcția de Sănătate Publică s-au dat cu mențiunea că s-a analizat documentația oferită de beneficiar - care nu este atașată la dosar - și cu asumarea răspunderii de către beneficiar. Cu alte cuvinte, beneficiarul își asumă responsabilitatea pentru sănătatea și viața celor care locuiesc în acea zonă, dar și pentru sănătatea și viața turiștilor. Vecinii au depus la Primăria Comunei Limanu notificarea înregistrată cu numărul 7380 din 29.05.2017 prin care și-au exprimat încă o dată dezacordul față de amplasarea antenei GSM în imediata apropiere a locuințelor lor.

Contactat telefonic, primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu a declarat pentru ZIUA de Constanţa că, reprezentanţii societăţii de telefonie au solicitat în baza unui certificat de aurbanism obţinut în aprilie 2016, de la autorităţile locale din mandatul trecut, o autorizaţie de construcţie.

„Au depus la dosar toate avizele şi documentele necesare şi nu am fost nevoiţi să le eliberăm autorizaţia de construcţie. Primăria a fost obligată ca în termen de 30 de zile să elibereze autorizaţia de construcţie, în caz contrar riscam să fim acţionaţi în instanţă pentru a elibera acest document. Am înţelescă nemulţumirea ar veni din partea vecinilor care suţin că nu li s-au solicitat semnăturile. Având în vedere că prin certificatul de urbanism nu s-a impus trângerea de semnături, reprezentanţii companiei de telefonie nu au cerut şi acordul vecinilor proprietăţii pe care a fost ridicată antena. În prezent am primit la Primărie o reclamaţie din partea celor care sunt deranjaţi de această construcţie. Noi am verificat la faţa locului pentru a stabili dacă sunt respectate toate normele impuse. Mai exact dacă a fost anunţată deschiderea şantierului, dacă antena a fost amplasată pe locul stabilit, etc. Avem de-a face cu profesionişti în domeniu care nu riscă absolut nimic şi respectă totul întocmai. O variantă pentru cetăţenii nemulţumiţi ar fi să se orienteze în instanţă unde să găsească o rezolvare la această problemă” – a mai precizat edilul Daniel Georgescu.  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii