Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laura Codruța Kovesi nu ia în calcul o demisie de la conducerea DNA. Ce spune despre propunerile de modificare a accesului în magistratură

ro

06 Sep, 2017 18:19 2165 Marime text
Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu AGERPRES.Aceasta a declarat că a trimis anumite solicitări pe chestiuni de procedură atât Inspecției Judiciare, cât și membrilor CSM din Secția pentru procurori, aspecte care, din punctul de vedere al procurorilor DNA, pot influența sau nu validitatea raportului inspectorilor IJ.
 

"La aceste solicitări, noi încă nu am primit răspuns. Sigur, sunt niște solicitări în care noi am sesizat anumite chestiuni de procedură și la care așteptăm un răspuns să vedem cum ele vor fi soluționate. (...) Eu nu doresc să vorbesc despre acest raport până el nu va fi făcut public. Nu doresc să mă antepronunț în niciun fel. Vă pot da un exemplu care nu cred că influențează concluziile raportului în niciun fel. Potrivit procedurii efectuării inspecției, la finalul controlului, echipa trebuie să prezinte niște concluzii preliminare. Ca procuror general 6 ani am citit toate rapoartele făcute de IJ și, credeți-mă, au fost zeci de rapoarte pe care le-am citit. De fiecare dată, această procedură a fost respectată, s-au prezentat concluziile în fața procurorilor care au fost controlați. În cadrul controlului care a avut loc la DNA, procedura a fost puțin diferită, sigur, asta nu înseamnă că ea nu este corectă, dar că a fost diferită. O parte a echipei de inspectori a prezentat concluziile oral, o parte a echipei de inspectori a trimis un punct de vedere scris", a afirmat Kovesi.

 
Ea a susținut că au fost puse la dispoziția IJ absolut toate datele, informațiile și documentele care le-au fost solicitate.
 

"Nu este un ordin în care să prevadă ce categorie de acte se verifică sau nu. (...) Pot doar să vă confirm că inspectorii au avut acces la dosarele penale. Atunci când au cerut anumite dosare penale, ele au fost puse la dispoziție. În unele situații, au fost cerute toate dosarele penale ale unui procuror, care aveau o anumită vechime, în alte situații au fost cerute dosare prin sondaj de către inspectori. (...) S-a verificat și modul în care au fost respectate dispozițiile penale privind supravegherea tehnică, anume interceptările. Deci inspectorii au avut acces la tot ceea ce au cerut, inclusiv la dosare penale, indiferent că a fost începută urmărirea penală sau nu", a arătat Kovesi.

 
Referitor la faptul că Inspecția Judiciară îi cercetează pe procurorii care au investigat dosarul în cazul OUG 13, șefa DNA a spus că nu a primit nicio înștiințare oficială până în acest moment.
 

"Știu că a fost demarată o cerere de cercetare disciplinară în vara acestui an împotriva a trei procurori, dar nu am primit oficial niciun fel de răspuns de la Inspecția Judiciară, ca atare nu pot să comentez această afirmație", a precizat Kovesi.

 
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a mai vorbit despre propunerile de modificare în ceea ce privește accesul în magistratură. Mai exact aceasta a decloarat că, dacă la 23 de ani poți fi membru în Camera Deputaților și să contribui la modul în care se legiferează, nu știe de ce un magistrat trebuie să aștepte împlinirea vârstei de 30 de ani pentru a aplica legile.
 

"Nu știm pe ce criterii s-a ales această limită de vârstă de 30 de ani. Probabil că există o explicație pe care noi nu o știm și îmi e foarte greu să comentez fără a vedea argumentele care sunt în favoarea acestei modificări. Dar fac trimitere la Constituție care prevede că la 23 de ani poți să fii membru în Camera Deputaților în Parlamentul României și să contribui la modul în care se legiferează. Deci la 23 de ani ești pregătit să faci legi. Nu știu dacă trebuie să aștepți să împlinești 30 de ani ca să poți să aplici o lege", a afirmat Kovesi.

 
Nu în ultimul rand, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat că nu intenționează să demisioneze din funcție, dar, întrebată dacă se vede făcând altceva decât DNA, ea a replicat că ar putea să devină mamă.
 
Despre cel mai greu moment la conducerea DNA, ea a promis că acest lucru o să îl dezvăluie la terminarea mandatului.

Sursa: AGERPRES
Sursa foto: pna.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii