Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lasă-mă să mor pentru ce iubesc!“ Graffiti, arta ilegală care dă culoare zidurilor Constanţei (galerie foto)

ro

24 Jun, 2015 00:00 7373 Marime text
O veche zicală spune că „arta este cea mai profundă expresie a creativităţii umane“, dar, potrivit altei zicale, ea „este o chemare la care răspund prea mulţi nechemaţi“. Care dintre cele două s-ar potrivi mai bine spiritelor creative ce dau viaţă desenelor graffiti?

Fie că este vorba despre simple semnături, declaraţii de dragoste sau de un graffiti complex, zidurile Constanţei sunt pline de urmele diferitelor persoane care au dorit să lase ceva în urma lor. Dacă vreţi, cam ca în povestea cu Hänsel şi Gretel a Fraţilor Grimm, adaptată, desigur, zilelor noastre. În pofida ritmului alert al vremurilor actuale, aceste urme dăinuiesc timp îndelungat pe zidurile clădirilor, până atunci când proprietarul decide să zugrăvească sau sunt şterse pur şi simplu de ploaie.

Cu toate că multe dintre mesaje pot fi deranjante, există şi graffiti-uri care ne aduc un zâmbet pe buze pentru simplul motiv că nişte persoane şi-au exprimat gândurile prin intermediul unor texte.

Pentru unii tineri, poate părea interesant să-şi scrie numele lor şi pe cel al persoanei iubite în locuri interzise: spre exemplu, pe un perete al Cazinoului din Constanţa, clădirea simbol al oraşului port.

Pentru alţii însă, e mai provocator să inscripţioneze mesaje mai dure, aşa cum este cel de pe un zid din apropierea Porţii 1 din Constanţa: „Lasă-mă să mor pentru ce iubesc / Lasă-mă să omor ce dispreţuiesc!“.
Şi cine spune că românii nu sunt romantici se înşală. Dovadă stă chiar mesajul scris pe un zid din apropierea Cazinoului: „Aş putea să scriu poeme cu buzele pe gâtul tău“.

Alături de desene şi mesaje de dragoste, pe faţadele clădirilor din Constanţa întâlnim şi diverse sfaturi, precum „Ascultă marea!“. Nu foarte departe de acest din urmă mesaj, tot în centrul istoric al Constanţei, este pictat altul, care încearcă să dea o definiţie oraşului de la malul mării: „Constanţa e locu’. Aici începe şi aici se termină totu’“.

Cu toate că multe graffiti-uri de acest gen pot fi, cum spuneam, deranjante, dat fiind faptul că strică aspectul clădirilor, trebuie să recunoaştem că unele dintre ele reuşesc să ne amuze.
 
Gabriela ORHEANU, studentă a Facultăţii de Litere, Specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii