Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte la Constanţa Tismăneanu - „Crimele împotriva umanităţii sunt imprescriptibile”

ro

31 Oct, 2013 00:00 2527 Marime text
Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland, Washington D.C., şi-a lansat, ieri, la Constanţa, în premieră, cartea „Diavolul în istorie. Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX” (Ed. Humanitas). Evenimentul a avut loc în Sala Senatului a Universităţii Ovidius Constanţa şi s-a derulat sub egida Uniunii Scriitorilor - Filiala Dobrogea. De asemenea, Tismăneanu a susţinut, cu această ocazie, conferinţa „Despre Răul radical: comunism, fascism şi lecţiile secolului XX”.

Numit de conf. univ. dr. Angelo Mitchievici unul dintre marii intelectuali critici ai Europei de Est şi ai Europei Centrale, Vladimir Tismăneanu a declarat că a scris cartea mai sus menţionată inspirat de Albert Camus. „Cartea nu are ca pretenţie o comparaţie între comunism şi fascism”, a declarat Tismăneanu, volumul reprezentând însă, aşa cum a menţionat autorul, o pledoarie pentru o regândire morală a ceea ce s-a petrecut în secolul XX. „Sunt absolut convins că nazismul a fost abominaţiunea absolută. La fel a fost însă şi comunismul”, este de părere Vladimir Tismăneanu.

Întrebat dacă, în cei peste 20 de ani scurşi de la Revoluţia din decembrie 1989, România a evoluat mai mult spre Europa Centrală, spre Balcani sau spre Rusia, Vladimir Tismăneanu a răspuns: „Este o şansă a României faptul că este în Uniunea Europeană, dar este o neşansă că există tot felul de zăpăciţi care nu înţeleg asta”. Aşadar, spre Europa Centrală să fi evoluat, în aceşti ani, România?!?
Nu mai puţin important, întrebat de ce nu există un proces Nurnberg al comunismului, autorul cărţii „Diavolul în istorie. Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX” a declarat că el personal a susţinut mereu că un astfel de proces trebuia să existe, dar că cei care ar trebui să fie întrebaţi sunt polonezii, cehii şi deopotrivă românii. „Crimele împotriva umanităţii sunt imprescriptibile”, a subliniat Tismăneanu.

Amintim că Vladimir Tismăneanu a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. De altfel, raportul privind condamnarea comunismului a rămas, în mentalul colectiv, cu numele „Raportul Tismăneanu”. În opinia lui Florin Anghel, conf. univ. dr. la Universitatea Ovidius, prezent ieri la eveniment, acest raport reprezintă „documentul care a încercat să restabilească, din punct de vedere moral, binele şi răul într-o societate care şi astăzi îşi caută direcţiile”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii