Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La iniţiativa viceprimarului Decebal Făgădău Terenuri alipite în „patria“ Cazino Sud, deţinut de celebra firmă Mehmetoglu (documente)

ro

30 Mar, 2015 00:00 3460 Marime text

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Constanţa, ce are loc astăzi, regăsim o iniţiativă foarte interesantă a viceprimarului Decebal Făgădău. Aleşii judeţeni urmează să îşi exprime votul cu privire la propunerea de alipire a unor terenuri situate în staţiunea Mamaia, zona Cazinou Sud. Surprinzător însă, cele două terenuri care ar urma să fie alipite au ajuns, printr-o serie de întâmplări - să le numim fericite - în posesia unor oameni de afaceri apropiaţi primarului Radu Mazăre. Pe terenul care urmează să fie întregit funcţionează celebra terasă Café del Mar, proprietate a SC Malaga Club SRL, firma lui Florian Burgă şi a Ruxandrei Spiţă. În prezent, societatea a intrat în faliment, iar celebra terasă a ars din temelii, într-un incendiu, în toamna anului 2010.

Defuncta Café del Mar

Cum a ajuns însă terasa Café del Mar să funcţioneze pe o bucată de teren în buricul staţiunii Mamaia? De-aici începe povestea interesantă. Istoria recentă a obiectivului îndelung vizitat de turişti începe pe 14 mai 2007, când societatea lui Burgă a închiriat de la SC Cofetărie Pizzărie Mimoza SRL 526 metri pătraţi în staţiunea Mamaia, zona Cazino. Contractul era valabil 18 luni, adică până pe 30 septembrie 2008, iar chiria era de 500 de euro. Nu se menţionează însă dacă cei 500 de euro reprezentau chiria pentru toate cele 18 luni, sumă infimă chiar şi pentru anul 2007. De altfel, vom vedea că, de-a lungul timpului, cei care i-au închiriat lui Florian Burgă au fost mai mult decât mărinimoşi. SC Cofetărie Pizzărie Mimoza SRL ajunsese pe terenul de lângă Cazino - staţiunea Mamaia, în suprafaţă de 129,34 de metri pătraţi (din care 21,38 mp reprezintă platformă betonată ceas solar), administrat de RAEDPP Constanţa şi pus la dispoziţie de către acesta „conform HCLM nr. 154 din 26.04.2001, procesului-verbal de predare-primire nr. 78115/12.06.2001 şi  planului de situaţie anexat care face parte din hotărârea prezentă“. Înţelegerea avea valabilitate de 17,7 ani, respectiv de pe 1.01.2004 până la 8.08.2021, iar regia aflată în subordinea Primăriei ar fi câştigat 10% din profitul impozabil al asocierii, dar nu mai puţin de 1.250 de dolari anual cu TVA, plătibili în rate egale.

Şi-au pus şi ei parafa

Contractul din 2004 a fost semnat de către directorul general al RAEDPP de la acea vreme, Radu Babuş (care era totodată şeful TSD Constanţa), actualmente deputat PSD de Constanţa, vicepreşedinte (de drept) în Biroul Judeţean al PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al partidului. Babuş Jr. este, potrivit DNA, urmărit penal „pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000“. Un alt semnatar al contractului a fost Cristinel Dragomir, pe atunci director al DPTO, actualmente vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJC. Lista este completată de directorul economic Carmen Lăcrămioara Bobe, şeful serviciului juridic, de Adrian Sîngeorzan şi de juristul Laura Micu. Din partea SC Cofetărie Pizzărie Mimoza SRL, a semnat Saver Husein. În prezent, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în SC Cofetărie Pizzărie Mimoza SRL, înfiinţată în 1992, sunt implicaţi Narcis Husein (0,14%) şi Ozghen Husein (99,86%), de altfel, administratorul societăţii care, contrar denumirii, se ocupă cu „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“.

Întortocheatele căi ale Consiliului Local

În timp, prin hotărâri ale Consiliului Local - precum cea care ar trebui să fie discutată astăzi - şi prin acte adiţionale, cei 129,34 mp s-au transformat în 537,78 mp, aşa cum o arată actele care pot fi consultate în secţiunea „Documente”. Ba chiar, în 2008, asociaţii RAEDPP şi SC Cofetărie Pizzărie Mimoza SRL au obţinut o autorizaţie de construire pentru un imobil P+2-3 etaje, spaţiu de alimentaţie publică şi cazare, obiectiv care nu s-a mai materializat. Însă, prin două acte adiţionale, din 8 mai 2009, respectiv 1 aprilie 2010, Burgă a închiriat suprafaţa până pe 31 martie 2011. Un aspect care nu trebuie trecut cu vederea este identitatea asociaţilor. Despre RAEDPP nu ar fi foarte multe de spus, fiind o regie aflată în subordinea Primăriei conduse de Radu Mazăre. Instituţia de interes public s-a „amestecat“ în afaceri cu SC Cofetărie Pizzărie Mimoza SRL, firmă în care este implicat tocmai un asociat de-al primarului: Ozghen Husein. Acesta îi are ca asociaţi pe Radu Mazăre, Sorin Gabriel Strutinsky şi Nicuşor Constantinescu (în Royal Distribution Services SRL), dar şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Darie, în SC Asociaţii SRL, fapt reieşit din cea mai recentă declaraţie de interese a acestuia. Cu alte cuvinte... are prietenii în cele mai înalte cercuri.

Nelipsita Mehmetogu SRL, firmă în vizorul DNA

Un alt contract de închiriere ne arată că Malaga Club-ul lui Florian Burgă a închiriat, tocmai în anul în care terasa Café del Mar a luat foc, încă o suprafaţă, de 322 mp, de la o firmă cu renume: SC Mehmetoglu SRL, administrată atunci de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Mehmetoglu este una dintre firmele care apar în referatul DNA de reţinere a lui Sorin Stutinsky. Potrivit anchetatorilor, prin conturile acestei firme ar fi curs suma de 125.315 lei, precum şi suma de 161.106,10 lei, bani care ar fi intrat în patrimoniul societăţii, întrucât Sorin Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanţi societăţilor să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care ar fi transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în cel al acestei societăţi.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în cauză poate fi citit pe site-ul ZIUA de Constanţa:
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu 


SC Mehmetoglu SRL a intrat în atenţia DNA în luna iunie 2014, atunci când s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Tot atunci, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi juridice, printre care şi SC Mehmetoglu SRL, suspectată de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, şi chiar faţă de administratorului societăţii, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, suspectată de săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.

Un adevărat chilipir pentru sute de metri de plajă în buricul târgului

Pe 10 mai 2010, SC Mehmetoglu a închiriat către SC Malaga Club SRL, în baza contractului nr. 14, terenul în suprafaţă de 322 mp situat în staţiunea Mamaia, complex Cazino Sud. „Preţul închirierii este de 500 euro + TVA pentru sezonul 2010“, se menţionează în contractul valabil pentru perioada 10 mai - 30 septembrie 2010. Adică, un alt chilipir pentru Burgă, după cel oferit de Mimoza lui Ozghen.

Către Mehmetoglu, via Sorina-Gina Hortolomei-Moscu

Dar cum a ajuns terenul de lângă Cazinoul din Mamaia la Mehmetoglu? Povestea este foarte cunoscută. Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2078 din 8 decembrie 2004, SC Mamaia SA, reprezentată legal de director general Dan Lucian Victor, vinde către SC Mehmetoglu SRL, reprezentată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, în calitate de asociat unic al SC Mega Development SRL, şi aceeaşi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, ca asociat persoană fizică al SC Mehmetoglu SRL, imobilul-clădire Cazino Sud, compus din  restaurant Delta, cofetăria Cazino şi mini-hotel Cazino Sud. Preţul vânzării părţii de sud a Cazinoului a fost de 15.953.712.000 de lei fără TVA (1.595.371,2 lei), iar tranzacţia a cuprins imobilul-construcţie şi mijloacele fixe din dotare. Trebuie menţionat că, anterior, Mehmetoglu a fost beneficiarul unui contract de negociere în participaţiune şi, din acest motiv, a fost scutit de plata a 4.176.288.000 de lei (417.628,8 lei), motivând „investiţii executate de cumpărător în perioada de derulare a contractului de asociere în participaţiune”. În aceeaşi zi s-a semnat şi contractul nr. 2079 între aceeaşi Mamaia SA şi SC Best Hotels & Tours SRL, reprezentată legal de asociaţii Elena Nicoleta Rădulescu şi Daniel-Radu Apostol, pentru vânzarea imobilului-clădire Cazino Nord, compus din discoteca Delta Cazino, berăria Cazino şi mini-hotelul Cazino Nord. Preţul tranzacţiei: 15.739.613.000 de lei fără TVA (1.573.961,3 lei). În octombrie 2006, printr-un contract de vânzare-cumpărare de părţi sociale, Radu-Daniel Apostol şi Elena-Nicoleta Rădulescu dau, pentru 1.500.000 de euro, SC Best Hotels & Tours către SC Progetto 2000 România SRL cu sediul în Braşov, reprezentată de SC Progetto 2000 SRL (cu sediul în Empoli, Florenţa, Italia), reprezentată legal de Gilberto Bivona şi de Gheorghe Slabu. 

În ultima zi a lui februarie 2007, Municipiul Constanţa, reprezentat legal prin primar Radu Ştefan Mazăre, vinde către Mehmetoglu, reprezentat de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, „terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, Complex Cazino Sud, lotul 2, jud. Constanţa, în suprafaţă de 11.890 mp (...), înregistrat cu număr cadastral 18557/2, intabulat în Cartea Funciară Specială nr. 972 a localităţii Constanţa, deschisă la Biroul de Carte Funciară Constanţa, conform încheierii nr. 20992/7.06.2006“. Preţul este un adevărat chilipir: numai 200 de euro pe metrul pătrat, în buricul staţiunii Mamaia. În total, 2.378.000 de euro fără TVA,sumă din care 356.700 de euro fuseseră plătiţi în avans, pe 7 februarie 2007, iar diferenţa trebuia plătită în 12 rate, în perioada 15 mai 2007 - 15 februarie 2010. În aprilie 2007, prin contractul 842, şi Best Hotels & Tours a reuşit să cumpere de la municipalitate terenul din zona Cazino Nord, cu o suprafaţă de 10.356 mp, fapt atestat de procesul-verbal de predare-primire nr. 51371/14.05.2007. Trebuie subliniat că tranzacţia se regăseşte în Dosarul Retrocedărilor instrumentat de DNA, în care inculpat este şi primarul Radu Mazăre. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este un nume care apare des în afaceri ce duc, într-un final, către Radu Mazăre. Deşi unele dintre ele nu mai există astăzi, numele ei este legat de business-uri precum Aqualand, Holland Development, Bulevard SA, Mobitom sau Millenium Global Development.

Explicaţii complicate de la Primăria Constanţa

Revenind însă la intenţiile şedinţei de Consiliu Local Municipal, din proiectul de hotărâre aflat la numărul 26 pe ordinea de zi, reiese că astăzi ar urma să fie alipite două terenuri: unul în suprafaţă de 129 de metri pătraţi (aceeaşi suprafaţă pe care Cofetărie Pizzerie Mimoza SRL a închiriat-o către Café del Mar) şi alta de 408 metri pătraţi, astfel încât suprafaţa totală a ternului situat în staţiunea Mamaia zona Cazino Sud - terasa 9 va fi de 537 de metri pătraţi, cu numărul cadastral 242048, aflat în administrarea RAEDPP Constanţa.

Din expunerea de motive, reiese că RAEDPP a trimis către Primăria Constanţa adresa nr. 428/03.02.2015, solicitând alipirea terenurilor de 129 de metri pătraţi, respectiv 408 metri pătraţi într-unul singur, astfel încât suprafaţa totală a terenului aferent imobilului P+2-3E situat în staţiunea Mamaia - zona Cazino Sud să fie de 537 de metri pătraţi. În expunerea de motive se precizează de asemenea că, prin HCL nr. 154/26.04.2001, s-a transmis din administrarea municipiului Constanţa în administrarea RAEDPP terenul în suprafaţă de 2.475 de metri pătraţi cu destinaţia de alimentaţie publică Cazino. Ulterior, prin HCL nr. 433/25.07.2005, s-a modificat amplasamentul terasei 9, zona Cazinou, în suprafaţă de 129,34 de metri pătraţi, iar prin HCL nr. 49/20.01.2006, s-a completat această suprafaţă cu cea de 408,44 de metri pătraţi. Terenul în suprafaţă totală de 537 de metri pătraţi  situat în staţiunea Mamaia, terasa nr. 9, aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa, fiind inclus în suprafaţa de 10.197 de metri pătraţi inventariată prin HCL nr. 566/2005, poziţia 52. centralizată prin HCL nr. 109/2005, pagina 44.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii