Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Cumpăna s-a petrecut şi s-a gătit autentic Lipovencele au preparat peşte, româncele - plăcintă dobrogeană, turcoaicele - şuberec (galerie foto)

ro

08 Oct, 2012 01:00 4816 Marime text
DSC07269.jpgProducători din judeţ dar şi din ţară, agricultori, oaspeţi de seamă din România şi din străinătate au ajutat ca la Cumpăna, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv „Victoria", să se desfăşoare în week-end-ul ce tocmai s-a încheiat un festival internaţional al recoltei ca la carte.

La standuri, lipovencele, româncele, musulmancele, aromâncele au intrat într-o competiţie delicioasă gătind pe loc preparate ce-ţi lasă gura apă. Vizitatorii au putut degusta un borş de peşte pregătit de lipovencele de la Sarichioi din Tulcea, dar şi cea mai mare plăcintă dobrogeană sau plăcinta cu praz făcută de aromânce ori mult îndrăgitul şuberec realizat de gospodinele musulmane. Dacă româncele îi ademeneau pe participanţi cu sarmale în foi de varză, turcoaicele preparau aşa cum numai ele ştiu mai bine sarmale în foi de viţă cu iaurt. Carnea de porc şi de pui la proţap se rumenea când pe-o parte, când pe alta, invitându-i pe cei prezenţi la masă. Nu au lipsit de la manifestare nici tarabele cu fructe şi legume ale producătorilor din judeţ şi din ţară. Spre bucuria celor mici, la eveniment au avut standuri şi crescătorii de animale de companie şi de animale domestice, fiind amenajate pe stadion ţarcuri pentru găini, porci, oi, iepuri, dar şi colivii pentru păsările exotice şi cuşti pentru prepeliţe. Producătorii din Mangalia i-au încântat pe vizitatori cu pâinea babană dobrogeană de diferite sortimente dar şi cu produsele de patiserie. Mustăria Cumpăna a avut un impresionat stand amenajat într-un foişor rustic de lemn. De asemenea, apicultorii au adus la manifestare mierea de albine, una dintre cele mai căutate alimente. Nu în ultimul rând, meşteşugari din toate colţurile ţării au expus podoabe şi veşminte tradiţionale. Şi elevii de la şcolile din Cumpăna au prezentat în cadrul manifestării obiecte tradiţionale autentice realizate de ei.

„Vă invit să vedeţi cum se găteşte autentic"

„Este inedită cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional - Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna", a apreciat primarul ec. Mariana Gâju, sâmbătă, la momentul deschiderii evenimentului. „Pentru că vorbim de promovarea agroturismului în România, de promovarea gastronomiei româneşti vă invit să treceţi pe la standuri să vedeţi cum se găteşte autentic", i-a îndemnat pe cei prezenţi şefa autorităţii locale. Mariana Gâju a ţinut să mulţumească pentru participare invitaţilor din Constanţa, din România şi din străinătate, menţionând că totul a fost posibil cu ajutorul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR) cel care a asigurat cu fonduri europene finanţarea evenimentului. Primăriţa le-a mulţumit şi celor şaptesprezece consilieri locali de la Cumpăna, de toate culorile politice, pentru că au hotărât să se implice în organizarea acestei manifestări dedicate agricultorilor pământului.

Iată numele celor care au făcut posibilă desfăşurarea festivalului

Mariana Gâju a declarat că nimic nu ar fi fost posibil dacă alături de Primăria Cumpăna nu se aflau directorul general din cadrul MDTR, Daniela Prelipceanu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România", Nicolae Marghiol, preşedinta Asociaţiei Naţională a Agenţiilor din Turism - Corina Martin, inspectorul şcolar Petrică Miu, senatorul PSD Alexandru Mazăre, deputatul PSD Eduard Martin, consulul Rusiei la Constanţa, Mikhail Reva, Aurel Ştefan - primarul comunei Vorona din Botoşani care a venit la festival însoţit de producători şi meşteşugari, primarul din localitatea Akcay din Turcia, Cahit Inceoglu şi delegaţia sa formată din şase membri, Înaltpreasfiinţiul Teodosie, Elena Frâncu, cetăţean de onoare al comunei Cumpăna, Răduţu Petrică, viceprimarul comunei Izvoarele din Prahova, reprezentanţii comunelor Sarichioi, Vulcana Băi din Dâmboviţa, Vălenii de Munte din Prahova, Săpânţa (Maramureş), Tilişca (Sibiu), Fundata (Braşov), Izbiceni (Olt), Ciocăneşti, Cârlibaba (Suceava), delegaţi din Harghita, Covasna, Brăila, Cluj, şi, nu în ultimul rând, reprezentantul comunei din Budeşti unde primar este Nina Costiuc şi reprezentantul unei comune dintr-o localitate din Bulgaria. Mariana Gâju i-a numit pe toţi invitaţii prieteni ai comunei, declarând că ei sunt cei care sprijină nu doar festivalurile ci şi proiectele de infrastructură derulate la această dată în comuna Cumpăna.

Gheorghe Albu i-a dat primăriţei nota 10!

Secretarul de stat Gheorghe Albu a precizat sâmbătă în cadrul festivităţii următoarele: „De mult acest festival a depăşit graniţele comunei Cumpăna, graniţele judeţului Constanţa, graniţele României şi a ajuns să fie aşa cum spune şi titlul un festival internaţional. Acest lucru nu ar fi fost cu putinţă aici la Cumpăna dacă nu ar fi existat un om, o doamnă, un primar, doamna Mariana Gâju". Albu a ţinut să o felicite pe primăriţă şi să-i ofere nota 10 pentru această manifestare. Acesta le-a precizat producătorilor că în perioada 2014-2020, Ministerul Agriculturii va pune un accent deosebit pe dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii şi pe stabilirea tinerilor fermieri în mediul rural.

Un mod potrivit pentru promovarea satului dobrogean

Daniela Prelipceanu, director în cadrul MDTR, a precizat că implicarea ministerului în organizarea festivalului de la Cumpăna nu a fost întâmplătoare, ci s-a săvârşit pentru că cercetările internaţionale au dovedit că turismul rural este unul dintre cele şase produse turistice care diferenţiază România de competitorii săi în acest domeniu, festivalurile locale având rolul de a promova tradiţia, gastronomia românească şi meşteşugurile româneşti.

De asemenea, Nicoale Marghiol, preşedintele Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România" a declarat: „Suntem mândri să avem astăzi, nu numai o sărbătoare a gastronomiei, ci o sărbătoare a statului românesc şi, nu în ultimul rând, a turismului rural".

Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism a afirmat: „Sunt bucuroasă să mă aflu astăzi aici într-un sat românesc, într-un sat dobrogean - simbolul turismului rural din România. Rolul nostru, al asociaţilor de promovare a turismului din România, a fost ca la ideea pe care a avut-o Primăria Cumpăna şi Asociaţia «Cele mai frumoase sate din România», să ne unim eforturile pentru ca atenţia Ministerului Turismului să se îndrepte către satul dobrogean şi către acest eveniment, astăzi un festival internaţional".

cumpana.jpg

Două zile de dans, cântec şi voie bună

Manifestarea a debutat sâmbătă la ora 10.00 cu o spectaculoasă paradă a portului popular la care şi-au adus contribuţia ansamblurile de dans româneşti şi turceşti din Cumpăna şi din ţară. În aceeaşi zi, de la ora 11.30 până la 20.30, atmosfera a fost întreţinută de interpreţi consacraţi precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Trupa Alesis, Ion Drăgan, Liliana Giba, Marius Criste Marin, Maria Salaru, Mariana Stan, Elena Agiu, Gina Pop, Andreea Bălan şi Mihai Stănescu. De la ora 21.00, pentru toţi localnicii a fost organizată o discotecă în aer liber. Duminică, în cea de-a doua zi a evenimentului, Sirma Granzulea, Axinte, Ionuţ Petreaca, Nicu Albu şi Marin Anton au susţinut momente artistice. În aceeaşi zi a fost prezentată şi degustată cea mai mare plăcintă dobrogeană, dar au avut loc şi demonstraţii de karate susţinute de cei de la Clubul Sportiv SHOOBU din Constanţa. Festivalul Internaţional dedicat zilelor recoltei s-a încheiat duminică la ora 20.00 cu un spectaculos foc de artificii.





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii