Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La an nou, preţuri noi Scumpiri şi taxe care vor goli mai mult buzunarele românilor

ro

28 Dec, 2014 00:00 2639 Marime text


Anul 2015 vine cu scumpiri. Românii vor plăti de anul viitor mai mult pentru curentul electric, pentru RCA şi pentru benzină, în timp ce la gaze naturale ministrul Energiei, Andrei Gerea, dă asigurări că nu vor exista scumpiri pentru populaţie.


În schimb, taxele locale ar putea creşte cu până la 20%. Facturile la electricitate plătite de populaţie vor fi mai mari cu 0,26% de anul viitor. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a motivat scumpirea curentului electric prin creşterea valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.
„Impactul tarifelor aprobate (...), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creştere de 0,26%, sub cea estimată iniţial, a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate faţă de cele realizate în semestrul al doilea din 2014”, a anunţat recent Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Gaze naturale mai scumpe pentru firmele care nu vor şti să negocieze

Cât priveşte preţul gazelor naturale, populaţia nu va plăti mai mult de anul viitor, ne asigură ministrul Energiei, Andrei Gerea. "Rămâne cum s-a stabilit, nu se măreşte preţul la gaze la populaţie", a declarat oficialul pentru gândul.
ANRE a anunţat pe site pe 19 decembrie două ordine – ordinul 161 şi ordinul 162 -  referitoare la piaţa gazelor, dar acestea nu apar nici pe site-ul ANRE şi nici nu au fost publicate, până la acest moment, în Monitorul Oficial.
“Nu ar trebui să se schimbe nimic în ce priveşte preţurile pentru gazele livrate efectiv populaţiei. Nu au fost făcute demersuri în aces sens”, a declarat pentru gândul Dumitru Chisăliţă, fost preşedinte al Romgaz.

În schimb, de anul viitor unele firme ar putea plăti preţuri mai mari la gaze naturale, iar ca urmare este posibil să asistăm la majorări de preţuri la unele alimente, precum pâinea. De la 1 ianuarie niciun client non-casnic nu va mai beneficia de preţuri reglementate la gazele naturale, iar firmele vor trebui să îşi negocieze direct contractele cu furnizorii de gaze.

Firmele care vor şti să îşi negocieze un preţ mai bun cu furnizorii de gaze, vor avea de câştigat, celelalte vor avea de pierdut.
“În principiu, preţurile ar trebui să fie mai mici, pentru cei care vor şti să negocieze cu marii furnizori, precum e.on sau alţi furnizori. Pentru a obţine preţuri bune, clienţii non casnici care vor cumpăra de la 1 ianuarie 2015 gaze la preţ negociat ar trebui învăţaţi cum să o facă”, a declarat pentru gândul Dumitru Chisăliţă.

Unele firme din panificaţie sunt în prezent în discuţii cu furnizorii de gaze naturale. “Suntem optimişti, sperăm să încheiem contracte mai avantajoase cu furnizorii de gaze naturale, să obţinem un preţ mai mic la gaze faţă de cel de până acum. Deja au loc discuţii cu furnizorii. Contractele nu s-au încheiat încă”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedinte Rompan.

RCA mai scump

Poliţele RCA s-ar putea scumpi, de anul viitor, cu 15-30%. Explicaţia este că societăţile de asigurări nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă recent de arbitrul asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu toate acestea, şeful ASF, Mişu Negriţoiu, prognozează ”o creştere marginală” de 3% a tarifelor RCA în 2015. Gândul a scris că în ultimul an preţul poliţelor RCA a explodat pentru unele categorii de clienţi. Cei luaţi în vizor de companiile de asigurări sunt în special tinerii şoferi, până în 26 de ani, din Bucureşti, pentru care tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, faţă de cele din urmă cu un an. În prezent, brokerii de asigurare contactaţi de gândul spun că, în acest an, diferenţa dintre un RCA plătit de un şofer de 23 de ani şi unul de 35 de ani a depăşit, în medie, 100%.
Mişu Negriţoiu a mai precizat recent că ASF ia în calcul o ”recalibrare a RCA”, astfel încât tinerii să nu mai fie "defavorizaţi", adică să plătească tarife mult mai mari comparativ cu şoferii care au trecut de 35 de ani, după cum a scris gândul aici.

BNR prognozează scumpiri la benzină

Un alt produs care se va scumpi, în cursul anului viitor, este benzina. Cel puţin aşa arată o prognoză a BNR. Benzina s-a ieftinit în ultima perioadă, un litru de benzină ajungând în prezent la 5,03-5,10 lei pe litru.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că preţurile la tutun şi alcool vor scădea anul viitor, întrucât a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozează o ieftinire medie de 0,1%, în special din accize, în timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%.
Prognoza BNR indică o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, în ciuda reducerii accizei, cel mai probabil pe o estimare de creştere a preţului internaţional al petrolului, potrivit Mediafax.
"La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isărescu la începutul lunii noiembrie, la prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia.

Taxele locale pot fi majorate cu până la 20% 

Pe de altă parte, în unele localităţi taxele şi impozitele locale ar putea fi mai mari de anul viitor. Legislaţia oferă posibilitatea autorităţilor locale să majoreze nivelul impozitelor şi taxelor locale cu până la 20%. Fiecare consiliu local va decide dacă şi cu cât va majora dările locale. 

Valoarea amenzilor rutiere creşte

Creşterea salariului minim de la 1 ianuarie va avea ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi. Astfel, Astfel, începând cu 1 ianuarie, cea mai mică amendă va creşte de la 180 de lei la 195 de lei, odată cu majorarea salariului minim la 975 de lei. Cea mai mare amendă va fi 9750 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii