Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istorie vs. Sticla

ro

17 May, 2009 00:13 2233 Marime text

afis-expo.jpgVila numarul 13 de pe bd Elisabeta a fost construita in 1905, vila cu numarul 11 a fost construita la inceputul aniilor 1900, casa cu numarul 7 de pe acelasi bulevard in 1913, palatul printului Sturdza in 1890...multe din aceste cladiri,altadata simbolul orasului sunt astazi adevarate opere ale kitch-ului, bogat ornate cu gemuri termopan..iar altele mai putin norocoase au fost rase complet.

Povestea Cazino-ului este povestea orasului Constanta, simbolul lui..a ajuns sa fie "in renovare" de peste 10 ani, Hotelul Europa,Hotel Intin astazi sunt focare de infectie, pline de gunoaie pe unde in serile de iarna mai vezi ca se strang cei fara adapost pentru a se incalzi, Casa cu lei este data si ea uitari. Casa Unghiulara a devenit un restaurant cu specific italian cu gemuri termopan care vrea sa invie "spiritul mediteraneean", un kitch exemplar...
Casa de piatra Aleon, cunoscuta si sub numele de Casa Englezeasca este una din cele mai vechi constructii inca in picioare din oras, construita intre anii 1881-1882 de catre o companie engleza ce a finalizat lucrariile pentru calea ferata Constanta-Cernavoda...stilul venetian este acum impodobit cu aparate de aer conditionat si termopane facand loc unor birouri ale CFR-ului.

Casa Zambaccian din 1889 a lasat loc unui night club care se "incadreaza perfect" zonei,Hotelul High Life construit in 1915 este astazi o cladire darapanata din care se mai pastreaza doar scheletul..si notata cu bulina "cladire nesigura". Piata Ovidiu care altadata reprezenta centrul Constantei a ramas astazi doar o amintire frumoasa a ceea ce a fost odinioara...astazi in locul cladirilor bogat ornamentate se numara sali de poker si cazino-uri sau fast food-uri.
Prin aceasta serie de fotografii vreau sa arat idiferenta oamenilor vis a vis de aceste bijuterii arhitectonice, este pacat ca traim langa ele si nu ne dam seama de valoarea lor, fara sa le cunoastem dupa cum merita.
Am cumparat o carte de la un colectionar de antichitati de aici din Constanta, domnul Marin Vasile, l-am intalnit la un festival de craciun unde am fost sa fotografiez, statea pe un scaun intr-un colt cu cateva carti pe o masuta. Carte se numeste "Germinal de Constanta-album de epoca-case,oameni,fapte"...daca o gasiti pe undeva cumparati-o caci merita...
Nu stiu daca cineva capabil va reusi sa faca ceva..sunt multe de spus, multe proiecte ramase doar pe hartie, multe promisiuni, multa minciuna...

Inchei doar cu niste versuri pe care autorul mi l-ea scris pe carte "Domnului Mircea-Alexandru,insetat de a fost odata si de a face "din ieri,astazi pentru maine"-o bogatie spirituala" fotografiile vor fi expuse la libraria Carturesti din Constanta (city park-etajul 2) intre 11 mai si 31 mai!

Sursa: http://twentyonegunsphoto.wordpress.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Razvante 17 May, 2009 11:39 Felicitari Mircea! Prezentul ar trebui sa insemne trecut conjugat la viitor, ignoranta insa le-a sters insa din minte multora ideea aceasta.