Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii americane, atrase de RAJA Aurel Presură - „Ne-am propus să extindem proiectul SCADA pentru 155 de localităţi“ (galerie foto)

ro

28 Sep, 2015 00:00 3905 Marime text

Aurel Presură, director general adjunct al SC RAJA SA, a prezentat, sâmbătă, un scurt bilanţ al proiectului SCADA (prescurtare de la Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date - Supervisory Control and Data Acquisition). La eveniment au participat reprezentanţi ai Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu“, ai Marinei Militare, precum şi ai Ligii Navale Americane. 

„Astăzi, voi prezenta reprezentanţilor Ambasadei Americane proiectul SCADA din mediul rural, un proiect realizat cu fonduri de la Guvernul american. Proiectul constă în eficientizarea sistemului de alimentare cu apă în zona rurală şi trebuie să le spunem americanilor că investiţiile făcute care s-au finalizat acum doi ani au o eficienţă foarte bună pentru Compania de Apă RAJA Constanţa. Astăzi, le voi da cifre, le voi spune că proiectul este foarte bun şi că ne-am hotărât să continuăm realizarea acestui proiect la un număr de 155 de localităţi. Poate reuşim să mai aducem nişte fonduri nerambursabile de la Guvernul american.
 
Acest sistem, care înseamnă eficientizarea în mediul rural la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, practic, transmite toate informaţiile la un dispecerat, informaţii care se referă la consumul de energie electrică, debite, presiune, toate informaţiile necesare pentru a lua o decizie corectă în exploatarea unui sistem de alimentare cu apă. De fapt, este singura modalitate de a face eficient sistemul în mediul rural“, a precizat Aurel Presură, director general adjunct al SC RAJA SA.
 
Protocolul a fost semnat în urmă cu patru ani. Guvernul SUA a alocat 1,2 milioane de dolari nerambursabili, la care s-a adăugat suma de 800.000 de dolari de la firma Motorola. Iniţial, proiectul a fost implementat în 24 de localităţi, sediul central fiind la Cobadin. RAJA a implementat, ulterior, acest sistem în alte opt localităţi.
 

„Deocamdată, l-am făcut pentru 32 de localităţi şi ne-am propus, în următorii doi ani, să îl facem pentru 155 de localităţi. În acest moment, am investit de la americani, nerambursabili, două milioane de dolari, iar pentru proiectul mare pe care îl vom începe în ianuarie 2016, încă 10 milioane de dolari. Pentru a lua cele două milioane de dolari, a trebuit să facem lobby timp de patru ani pentru proiectul nostru. Au trecut doar doi ani. Noi sperăm să obţinem mai mulţi bani de la dânşii, mai ales că este un sistem foarte bun, foarte eficient, care se multiplică şi la alte companii de apă din România, şi sperăm să ne ajute, pentru că noi promovăm toată tehnologia Motorola, care este o tehnologie americană“, a declarat Presură.
 
Sistemul permite calibrarea continuă a modelelor de operare, devenind foarte util şi eficient în dezvoltarea strategiilor de lucru. Cele mai importante principii ale sistemelor SCADA sunt următoarele: automatizarea fiecărui sistem de alimentare cu apă în vederea funcţionării fără personal de exploatare, reducerea costurilor de întreţinere prin remedierea imediată a defecţiunilor, reducerea numărului de personal.
 
„Sistemul înseamnă, în primul rând, reducerea costului de energie, reducerea operatorilor, a numărului de personal, a pierderilor de apă, sunt foarte multe lucruri care sunt în avantajul nostru, al operatorilor. Numai aşa putem să facem eficient sistemul în mediul rural. Nici nu se pune problema altfel. Fără investiţii, nu putem să eficientizăm sistemul în mediul rural“, a adăugat directorul general adjunct al SC RAJA SA.
 
În cadrul proiectului SCADA Cobadin, s-a înfiinţat Centrul de Excelenţă Murfatlar, care deserveşte organizarea de training-uri în domeniul SCADA, având ca lectori specialişti în domeniu. Una dintre prevederile incluse în contractul încheiat cu Motorola Inc. Solutions a presupus training-ul de specialitate din partea integratorului SCADA american (subcontractor Motorola) DcR Engineering pentru angajaţii RAJA nominalizaţi.
 
„Cei din Craiova vor musai să facă acest proiect tot cu Ambasada americană, dar le-am spus că noi suntem pionierii, am reuşit să aducem bani, am făcut pilotul, îl extindem, îl promovăm, trebuie să facă şi ei ce am făcut şi noi“, a precizat Presură.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii