Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Între două reprize de plajă, Ce muzee pot vizita turiştii la Constanţa (galerie foto)

ro

27 Jun, 2012 02:20 2769 Marime text
turisti.jpgTuristul român şi cel străin, odată ajuns pe litoral, se duce pe plajă. Stă o zi, două, trei, dar a patra zi se plictiseşte de atâta soare şi nisip şi pleacă în căutarea muzeelor şi a altor atracţii pe care le oferă Constanţa. Pe lângă telegondolă şi Aqua Magic, în municipiul Constanţa există un şir de muzee, care îi aşteaptă cu braţele deschise pe vizitatori. Sătul de atâtea distracţii, turistului i se face dor de cultură şi porneşte în căutarea muzeelor, pe care le enumerăm în cele ce urmează:

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa prezintă mărturii arheologice de la cele mai vechi urme de viaţă omenească de pe teritoriul Dobrogei şi până în epoca noastră. Printre exponatele celebre se numără: Gânditorul de la Hamangia, Femeie şezând, statuile Şarpele fantastic Glykon, zeiţa Fortuna, zeul Pontos, precum şi pavimentul cu mozaic, cu o suprafaţă de 2.000 mp, din care în prezent se păstrează 700 mp. Situat în Piaţa Ovidu, nr. 2, Muzeul de Istorie şi Arheologie este deschis în fiecare zi, de la ora 8.00 la 20.00.

Înfiinţat pe baza colecţiei de pictură şi sculptură, provenită de la Pinacoteca Primăriei oraşului Constanţa, şi prin achiziţii şi donaţii făcute de Marius Bunescu, Ion Jalea şi Boris Caragea, Muzeul de Artă expune lucrări de pictură şi sculptură semnate de artişti români consacraţi. Obiectele sunt expuse pe cele trei nivele ale celor două clădiri, legate între ele. Prima construcţie, datată 1895, are elemente de ornament exterior în stil neoclasic, cealaltă, modernă, a fost ridicată între 1980 şi 1982. Muzeul a pus în valoare lucrări de referinţă semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu şi Ioan Andreescu. Ştefan Luchian este prezent cu câteva naturi moarte cu flori. Tot aici pot fi întâlnite operele artiştilor Ion Jalea, Cornel Medre, Camil Ressu, Sabin Popp, Ion Theodorescu Sion. Situat pe bulevardul Tomis nr. 82 - 84, Muzeul de Artă este deschis în fiecare zi, de la ora 9.00 până la 20.00.

Muzeul de Artă Populară cuprinde peste 16.000 de exponate din creaţia populară caracteristică întregii ţări. Este situat pe bulevardul Tomis nr. 32 şi poate fi vizitat între orele 9.00 şi 20.00.

Istoria navigaţiei române poate fi aflată la Muzeul Marinei Române, care are expuse 18 colecţii impresionante. Aici pot fi văzute obiecte tridimensionale - basoreliefuri, mulaje după documente epigrafice, monede, lucrări de grafică, obiecte originale cu valoare istorică, ancore, amfore, zeci de machete care reproduc toate tipurile de nave existente în marina noastră militară şi comercială de la începuturile ei şi până în zilele noastre, instrumente de navigaţie, documente şi fotografii, armament alb şi de foc, ancore, elice, lentile de faruri, drapele şi pavilioane, tablouri, exponate de o deosebită valoare ştiinţifică şi documentară. Este situat pe strada Traian nr. 53 şi este deschis în fiecare zi de la ora 10.00 până la 18.00.

Cei pasionaţi de arme şi muniţii pot vizita Muzeul Militar Naţional, care este situat pe strada Liliacului nr. 5. Muzeul este deschis zilnic, între orele 9.00 şi 17.00.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii este situat pe malul Lacului Tăbăcărie. În amfiteatrul cu piscină şi la bazinul acoperit se organizează demonstraţii cu delfini şi cu lei de mare. Complexul mai include şi Muzeul Mării, Microrezervaţia de animale, expoziţia de păsări exotice şi de decor, Planetariul şi Observatorul astronomic. Complexul este situat pe bulevardul Mamaia nr. 255. Orarul de vizitare este următorul: demonstraţii Delfinariu - 11.00 - 15.00 - 19.00, demonstraţii Planetariu - 10.00, 11.30, 13.30, 15.30, 17.00, 18.00 şi 19.30

Situat chiar pe faleză, vizavi de Cazino - emblema Constanţei, Acvariul prezintă expoziţii permanente de faună şi floră acvatică în 57 de bazine, dar şi expoziţii temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin. Este deschis zilnic, între orele 9.00 şi 20.00.

Situat în municipiul Mangalia, Muzeul de Arheologie Callatis are o importantă colecţie de amfore şi sculpturi, precum şi fragmente de sarcofage din epoca elenistică. Este deschis zilnic, între 8.30 şi 19.30.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii