Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Independenţa” nu mai are decât un singur supravieţuitor în viaţă - Ion Gomboşanu! 36 de ani de la cea mai mare catastrofă navală (video)

ro

16 Nov, 2015 00:00 12893 Marime text
S-au împlinit 36 de ani de la cea mai mare catastrofă navală din istoria României. Pe 15 noiembrie 1979, petrolierul „Independenţa“ era lovit de un vas grecesc, în strâmtoarea Bosfor. 42 dintre cei 45 de membri ai echipajului de pe nava-amiral a flotei româneşti şi-au pierdut atunci viaţa.
 
Nava „Independenţa“ a fost cel mai mare supertanc petrolier românesc. El a fost construit în 1977, la Şantierul Naval Constanţa. Cu un deplasament de 150.000 tdw, „Independenţa“ a fost primul petrolier din această serie şi clasă şi era cea mai mare navă construită vreodată în România, fiind considerată un Titanic al flotei româneşti.
 
Ceremonialul de botez al navei a avut loc pe data de 27 mai 1977, în prezenţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu. Evenimentul a fost marcat de la început de un eşec, pentru că sticla de şampanie lansată de Elena Ceauşescu nu s-a spart, ci doar a lovit bordajul navei. Incidentul a fost considerat un semn rău şi chiar un blestem. În dimineaţa zilei de 15 noiembrie 1979, în timp ce revenea din al 19-lea voiaj, „Independenţa“ se afla în Marea Marmara, pentru a tranzita Bosforul spre Marea Neagră. La ora 4.35 (ora locală), petrolierul românesc a fost lovit în dreptul tancurilor 3-4 babord de nava grecească „Evriali“. Abordajul a provocat spargerea tancurilor de marfă ale petrolierului şi deversarea unei mari cantităţi de ţiţei în mare. Din cauza scânteilor produse, s-au declanşat puternice explozii, care au făcut ca nava să ia foc şi să eşueze arzând. Din echipajul de 45 de marinari, au murit 42, dintre care 11 au fost daţi dispăruţi. Numai trei marinari au reuşit să se salveze. Incendiul a durat 29 de zile, fiind stins în dimineaţa zilei de 14 decembrie 1979.

Vinovat de producerea accidentului a fost comandantul grec al cargoului „Evriali“, Alekos Adamopulos, care a fost condamnat la 20 de luni de închisoare. Perioada de detenţie rămasă de executat a fost transformată în cauţiune de numai 850 de dolari. Din cauza stării grave în care se afla, petrolierul „Independenţa“ nu a mai putut fi recuperat pentru reparaţii.
 
Ieri s-au împlinit 36 de ani de la cea mai mare catastrofă navală din istoria României. Singurul supravieţuitor care locuieşte în Constanţa se numeşte Ioan Gomboșanu şi este în prezent pensionar.

Nava „Independenţa“, o dramă uriaşă, subiectul unei cărţi semnate de Constantin Cumpănă 


Lansarea cărţii a avut loc în aula Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman“, în anul 2006. Lucrarea-document poartă numele „Tragedia navei Independenţa - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti“. Despre carte, autorul afirma la momentul lansării: „Am un sentiment de satisfacţie pentru că, după ani şi ani, am reuşit să aduc în faţa opiniei publice o lucrare, o carte-document, care vorbeşte despre o tragedie pe care mulţi au uitat-o, iar foarte mulţi, şi mă refer în mod special la generaţia tânără, nici nu ştiu despre ea“.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii