Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inculpată în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa Nora Alina Chircă, cooptată într-o firmă cu sediul la Corbu

ro

08 Sep, 2015 00:00 2758 Marime text
Nora Chircă, fost jurist în cadrul Primăriei Constanţa, inculpată în celebrul Dosar al Retrocedărilor, a fost cooptată într-o firmă cu sediul la Corbu. Fost consilier juridic în cadrul Primăriei Constanţa, Nora Alina Chircă a fost membru în comisia de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa. Mai mult, ea a fost şi soţia actualului purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Ovidiu Chircă. În prezent, Nora Alina Chircă are un cabinet de mediator autorizat deschis în Constanţa, după ce, în anul 2010, a intrat în Baroul Tulcea. Nora Alina Chircă nu are doar o carieră în drept, ci şi afaceri.
 
Potrivit Monitorului Oficial nr. 4743/03.09.2015, Nora Alina Chircă a fost cooptată ca asociat în firma Dog Dia SRL de câtre Adrian Parască. Ea deţine însă doar 5% dintre participările în firma care, din august, funcţionează în comuna Corbu. Botoşăneanul Adrian Parască este în continuare administratorul firmei cu sediul în Corbu, care are ca obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“. El mai apare asociat şi în Parasca G Adrian Întreprindere individuală SRL, având sediul tot în Corbu. Cât despre Nora Alina Chircă, aceasta nu mai desfăşoară alte afaceri în afara de cea menţionată.
 
Firma Dog Dia SRL, în care a intrat fosta angajată a Primăriei, a fost fondată în 2007 de Adrian Parască şi Silvia Scarlat. În 2011, aceasta din urmă s-a retras din firmă, cesionându-şi părţile sociale către partenerul său de afaceri. Din mai 2012 şi până în mai 2015, firma a avut activitatea suspendată, la cererea lui Adrian Parască.

Membră a Comisiei de aplicare a Legii 10/2001

Cu toate acestea, ea apare în rechizitoriul procurorilor DNA, pe lista inculpaţilor în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. „Membri ai Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: Mazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel - fost consilier municipal, Racu Constantin - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni“, potrivit DNA.
 
În luna aprilie a acestui an, DNA - Serviciul Teritorial Constanţa l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de abuz în serviciu. În cauză au mai fost deferite Justiţiei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru presupusa săvârşire a două infracţiuni de spălare a banilor, şi cele trei persoane juridice menţionate mai sus. Ce spune aici DNA-ul? Că în mai 2007, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu şi SC Mehmetoglu SRL ar fi dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 mp la un preţ care ar fi fost mai mic decât cel al pieţei.

„Creşterea succesivă a preţului“

„Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi inculpată. Tranzacţiile s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri. După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008 (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008), împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective, precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea“, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii