Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încep Zilele Romano ButiQ pe litoral Constănţenii vor face cunoştinţă cu cultura meşteşugărească în stil romani (galerie foto)

ro

02 Jul, 2011 01:07 2238 Marime text

tigani-1.jpg„Atelierul Itinerant Romano ButiQ" şi-a deschis, vineri, porţile, în parcarea din Poarta I. Sub sloganul „Vintage, tată!", constănţenii vor putea participa la expoziţia de obiecte meşteşugăreşti, expoziţia de fotografie cu tema anti-discriminare, concerte şi alte manifestări cu accent pe cultura romani. La atelierele experimentale ale meşteşugarilor romi, constănţenii şi turiştii vor avea ocazia să împletească un coş de nuiele sau să dea formă unui inel de argint. La acest eveniment, vizitatorii vor constata că balkan rock-ul şi răchitarii, cursurile de antreprenoriat cu ibricul sau fierul forjat cu teatrul au foarte multe în comun. De asemenea, în prima zi a atelierului, participanţii şi vizitatorii au avut parte de un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale romani, cu trupa Romano ButiQ, formată din instrumentişti care îşi dau silinţa să păstreze nealterată muzica autentică ţigănească. „Atelierul Itinerant Romano ButiQ" a ajuns pe litoral după două luni în care a fost vizitat de peste 3.000 de oameni la Iaşi. În perioada 1 - 8 iulie va fi deschis publicului constănţean, urmând ca, pe perioada verii, să fie amplasat, pe rând, la Năvodari, Neptun, Mangalia şi Vama Veche, cu sprijinul primăriilor Constanţa, Mangalia, Năvodari, Eforie Nord şi al organizatorilor StuffStock. „Atelierul Itinerant Romano ButiQ" face parte din proiectul Romano Cher - Casa Romilor, fiind principalul spaţiu de interacţiune a publicului larg cu meşteşugarii romi şi cultura romani. Romano Cher - Casa Romilor este un proiect ambiţios de integrare socială şi economică ce îşi propune să readucă pe piaţa muncii meseriaşul tradiţional rom.

tigani-2.jpgÎn condiţiile unei economii din ce în ce mai mecanizată şi mai tehnologizată, meseriile ce au la bază lucrul de mână şi-au pierdut din popularitate, dar nu şi din semnificaţie. Deoarece nu mai aduc venit ca odinioară, meseriile tradiţionale nu mai au aceeaşi căutare iar persoanele de etnie romă tind să renunţe la ele, în ciuda faptului că reprezintă o parte din identitatea lor. „Prin Romano Cher, ne propunem să reorientăm şi să revalorificam meseriile tradiţionale rome, prin stimularea potenţialului autentic al autorilor săi. Proiectul se adresează în principal persoanelor de etnie romă care mai practică meserii tradiţionale şi sunt dispuse să-şi adapteze utilitatea şi calitatea produselor la alte nevoi ale economiei actuale din România. În plus, proiectul îşi propune ca, la final, să creeze 500 de locuri de muncă în structurile economiei sociale. Pentru ca produsele meseriaşilor să fie mai accesibile şi în acord cu translatarea comerţului în mediul virtual, în cadrul proiectului va fi realizată o platformă online pentru promovare şi vânzarea acestor obiecte", a explicat Ciprina Necula, manager de proiect. Romano Cher - Casa Romilor este un proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007 - 2013 şi are ca obiectiv principal readucerea meseriaşului tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii. Proiectul se desfăşoară în perioada iunie 2010 - februarie 2013.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii