Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Hotii striga hotul" la Mangalia

ro

06 Dec, 2007 00:00 1878 Marime text
Atasamente: 1196885063.flv 1196886143.flv 1196887234.pdf
1196887233.jpg

Independentul Florin Maftei l-a bruscat pe primarul Zanfir Iorgus, in incercarea de a-l impiedica sa paraseasca sala de consiliu * Sedinta extraordinara de consiliu a fost declarata nestatutara

Imbranceli, tipete si reprosuri intre politicieni. Daca vi se pare ca scena este decupata dintr-o piesa scrisa de Caragiale, va inselati. Toate astea au facut "obiectul" unei sedinte extraordinare de Consiliu Local, la Mangalia. Prima parte a sedintei, in care Iorgus este imbrancit de Maftei, se poate vedea pe varianta on-line a editiei noastre, unde este postat filmul. Programata pentru marti, cu incepere de la ora 16.00, sedinta a fost convocata de sapte consilieri locali, uniti nu neaparat de convingerile politice, ci mai ales de ura impotriva primarului Zanfir Iorgus: Florin Maftei, Ovidiu Ghita, Marian Boroiu, Constantin Filimon, Florian Marin, Ion Petcu si Cornel Grama. Ultimul, fusese exclus din Partidul Democrat cu doar o seara inainte de show-ul pe care l-au pus la cale, tocmai datorita faptului ca si-a aratat simpatia fata de cei care sunt impotriva primarului, fost coleg pedist. Florin Maftei, cel care a avut ideea convocarii sedintei, s-a aratat foarte revoltat in legatura cu acuzatiile pe care doua posturi nationale de televiziune i le-au adus primarului. Asa ca, pentru a fi toata treaba buna, consilierul independent a incropit un convocator pentru sedinta in care, toata lumea spera ca primarul Iorgus sa fie "linsat". Numai ca, socoteala consilierilor de acasa nu s-a potrivit cu cea din sala de consiliu a Primariei. Convocatorul continea numai trei puncte, despre care mangaliotii prezenti in sala au spus, foarte deranjati, ca nu au nici o legatura cu ei. "De ce nu vor domnii consilieri sa se ia de primar pe niste chestii care au legatura cu oamenii si cu nu vendetele lor politice? De ce nu se intereseaza de noi? Poate pentru ca nu au ce sa-i reproseze lui Iorgus din acest punct de vedere", s-au revoltat cetatenii veniti sa asiste la circul pus in scena de dusmanii politici ai primarului. Convocatorul, continea, dupa cum am precizat, doar trei puncte. Primul, facea referire la acuzatiile aduse primarului Iorgus, care, dupa parerea nemultumitilor au "afectat imaginea si activitatea desfasurata" de Consiliul Local si de administratia publica locala. Asa ca, cei sapte "magnifici" s-au gandit bine sa-l puna pe primar, in sedinta extraordinara, sa se explice. De asemenea, Consilierii au propus un proiect de hotarare privind sanctionarea functionarilor publici "care se fac vinovati de refuzul de a formula un raspuns corect la adresa 3871 din 17.09.2007". Al treilea punct de pe ordinea de zi facea referire la reglementarea juridica a unor spatii pentru a se aproba intrarea in legalitate, pentru trei camere din caminul Gold.

"Ce suntem noi, papagali?"

Toate bune si frumoase, forfota era la cote maxime, iar ora inceperii sedintei se apropia. Consilierul Maftei, initiatorul "extraordinarei" sedinte a supus la vot desemnarea presedintelui de sedinta si l-a propus pentru aceasta functie pe Ovidiu Ghita. Toata lumea fiind de acord, Ghita a ramas sef peste intalnire. Numai ca, a tinut mortis sa-si arate potenta in fata celor care l-au ales, printr-o iesire nu tocmai la locul ei: "Domnule primar, o sa aveti cuvantul atunci cand o sa vi-l dau eu", s-a ratoit consilierul atunci cand Zanfir Iorgus a vrut sa vorbeasca. Tensiunea a atins cote maxime in momentul in care juristul Primariei Mangalia, Daniel Vladescu, a aratat celor prezenti faptul ca sedinta nu se poate tine, din cauza ca este nestatutara. "Potrivit legii 215, aceasta nu poate fi o sedinta extraordinara pentru ca odata cu notificarea convocatorului, sunt necesare si materialele pentru ordinea de zi. Nu avem practic ce sa dezbatem. Mai mult decat atat, primul punct din convocator nu cade in apanajul Consiliului Local. La fel si cel de-al doilea. La punctul trei nu avem ce sa dezbatem pentru ca nu exista un proiect de hotarare", a mai precizat juristul. Acestea fiind spuse, sedinta a fost declarata inchisa. Vocile din sala le-au reprosat celor sapte consilieri ca au convocat aceasta adunare spunand ca acest fapt arata ca nu stiu ce vor. Insa, semnatarii convocatorului au reclamat ca au fost convocati de Primarie. "Ce suntem noi, papagali? Am fost sunati de la secretariatul Primariei. Daca era ilegala ar fi trebuit sa nu mai fim chemati", s-au ratoit cei care nu-l au la inima pe edilul mangaliot. La fel s-au intrebat si cetatenii prezenti in sala, pe care consilierii suparati din cauza faptului ca aveau si ei o opinie, s-au gandit ca ar fi mai bine sa-i dea afara din sala. "Noi v-am ales. Din cauza noastra ati ajuns aici si acum vreti sa ne dati afara?", s-au revoltat oamenii.

Nucleul "Minca, Filimon, Maftei si Ghita"

Spiritele s-au mai calmat, iar primarul Zanfir Iorgus a tinut, totusi, sa explice campania de denigrare pe care doua posturi centrale de televiziune, dar si anumite ziare, o duc impotriva sa. "Exista o serie de jurnalisti care isi fac treaba in stil mercenar. Le multumesc celor care au convocat aceasta sedinta si care imi dau ocazia sa am un drept la replica. Se stie, nucleul celor care sunt impotriva mea este format din Ion Minca, Filimon, Maftei si Ghita", a declarat Iorgus. Acesta a mai spus ca terenurile pe care este acuzat ca nu si le-a trecut in declaratia de avere nu au facut niciodata parte din padurea Comorova. "Este un teren extravilan. Si, mai am de spus ca in ziua in care l-am luat eu, au mai luat si domnii Ovidiu Ghita si Paul Botos. Declaratia mea de avere se afla pe site-ul Primariei si este completa. Voi raspunde la toate atacurile murdare, exact acolo unde sunt ele facute. Nici o dezinformare nu va ramane la stadiul acesta. Exista o tendinta in stil semi-mafiot de a prezenta activitatea din acest oras cu "se pare ca". Nu am nimic de ascuns. La noi, hotii striga hotul!", a subliniat edilul. La spusele lui Iorgus, consilierul conservator Ion Minca a avut o reactie violenta. "Esti un hot si un talhar. Ai distrus un oras intreg", s-a ratoit sotul sefei de la Loteria Romana. Vazand ca intalnirea ia o turnura neplacuta, primarul a dorit sa paraseasca sala de consiliu, insa Florin Maftei a incercat, aproape imbrancindu-l, sa il impiedice sa plece. Scena cu accente violente a continuat cateva minute bune, pana cand edilul a reusit sa iasa din sala, nu fara a spune: "Domnule Minca, retrage-ti oamenii!".

"Prostituate politice" in Consiliul Local

"Sa ma dea pe mine in judecata daca are curaj, pentru ca l-am facut hot. A distrus orasul", a continuat Minca. Apoi, in ciuda faptului ca locuitorii Mangaliei, prezenti in sala au aratat ca nu sunt straini de fenomen si le-au explicat consilierilor ca ei iau decizii in oras, nu primarul, politicienii au continuat seria de acuzatii la adresa lui Iorgus. Care mai de care si-a facut curaj si a "varsat" tot veninul acumulat. Ba mai mult, domnii au tinut sa arate faptul ca "doua trei consiliere sunt adevarate prostituate politice". Insa, in ciuda datelor expuse de membri Consiliului Local, oamenii au ramas la parerea lor: "Ar fi trebuit sa fie pe ordinea de zi si probleme ale orasului, nu numai cele personale ale consilierilor".

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii