Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hărți vechi de sute de ani și documente despre marina turcă, expuse la Constanța

ro

21 Nov, 2014 00:00 2873 Marime text
Constănțenii care își doresc să vizioneze o expoziție inedită o pot face în această perioadă, la Muzeul Marinei Române, unde se află expuse o serie de hărți și alte documente din marina turcă. Personajul principal al expoziției este Piri Reis, celebrul amiral și cartograf al lui Suleyman Magnificul.

Expoziția, organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” și Muzeul Marinei Române, a fost deschisă ieri, în prezența unui public numeros. Cuvântul de deschidere a aparținut gazdelor, dr. Andreea Croitoru, expert Patrimoniu Naval, Șef Secție Istoria Marinei, vorbind despre Piri Reis și importanța activității sale pentru întreaga istorie a omenirii.

Naşterea lui Piri Reis a fost stabilită ca având loc undeva în perioada 1465 - 1470, amiralul otoman decedând la Gelibolu, în anul 1554. El a rămas în istorie ca fiind acela care a întocmit cea de-a doua hartă a lumii ce include şi America, fiind renumit pentru hărțile și diagramele adunate în lucrarea intitulată Kitab-ı Bahriye (Carte de navigație), acesta fiind cunoscut ca primul ghid al marinei lumii.
Pe lângă faptul că a fost un cartograf de valoare și un maestru al științelor marine, a fost și un amiral care și-a pus amprenta asupra istoriei marinei imperiului otoman.

Cu prilejul acestei manifestări, directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” Constanța, Ali Oğuzhan Yüksel, a mulțumit gazdelor pentru interesul manifestat în organizarea acestei expoziții, manifestându-și totodată speranța că vor urma și alte astfel de colaborări.
Dincolo de valența culturală a manifestării, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, a declarat că, prin prisma deschiderii la Marea Neagră pe care o au Turcia și România și grație existenței în ambele țări a unor instituții de învățământ de profil, relațiile turco-române vor trebui dezvoltate pe viitor și din punct de vedere academic.

„Cele două țări aflate la Marea Neagră colaborează de mult timp în domeniul marinei. Una dintre aceste colaborări constă în a ne prezenta reciproc marile personalități din acest domeniu. De acum încolo, trebuie să dezvoltăm și relațiile academice în acest sens. Există o colaborare frumoasă între Universitatea Maritimă «Piri Reis» din Turcia și Universitatea Maritimă Constanța. Noi sprijinim această colaborare și ne străduim ca ea să continue”, a declarat diplomatul turc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii