Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gropile de gunoi polueaza mediul

ro

26 Aug, 2003 00:00 1056 Marime text

Agentii economici care folosesc compusi volatili se vor supune noilor reglementari

Din luna iunie anul acesta a intrat in vigoare o hotarare de guvern cu privire la reducerea emisiilor de compusi volatili * Satul de Vacanta din Mamaia polueaza fonic mediul * Cateva depozite de deseuri au fost depistate ca improprii

Serviciul Monitorizare Integrata a Factorilor de Mediu a intocmit adrese agentilor economici ce intra sub incidenta Hotararii de Guvern 699/2003, in vederea realizarii etapelor prevazute in planul de implementare a acesteia. Hotararea se refera la stabilirea unor masuri pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili datorate utilizarii solventilor organici in anumite activitati si instalatii. Au fost analizate principalele medii poluate in mod frecvent, aerul si apa de suprafata, care prin transmisia de poluanti volatili si deversarea apelor uzate sau a reziduurilor toxice provenite de la diversi producatori alimentari si industriala pot suferi modificari in compozitie peste limitele normale. Astfel, in zone din municipiul Constanta si din orasul Navodari si respectiv pulberile respirabile in municipiul Medgidia, s-au monitorizat zilnic poluantii care au in compozitia chimica azotul, sulful si amoniul, rezultatele de laborator fiind in parametrii normali. Cu exceptia fenomenului de inflorire algala de la inceputul lunii , nu s-au mai semnalat asemenea accidente, iar calitatea apelor sub aspect bacteriologic s-a incadrat in limitele admise de standardele nationale si normele acceptate de UE. Cel mai inalt grad, din punct de vedere al noxelor acustice, s-a inregistrat in Satul de Vacanta unde activitatea comerciala este intensa in aceasta perioada a sezonului estival.

Depozite de deseuri

Depozitele de deseuri menajere din localitatile Techirghiol, Eforie Sud-Tuzla si Medgidia au iesit prost la controalele efectuate de inspectorii Agentiei de Protectia Mediului. Acestea s-au dovedit improprii din punct de vedere al conditiilor specifice protectiei mediului, depozitarea facandu-se direct pe sol care este neprotejat, imprejmuirile locurilor de depozitare sunt inexistente. Apele de suprafata si panzele freatice sunt la distante mai mici de 500-1000 m, manipularea nu se face corespunzator, iar lipsa puturilor seci pentru inmagazinarea materialelor putrescibile duce la contaminarea olfactiva a mediului inconjurator. Semnalate aceste probleme Primariilor, acestora li s-a impus luarea unor masuri pentru ameliorarea situatiilor depistate. Termene pentru imprejmuire au fost stabilite sa se desfasoare pana la data de 1 pentru Medgidia si 8 septembrie pentru celelalte localitati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii