Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Graffiti obscene, oferta litoralului sudic (galerie foto)

ro

04 Mar, 2009 03:37 5359 Marime text
graf1.jpgDeşi numărul poliţiştilor comunitari îl egalează pe cel al angajaţilor poliţiei din localitate, se pare că „ochiul" acestora nu este deloc deranjat de aspectul inestetic al desenelor

Tinerii din sudul litoralului au început să se „alinieze" tendinţelor modei în ceea ce priveşte obiceiurile împrumutate din oraşele mari ale ţării. Pe lângă cursele de maşini, ATV-uri şi motoare, unele dintre ele, cele mai spectaculoase, ce au loc chiar pe plajă, ale tineretului de bani gata, în prezent este rândul graffer-ilor să arate ce pot. Aşa se face că, sub privirile indulgente ale autorităţilor locale, Mangalia şi staţiunile din sud s-au transformat în adevărate planşe de graffiti, unele reuşite, altele de-a dreptul obscene.
Şi, pentru că aşa stă „bine" unui graffer adevărat, primele zone atacate au fost cele centrale şi, după posibilităţi, cele proaspăt vopsite. Cele mai multe dintre aceste forme de artă, aflată, ce e drept, la început în sudul litoralului, sunt făcute după şabloane, cu spray-uri speciale sau pentru vopsit maşinile. Există şi câteva schiţe realizate cu marker-e speciale, dar acestea sunt mai puţine. Subiectul preferat de „writer"-i - hip-hop-ul, imagini specifice curentului muzical respectiv şi „necesarele" înjurături pentru diferite cluburi de fotbal româneşti. Locurile favorite - mai multe instituţii publice, cum este, de exemplu, Centrul Cultural Mangalia, clădirile de pe faleză, faleza însăşi şi blocurile din buricul târgului.
Unele dintre „picturile" naive ating grotescul, altele sunt de-a dreptul obscene. Lucru ce nu pare însă să deranjeze pe nimeni. Graffer-ii mangalioţi mai au cale lungă până să îi egaleze pe colegii lor bucureşteni sau pe cei din afara graniţelor ţării. Mai mult, aspectul extraordinar de urât al imaginilor aruncate la întâmplare pe pereţii clădirilor din Mangalia - „bombs", în limbajul specific graffer-ilor - nu numai că nu exprimă mai nimic, lucru obligatoriu pentru un adevărat „writer", ci, mai mult, jigneşte ochiul localnicilor şi, în câteva luni, chiar pe cel al turistului. „Echipamentul" graffer-ilor este destul de costisitor, începând cu spray-urile colorate şi terminând cu refill-uri sau marker-e speciale pentru acest gen de artă, există site-uri şi magazine specializate în comercilizarea de materiale pentru graffer-i.

Vor fi „vânaţi" de poliţiştii de proximitate


Autorităţile locale par total depăşite de situaţie. Deşi numărul poliţiştilor comunitari îl egalează pe cel al angajaţilor poliţiei din localitate, se pare că „ochiul" acestora nu este deloc deranjat de aspectul inestetic al desenelor. Între timp, poliţiştii de proximitate vor trebui să suplinească şi munca „colegilor" ceva mai înceţi în ale reacţiilor şi vor trece la misiuni de identificare a puştilor teribilişti şi iubitori de culoare.
„Într-adevăr, în ultima vreme am observat şi noi o amploare a fenomenului graffiti. Tocmai de aceea, poliţiştii de proximitate vor trece la identificarea şi sancţionarea autorilor acestor picturi. Amenzile nu sunt extraordinar de mari, până la 1.000 de lei, însă pentru buzunarul puştilor este destul de mult. În cazul în care vor continua să arunce cu obscenităţi pe domeniul public, vom aplica sancţiuni mult mai drastice", ne-a declarat comandantul Poliţiei Municipiului Mangalia, comisar-şef Nicolae Pescaru.

Sancţiuni de mii de lei pentru vinovaţi


Pe lângă sancţiunile prevăzute de Legea 61/1991 privind încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, există, de câţiva ani, Legea nr. 554/2003, privind aspectul estetic al Capitalei şi al altor localităţi. În primul caz, al Legii 61, amenzile prevăzute pentru „aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau sănătaţii ori pagube materiale" sunt de până la 1.000 de lei. Sancţiunea este, totuşi, una simbolică, dacă ţinem cont că, pentru circa 10 metri pătraţi de zid, se cheltuiesc mii de lei.
Prin cea de a doua lege, nr. 554/2003, sancţiunile sunt mai drastice: înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cu până la 2.500 de lei. Mai mult, cei prinşi cu mâţa în sac vor trebui să suporte cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului în cauză, a căror contravaloare se achită în termen de cinci zile. În cazul în care „artiştii" sunt minori, cei ce vor fi traşi la răspundere sunt părinţii acestora. Banii rezultaţi din aceste amenzi „merg" către bugetul local, un lucru salutar în cazul Mangaliei, care s-ar „îmbogăţi" cu sume considerabile de pe urma graffer-ilor mangalioţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stres 03 Feb, 2010 03:48 asa e mah rire am auzit k dai conturu cam stramb :))
  • graferul 14 Jan, 2010 23:41 fac graffiti cand imi vine si unde vreau ii doare in cot pe toti de noi !!!
  • smak 08 Nov, 2009 12:11 si , o idee ar mai fi: sa incurajam lucrurile care sclipesc si par pretioase, si sa aruncam gunoiul la gunoi, si in mare multa rabdare.
  • smak 08 Nov, 2009 12:04 in regula, dar totusi ar trebui sa primim locuri in care sa desfasuram impresiile artistice! inteleg ca uneori facem rau, neintentionat credeti-ma. si in acelasi timp nu ar strica sustinere din partea celor mai in varsta, nu violenta lor nejustificata, pentru ca totusi daca ei/voi sunteti mai invatati ca noi, gasiti metode prin care sa comunicam eficient.
  • oNe^^ 10 Jun, 2009 09:59 Ba in p*m numai criticati atat ...voi cum ati inceput ..ati dat din prima un bomb perfect sau ce p*m...?
  • PitzY 31 Mar, 2009 21:01 ba fratzilor...ce dreq postati asa aiurea mah si criticati asa...plm adevarat cei care fac taguri asa aiurea obsene ar trebui avertizati.Puneti si voi o poza cu tagurile si cu bombele lu (tewok)
  • anonim 18 Mar, 2009 13:27 d va credeti asa tari?? daca yo as putea sa va fac de kkt?? sa vedeti ca nu sunteti cei mai tari sunt si alti copii care se pricep la graffiti....
  • Tewok*one 17 Mar, 2009 19:29 *** ce politisti va credeti voi k yo dadeam atgguri langa voi si nu maiti afcut nik ...garffu nu o sa dispara ori kte amnzi veti da voi ...asta e arta noastra :D
  • Shock 16 Mar, 2009 18:23 Bah politjistilor mai ujor mah.... avetzi de kautat...oricum mai bine vedetziva de accidente rutiere shi alea alea....vezi k tzi se vede degetu:)):D.... ne vedem la tribunal (dak ne prindetzi)
  • Lido_One 16 Mar, 2009 18:03 Sunt oribile tagurile..oricum nu o sa ma las de graffiti.. Mike ji zoom avetzi dreptate;)
  • Shock 16 Mar, 2009 17:43 mama ce rai politisti ajtia:))...alea obscene sunt facute de TOYS un adevarat grafer nu va face niciodata aja ceva.... si in mai avetzi de cautat:D...
  • anonimus 15 Mar, 2009 14:45 :)))bah da chiar asa???politisti habar n-au ce e ala graffiti si ei vor sa ne prinda?:))))
  • Zoom-One 11 Mar, 2009 18:35 Ce e cu astia mah??? Varza deci nu am ce sa zic :)) Dai bombe de fatza cu politshtii shi ei gata acum se alarmeaza k vai cu arata mangalia! CORECT dak totzi aia care nu shtiu sa tzina sprayu in mana baga taguri...
  • anonim 11 Mar, 2009 14:41 rire uitate la far akolo jos ;) (lasa-te de graff )
  • Mike_One 10 Mar, 2009 20:16 bwey..deja mor de frica si apropo bagati si voi niste bombe calumea nu niste taguri date de niste ***** care nu stiu sa tina un spray in mana ;)
  • Rire*One 10 Mar, 2009 19:54 O sa ne prinda politistii cand o sa zboare Porcu =))) pe ei ii doar in Cot de noi ! aaa si cine a facut referire la desene obscene ... nu am ce sa ii zic dar daca imi arata vre-un desen obscent Promit Solemn Ca ma Las De GRAFFITI !