Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR „La noi, viaţa religioasă se clădeşte pe comunitate”

ro

07 Jun, 2013 00:00 3530 Marime text
Componenta religioasă este deosebit de importantă pentru comunitatea musulmană din România, lucru care este pus în valoare atât de liderii religioşi cât şi de cei laici ai turcilor şi tătarilor din Dobrogea. Odată cu împlinirea a 100 de ani de la oficierea primului serviciu religios în Moscheea Regală Carol I, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a înmânat plachete tuturor celor care au sprijinit viaţa religioasă a musulmanilor din România. Printre cei care au primit o astfel de plachetă omagială s-a aflat şi preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep.
La finalul manifestării, Eserghep a mulţumit organizatorilor şi a ţinut să transmită totodată un mesaj comunităţii musulmane din România, cu precădere celei tătare pe care o şi reprezintă: „Am participat astăzi la un eveniment deosebit de important – un secol de la oficierea primului serviciu religios în Moscheea Regală Carol I.

Fără îndoială că numele dat acestui lăcaş de cult, precum şi faptul că el a fost ridicat de către primul rege al României stau mărturie a toleranţei şi a bunei convieţuiri inter-religioase pe meleagurile dobrogene, de sute de ani. Noi, tătarii, ne bucurăm astăzi că trăim acest moment istoric, dar nu trebuie să uităm că la noi viaţa religioasă este clădită pe comunitate. Comunitatea este fundamentul. Revenind la istorie şi la respectul de care noi, musulmanii, ne-am bucurat pe aceste meleaguri, nu putem decât să ne bucurăm la gândul că în urmă cu sute de ani strămoşii noştri au ales să se stabilească aici, pe pământul primitor al Dobrogei, printre oameni la fel de primitori şi dornici de a clădi împreună un viitor pentru aceste meleaguri”.
În cursul zilei de ieri, după evenimentul care a avut loc la Moscheea Carol I, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a fost gazda vice-muftiului din Crimeea, Aider Ismailov, prezent şi el la manifestările de la Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii