Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fregata franceză La Fayette face escală în Portul Constanţa

ro

15 Mar, 2017 16:50 2204 Marime text
Fregata La Fayette va face o escală în portul Constanța în perioada 24 – 27 martie 2017 și va desfășura, cu această ocazie, manevre comune cu Forțele Navale Române.
Marina națională franceză trimite în mod frecvent nave de război în toată lumea, respectând principiile maritime de libertate a navigației. Face acest lucru și în Marea Neagră, respectând Convenția de la Montreux din 1936.

Conform Ambasadei franceze din România, misiunea fregatei La Fayette arată respect pentru aceste principii, permițând consolidarea cunoașterii acestei zone de către Marina franceză și menținând totodată capacitatea de evaluare autonomă a Franței. Ea ilustrează acțiunile frecvente derulate de către Franța în Marea Neagră împreună cu aliații săi, ca de exemplu România.

În această calitate, de îndată ce va părăsi portul, fregata La Fayette va participa la un exercițiu destinat consolidării interoperabilității cu Marina română. Programul va fi dens și va cuprinde exerciții de tir și de luptă anti-aeriană și anti-suprafață. Fregatele se vor antrena și la navigația pe aceeași rută, efectuând diferite manevre de asistență reciprocă.

Intrată în serviciul activ în anul 1996, această fregată este prima dintr-o serie de cinci nave. Cu o lungime de 125 de metri, ea poate să acționeze autonom sau să fie integrată într-un grup aeronaval în misiuni care merg de la protejarea libertății pe mare, până la sprijinirea unei flote care efectuează operațiuni de luptă, speciale sau intervenții umanitare. Ea dispune de o capacitate de luptă anti-navă datorită sistemului de rachete anti-navă 40 (Exocet), cu o capacitate de apărare anti-aeriană dată de rachetele Crotale și de un vast arsenal de autoapărare (mitraliere de 12,7 mm, tunuri de 20 de mm și de turelă de 100 de mm). La bordul ei este îmbarcat un elicopter Panther care îi crește raza de acțiune.

Fregata La Fayette este comandată de comandorul Stanislas Delatte. Absolvent al promoției 1993 al Școlii Navale, acesta a ales specializarea de pilot de aeronautică navală. În această calitate, a participat la numeroase misiuni la bordul port-avionului Charles de Gaulle. A preluat comanda fregatei La Fayette în vara anului 2016.

În urmă cu doi ani, fregata franceză La Fayette s-a mai aflat pe Marea Neagră, ocazie cu care a intrat în atenţia marinei ruse care a monitorizat întregul traseu al acesteia. 

Sursa foto: ambafrance-ro.org

Citeşte şi: 

Navă monitorizată de marina rusă. Fregata franceză La Fayette, în apele Mării Negre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii