Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forumul de la Cernavodă Ce şanse de implementare au proiectele de dezvoltare şi cum va arăta Regiunea Dunării (galerie foto)

ro

17 Jun, 2013 00:00 2206 Marime text
Organizarea Forumului „Energii curate, Energii verzi. Cernavodă, oraş nuclear dunărean” a fost un prilej pentru autoritatea locală condusă de Gheorghe Hânsă să promoveze, la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa oficialităţilor din străinătate şi din ţară, proiectele de finanţare privind dezvoltarea oraşului, precum şi cele ale localităţilor din zona Dunării, respectiv din comunele Oltina şi Rasova din judeţul Constanţa şi din oraşul Sulina (judeţul Tulcea). De menţionat că, în urma forumului, proiectele de finanţare au fost înaintate lui Kurt Puchinger, coordonatorul Ariei Prioritare 10 din cadrul Consiliului European pentru Regiunea Dunării, în vederea implementării lor. Ideea forumului desfăşurat la Cernavodă a fost aceea de a consolida relaţia dintre autorităţile din localităţile riverane Dunării, prin iniţierea unor proiecte pentru dezvoltarea Regiunii Dunării.
Pe tot parcursul forumului invitaţi de seamă au dezbătut strategiile de dezvoltare locală, strategia energetică şi modalităţile de implementare a nou adoptatei Strategii UE pentru Regiunea Dunării, discutându-se, în acelaşi timp, şi despre relansarea economică a judeţelor din bazinul Dunării.

Hânsă, despre strategia de dezvoltare a oraşului 

În ceea ce-l priveşte, primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, le-a vorbit invitaţilor despre înfiinţarea unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică, despre amenajarea unui Centru de instruire şi agrement pentru tineret şi copii, despre finalizarea proiectului privind sistemul de termoficare, obiectiv aflat în plină desfăşurare, dar şi despre realizarea unui parc eolian şi montarea unor panouri fotovoltaice. Edilul a vorbit, de asemenea, despre importanţa existenţei Centralei Nucleare prin intermediul căreia cernavodenii plătesc cea mai mică gigacalorie din ţară, de 82,87 lei.

S-a reluat în discuţie şi proiectul falezei Canalului Dunăre - Marea Neagră

Un proiect de suflet pe care edilul oraşului Cernavodă vrea să-l realizeze, tot cu fonduri europene, în următorii 5-10 ani, este cel privind amenajarea falezei Canalului Dunăre - Marea Neagră, un proiect iniţiat în 2005, în valoare de 30 milioane de euro.
„Proiectul falezei este un proiect mai vechi, a început prin 2005 - 2006 cu Planul Urbanistic Zonal. Ne-am împiedicat atunci de existenţa unei căi ferate abandonate, care oficial există doar în acte. Această cale ferată separă oraşul de canal şi atunci nu putem să ne imaginăm o faleză şi cu funcţiuni comerciale, turistice, de recreere, pe circa 3 kilometri de-a lungul canalului, de la joncţiunea cu Dunărea şi până la Centrala Nucleară, tocmai pentru că această relicvă abandonată de 25 de ani nu putem să o eliminăm în totalitate”, a explicat Gheorghe Hânsă. Primarul a menţionat că a făcut demersuri susţinute şi că „suntem aproape să redobândim terenul (n.r. pe care se află calea ferată) strict necesar dezvoltării acestei zone din oraş”.

Câţiva paşi în privinţa amenajării falezei s-au făcut deja. Un asociat al Elcomex-ului a făcut în această zonă o investiţie de circa 500.000 de euro într-un hotel cu opt piste de bowling. „În dreptul acestui obiectiv de investiţii, abia inaugurat, vom face breşa către faleză cu terasă, locuri de joacă pentru copii şi ce mai intră acolo în circa 800 metri pătraţi. Este primul obiectiv pe care îl avem concret. De asemenea, consolidăm, cu cei de la Canalele Navigabile, digul, care va fi şi aleea de promenadă”, a precizat Hânsă.
Primarul oraşului a vorbit celor prezenţi şi despre intenţia realizării unui circuit turistic al zonei care să cuprindă obiective precum Mormântul pictat de la Hinog, Adăpostul „Save the dogs and other animals”, Cetatea Axiopolis - pentru care edilul caută măsuri pentru a o scoate de sub patrimoniul armatei, „Gânditorul şi consoarta sa”, Cetatea Capidava, Valurile lui Traian, Podul Carol I, Centrala Nucleară şi nu numai.

Noi paşi în privinţa reactoarelor 3 şi 4

În cadrul forumului s-a discutat, cum era şi normal, şi despre punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4, un proiect a cărui implementare reprezintă o prioritate pentru primarul Gheorghe Hânsă  „În 120 de zile firmele contactate urmează să-şi expună poziţia vizavi de finanţarea acestei investiţii”, a declarat deputatul PSD, Rodin Traicu, prezent, de asemenea, la evenimentul de la sfârşitul săptămânii trecute. „Părerea mea este că până la sfârşitul anului sunt condiţii de finalizare a tratativelor referitoare la atragerea investitorilor”, a adăugat Traicu care a precizat că anul viitor se va da drumul la licitaţii. Valoarea reactualizată a proiectului de punere în funcţiune a rectoarelor 3 şi 4, care include şi modificările necesare Post-Fukushima, ce măresc valoarea oricărei investiţii în domeniul nuclear, se ridică la 6,2 - 6,4 miliarde de euro, a anunţat deputatul Rodin Traicu.

ANM, capabilă să facă prognoze în cazul emisiilor chimice şi nucleare în toată zona Balcanilor

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) le-a vorbit celor prezenţi despre un proiect realizat cu cei de la NATO, care funcţionează pe toată zona Balcanilor, şi prin intermediul căruia ANM, în cazul unui accident chimic sau nuclear, este capabilă să ofere în 30 de minute informaţii despre poziţia norului poluant în următoarele 72 de ore, invitându-i pe cei de la Centrala Nucleară să acceseze acest sistem şi afirmând, în acelaşi timp că „Centrala Nucleară de la Cernavodă este foarte sigură”. Tot directorul ANM a afirmat că cei ce vor investi la Cernavodă în parcuri eoliene şi panouri solare nu vor da greş şi aceasta pentru că „oraşul Cernavodă prezintă un extraordinar potenţial eolian şi solar”, dar trebuie să se ţină cont de următorul aspect, şi anume că „atât Cernavodă, cât şi Dobrogea se află într-o zonă de secetă, iar amenajarea de perdele de protecţie şi a unor sisteme de irigaţii, mai puţin costisitoare decât cele avute până acum, sunt chestiuni obligatorii”.

Vezi proiectele celorlalte localităţi riverane Dunării

Proiectele propuse pentru finanţare europeană şi prezentate în cadrul forumului din partea Primăriei Oltina din judeţul Constanţa privesc amenajarea unui port turistic şi pescăresc în Oltina, realizarea unui circuit turistic pe Dunăre şi înfiinţarea unui centru de Informare turistică la Oltina.
De asemenea, Primăria oraşului Sulina (judeţul Tulcea) îşi doreşte implementarea unor proiecte privind: realizarea unui aerodrom pentru aeronave uşoare, de anvergură mică şi a unui heliport, realizarea unui miniport turistic şi de agrement, dar şi reabilitarea Portului Sulina. Primăria comunei Rasova, din judeţul Constanţa a comunicat că la această dată are în derulare un proiect denumit „Reţele de canalizare şi staţie de tratare” în valoare de 7.224.000 lei.

Diplomaţie prin artă

În cadrul evenimentului invitaţii din ţară şi din străinătate au avut şansa de a participa la un vernisaj de sculptură, aparţinând artistului Doru Drăguşin, cu tema „Diplomaţie prin artă” dedicat Anului Constantin Brâncuşi. 
Amintim că Forumul „Energii curate, Energii verzi. Cernavodă, oraş nuclear dunărean” a fost organizat de Fundaţia „Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă”, condusă de Ion Iliescu, la lucrări fiind prezenţi din partea GIEDD, Cristina Sîrbu, preşedinte executiv şi A.S. Prinţul Mihai de Laufenburg, secretar general al fundaţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii