Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape un sfert de veac de business Firmele „matrioşca“ pe care Sorin Strutinsky le controlează din umbră

ro

17 Mar, 2015 00:00 2959 Marime text
Un imperiu construit în aproape un sfert de secol. Afaceri prospere, dar şi unele mai puţin aducătoare de bani, parteneri de business cu renume, dar şi firme ale căror nume reprezintă (încă) un etalon pentru succesul şi rezistenţa în lumea dură în care îşi desfăşoară activitatea. Acesta ar fi traseul pe care l-a urmat în ultimii 24 de ani Sorin Strutinsky. ZIUA de Constanţa vă prezintă, astăzi, pe scurt, care sunt firmele din România (căci, aşa cum am arătat cu alte ocazii, Sorin Strutinsky se află în spatele unor afaceri dezvoltate şi în afara graniţelor) care poartă semnătura „trezorierului“ tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu şi pe care le-a „crescut“ de-a lungul a peste 20 de ani. Mai exact, în ediţia de astăzi, vom face o trecere în revistă a afacerilor în care sunt implicate în calitatea de „asociat persoană juridică“ firme ce poartă amprenta lui Sorin Strutinsky.

Potrivit datelor recente de la Registrul Comerţului, nu mai puţin de 24 de societăţi au ca asociat persoană juridică companii controlate de omul de afaceri botoşănean. Astfel, SC North Bridge Energies SRL (în întrerupere temporară de activitate), unde Strutinsky deţine 31,67%, a mai fost implicată în alte trei societăţi din Constanţa, radiate de la Registrul Comerţului în 2014. Este vorba despre North Bridge Four SRL, North Bridge Three SRL şi North Bridge Two SRL. Firmele au ca obiect de activitate producţia de energie electrică, iar la finalul lui 2013, înregistrau doar pierderi şi niciun angajat.

O altă societate cu tradiţie în care este implicat Sorin Strutinsky (cu 33%), alături de Radu Mazăre (33%), de Nicuşor Constantinescu (33%) şi de Marius Săvulescu (1%), este Ideea Contrast SRL. Aceasta, la rândul său, este asociată în SC Ceramica Royal SRL din Constanţa, care, în prezent, figurează la Registrul Comerţului cu mandatul administratorilor expirat. Cu sediul pe strada Ecaterina Varga din Constanţa, firma înfiinţată în 2007 se ocupă de „comerţul cu ridicata al produselor din ceramică, sticlărie şi produse de întreţinere“. La finalul anului 2013, firma raporta o pierdere de 8.074 de lei.

Şi firma Mediapress Investment SRL, unde Strutinsky deţine 45% dintre părţile sociale, a fost implicată în SC Malvex Distribution Group SRL. Firma înfiinţata la Craiova în anul 1998 a fost radiată zece ani mai târziu.

Conpress Holding SRL, una dintre firmele cu tradiţie ale lui Sorin Strutinsky (24%), înfiinţată în 1994, este, la rândul său, implicată în alte patru societăţi, după cum urmează: Compress SRL, din Suceava, unde Sorin Strutinsky este administrator, alături de Bogdan Strutinsky. Asociaţi sunt însă Conpress Holding SRL şi defunctul Iulian Strutinsky. Firma are un capital social de 550 de lei şi se ocupă de „comerţul cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie în magazine specializate“. Firma raporta, la finele lui 2013, o cifră de afaceri de 10.200 de lei, un profit de 1.052 de lei şi zero salariaţi; Compress 2009 SRL, care a fost înfiinţată la Suceava, apoi radiată şi reînfiinţată în 2009, la Bacău, are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al ziarelor şi articolelor de papetărie, în magazine specializate“. Firma declara o cifră de afaceri de 7.726.288 de lei, o pierdere de 221.846 de lei şi 96 de salariaţi; Compress Security SRL, care a fost radiată în 2009; Soti Cable Neptun SRL, care, la rândul său, are doi asociați persoane juridice, respectiv SC Conpress Holding SRL și SC Ring Star SRL, și trei asociați persoane fizice, respectiv Sorin Gabriel Strutinsky (50%), Valeriu Mereuță (2,5%) și Mihail Gheorghe Cârciog - decedat (12,5%). Administratori ai societăţii sunt Valeriu Mereuţă şi Sorin Strutinsky. Firma a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 10.963.050 de lei, o pierdere de 144.159 de lei şi 165 de salariaţi. Şi Soti Cable Neptun este asociată într-o altă firmă: Sc Selia SRL, înfiinţată în 2001, la Bucureşti, şi apoi mutată la Constanţa, în 2008. Firma se ocupă cu „activităţi de producţie cinematografică, video şi programe de televiziune“. Având doar patru salariaţi, firma declara o cifră de afaceri de 79.901 lei şi o pierdere netă de 1.063.862 de lei.

Conpress Group SRL a fost implicată în SC Difuzare SRL din Tulcea, radiată în 2012 şi care avea ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie în magazine specializate“. De asemenea deţine părţi sociale şi în SC Tutun şi Ziare Retail SRL, unde Strutinsky are 1% şi calitatea de administrator, diferenţa aparţinând SC Conpress Group SRL. Firma are acelaşi obiect de activitatea ca cea menţionată anterior, iar la finalul anului 2013, declara o cifră de afaceri de 11.864 de lei, o pierdere de 2.695 de lei şi zero salariaţi.

Mira Pres SRL este una dintre companiile implicate în alte firme controlate de Strutinsky. Una este SC Apex Editare Difuzare Tiparire Import Export Consignatie SRL, cu sediul în Cluj, radiată în prezent de la Registrul Comerţului. O altă firmă în care Mira Pres este asociată este SC Grupul Român de Difuzare a Presei SA, radiată de la Registrul Comerţului. Încă o firmă care poartă semnătura Mira Pres este Mediapress Investment SRL, unde Sorin Strutinsky deţine 45% dintre părţile sociale, Paul Marius Vijloi - 53%, iar Apex Editare Difuzare Tiparire Import Export Consignatie SRL şi Mira Pres SRL, câte 1%. Administratori sunt Paul Marius Vijloi, Daniel June, Remus Felecan şi Bogdan Laurenţiu Irimia. Capitalul social al firmei din Craiova este de 230.000 de lei. La finele lui 2013, declara o cifră de afaceri de 19.973.661 de lei, un profit de 113.421 de lei şi 149 de salariaţi. Situaţie similară şi la Mediapress Investment Vâlcea SRL şi Mediapress Olt SRL, care au acelaşi obiect de activitate - „comerţul cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie, în magazine specializate“. Prima, având 29 de salariaţi, declara o cifră de afaceri de 1.382.570 de lei şi o pierdere de 108.558 de lei. Mai este implicată şi în firma Nou Consult SRL din Bihor, care, cu cei 14 salariaţi, a izbutit un profit de 4.486 de lei raportat la o cifră de afaceri de 2.376.854 de lei.
 
KLD Services SRL este însă de departe cea mai prolifică firmă a lui Sorin Strutinsky, care se regăseşte în alte 11 firme. Această societate este, de altfel, numitorul comun în mai multe firme în care Mazăre şi Constantinescu sunt implicaţi.

KLD Services SRL este o societate cvasipermanentă în componenţa acţionariatului sau a structurii asociative a altor companii, lucru constatat şi de inspectorii de Integritate, acum câteva luni. KLD Services îi are ca asociaţi pe Gabriel Sorin Strutinsky, care deţine 396 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99%, şi pe Mihaela Elvira Gherasim Tănase, care deţine patru părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%. Înfiinţată în anul 2009, firma are sediul în municipiul Constanţa, aleea Muzicii nr. 17. Capitalul social subscris al societăţii este de 40.000 de lei, integral vărsat, fiind compus din 400 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 100 de lei. Administratorul societăţii este Mihaela Elvira Gherasim Tănase, iar activitatea principală a firmei constă în „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“.

 Umbra lui Strutinsky, la KLD

O situaţie similară se regăseşte şi în ceea ce priveşte firma Silk Estate SA, unde, conform declaraţiei sale de avere, Constantinescu deţine 38.305 acţiuni. Radu Mazăre este de asemenea asociat cu şeful CJC, deţinând 7,83% din numărul acţiunilor şi acelaşi acţionar cu personalitate juridică, KLD Services SRL, firmă controlată de Sorin Strutinsky, are o cotă de participare de 7,84%. Firma a fost înregistrată în august 2013 şi are sediul social în satul Sinoe, comuna Mihai Viteazu. Capitalul social subscris este de 101.722 de lei, integral vărsat, compus din 28.103 acţiuni nominative, valoarea uneia fiind de 0,41 de lei.

Şi într-o altă firmă care l-a adus pe Radu Mazăre în vizorul ANI apar asociaţi cei trei vechi prieteni. Conform documentului semnat de mai-marele CJC în luna iulie 2014, Constantinescu deţine un pachet de 19.450 de acţiuni în Eurosantis Com Invest SA, Radu Mazăre - 7,83% şi aceeaşi KLD Services SRL - 7,84%. Eurosantis Com Invest SA provine, de asemenea, din divizare parţială şi a fost înregistrată pe data de 21 august 2013. Acţionari persoane juridice în firmă sunt SC KLD Services SRL (fondator) şi Eurosantis SRL (fondator). Acţionari persoane fizice sunt, aşa cum reiese din datele disponibile pe Registrul Comerţului, Radu Mazăre (fondator) şi Nicuşor Constantinescu (fondator). În firmă există, de asemenea, „asociaţi listă“. Administratorul Eurosantis Com Invest SA este Ionel Căpraru. Firma are ca domeniu de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.“
 
KLD apare şi în SC Alliance Qwest Company SRL. Înregistrată la Registrul Comerţului în luna august 2013, firma are sediul în municipiul Constanţa, strada Timişana nr. 34. Capitalul social subscris este de 119.089,44 de lei, integral vărsat, fiind compus din 248.103 acţiuni, valoarea uneia fiind de 0,48 de lei. Acţionari juridici în firmă sunt SC KLD Services SRL, în calitate de fondator, care deţine 19.450 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 7,84%, şi SC Eurosantis SRL, în calitate de fondator (cu sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 107), care deţine 58.468 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 23,57%. Persoanele fizice acţionare în această societate sunt: Nicuşor Daniel Constantinescu, născut pe 29.10.1966, în Ploieşti, Prahova, care deţine 19.450 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 7,84%, Nelu Mirea, născut pe 20.06.1963, în comuna Izvoarele, Teleorman, care deţine 57.215 acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 23,06%, George Secărea, născut pe 13.04.1953, în Constanţa, care deţine 56.565 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 22,8% şi Radu Ştefan Mazăre, născut pe 5.07.1968, în Bucureşti, care deţine 19.449 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 7,83%. O cotă de 7,06% (17.506 acţiuni) este deţinută şi de alţi acţionari. Administratorul firmei este Septimiu-Manuel Răduca, născut pe 7.02.1980, în localitatea Corabia, judeţul Olt, al cărui mandat expiră în august 2017. Firma are ca domeniu principal de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“.

 Legături cu off-shore-uri cipriote

Iar legăturile de afaceri nu se opresc nicicum aici. Constantinescu este acţionar şi în Comtext SA, unde are interese concretizate în 28.898 de acţiuni. Radu Mazăre are acţiuni ce reprezintă 8,3% din capitalul social, iar KLD Services - 8,3%. Firma Comtext SA a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Miron Costin nr. 18. Capitalul social subscris este de 90.010 lei, compus din 360.040 de acţiuni nominative, valoarea uneia fiind de 0,25 de lei. Asociaţii juridici sunt: Marreano Investments Limited (sediul social în Cipru, Nicosia, Akropolis), care deţine 86.800 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 24,1%, Worldwide Income Network LTD (cu sediul social în Seychelles, Victoria), care deţine 85.670 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 23,79%, şi Kld Services SRL (cu sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii nr. 17), care deţine 28.898 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 8,03%. Asociaţi persoane fizice sunt: George Secărea, cu 85.084 de acţiuni (participare la beneficii şi pierderi de 23,63%), Radu Ştefan Mazăre, cu 28.898 de acţiuni (participare la beneficii şi pierderi de 8,03%), Nicuşor Daniel Constantinescu, cu 28.898 de acţiuni (participare la beneficii şi pierderi de 8,03%). O cotă de 4,39% (15.792 de acţiuni) este deţinută şi de alţi acţionari. Administratorul societăţii este Mihail-Constantin Marcu, născut pe 2.02.1964, în Iaşi, al cărui mandat expiră la 10.04.2018. Firma are ca domeniu principal de activitate „comerţ cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate“.

 
Asociat persoană juridică în Direct Turism SRL, firma KLD Services SRL deţine 10% din participaţiile în firmă, alături de Coltrane Consulting SRL, cu 90%. Direct Turism (cunoscută pe plan local după sigla Direct Aeroport) are ca obiect de activitate „alte transporturi terestre de călători n.c.a“, oferind servicii de transport aeroport, concretizate în 15 curse private pe zi, în regim shuttle bus. Compania este compusă din 39 de angajaţi (șoferi, personal de vânzări, departamentul IT şi coordonatori). Potrivit datelor financiare, în 2013, anul înfiinţării, firma a înregistrat pierderi de 401.961 de lei, având o cifră de afaceri de 308.467 de lei. În urma hotărârii adoptate de asociaţi pe data de 1 martie 2014, administrator este Cristian Gheorghe Bărhălescu. Tot atunci, firma Coltrane Consulting SRL, reprezentată legal tot de Cristian Bărhălescu, a devenit cedentul a 21 de părţi sociale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii