Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma privatizata de Dragnea castiga in judetul lui Nicusor De la CJC pentru Tel Drum

ro

16 Aug, 2010 01:21 4478 Marime text
DJ_Liviu_Dragnea_Nicusor.jpgFirma teleormăneană a pierdut un contract de 100 de miliarde la CJC, dar s-a consolat cu unul de 300 de miliarde lei vechi. Tel Drum SA Alexandria va reabilita DJ 228 Nazarcea - Ovidiu

Este o certitudine: Consiliul Judeţean Constanţa se va apuca de reabilitarea drumului judeţean 228 care face legătura între DN 22C şi DN 2A. Contractul privind realizarea acestor lucrări a fost încheiat pe 27 iulie.

Instituţia judeţeană a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului privind „Reabilitarea şi modernizarea de drumuri judeţene, Tronsonul DJ 228: DN 22 C (Nazarcea) - DN 2 A (Ovidiu)". Deschiderea ofertelor a avut loc pe 19 martie 2010. Potrivit anunţului de atribuire publicat pe 14 august în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la procedura de achiziţie s-au depus patru oferte, câştigătoare fiind desemnată firma Tel Drum SA din Alexandria, judeţul Teleorman. De precizat că valoarea contractului a fost estimată la 36.803.697 lei fără TVA, preţul de atribuire fiind de 30.751.686,81 lei fără TVA, adică de peste 300 de miliarde de lei vechi. Potrivit SEAP, criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, iar tipul procedurii a fost licitaţia restrânsă accelerată. Contractul este finanţat din fonduri europene, mai exact prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", Domeniul major de intervenţie 2.1. „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură".

Scurt istoric al Tel Drum

DJ_228_-_material_Tel_Drum.jpgPentru cei care nu ştiu, reamintim că Tel Drum a aparţinut iniţial Consiliului Judeţean Teleorman, al cărui preşedinte este nimeni altul decât social-democratul Liviu Dragnea - apropiat al preşedintelui CJC Nicuşor Constantinescu. Reamintim istoria Tel Drum pe care am mai relatat-o şi în ediţii anterioare. Dintr-un material publicat în ziarul „Informaţia Teleormanului" aflăm întreaga poveste a acestei societăţi, care a aparţinut iniţial Consiliului Judeţean Teleorman, dar care a ajuns ulterior pe mâinile unor afacerişti. Spicuim, aşadar, din materialul intitulat „Istoria mega-afacerii Tel Drum şi ultimele «tunuri» date": „ - 29.06.1999: Tel Drum a fost înmatriculată la Registrul Comerţului, având ca acţionar unic Consiliul Judeţean Teleorman; - anul 2000: odată cu câştigarea alegerilor şi ocuparea de către Liviu Nicolae Dragnea a funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, începe drumul spre succes al SC Tel Drum SA; (...) - Începutul anului 2001: în urma aprobării consilierilor judeţeni, mai multe lucrări de reparaţii ale drumurilor judeţene, în valoare totală de 16 miliarde de lei, sunt încredinţate direct firmei prietenului de la Giurgiu al lui Dragnea, SC Atal SRL; - 25.05.2001: consilierii judeţeni aprobă contractarea de către Consiliul Judeţean a unui credit de 15,4 miliarde de lei, de la BRD, pentru achiziţionarea unui utilaj numit «tren reciclator»". „Pentru ca afacerea să fie cât mai acoperită, în aceeaşi şedinţă extraordinară, din 25 mai 2001, în care s-a hotărât scoaterea la vânzare a acţiunilor Tel Drum, s-au aflat pe ordinea de zi şi două proiecte de hotărâre privind un împrumut extern de 10 milioane de dolari, cu garanţia statului, în scopul realizării de investiţii pe drumuri judeţene. În eventualitatea vânzării acţiunilor Tel Drum, noul proprietar (privat, de data aceasta) ar fi beneficiat de un front de lucru în următorii doi ani şi de o finanţare certă, pentru care s-a împrumutat Consiliul Judeţean Teleorman şi a garantat statul român", mai relatau jurnaliştii Informaţiei Teleormanului. Tot din această publicaţie aflăm că Tel Drum a fost vândută lui Marian Fişcuci, apropiat al baronului PSD, cu patru miliarde de lei, „în timp ce activul net contabil era de 20 de miliarde de lei", după cum aflăm din acest ziar.

„Premiu de consolare" de trei ori mai mare

Relatam pe 12 august că Tel Drum a participat la o altă licitaţie organizată de CJC, privind reabilitarea şi modernizarea de drumuri în staţiunea balneoclimaterică Techirghiol. Contractul, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, a fost câştigat de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, însă Tel Drum a primit de la CJC un „premiu de consolare" de 300 miliarde lei, câştigând licitaţia privind reabilitarea DJ 228. Pentru a afla mai multe detalii în legătură cu acest contract împuşcat de firma din Teleorman în judeţul Constanţa am încercat să luăm legătura atât cu directorul general al Tel Drum, Florea Neda, cât şi cu vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Niciunul nu a răspuns apelurilor noastre. L-am contactat telefonic şi pe purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, pentru a încerca să aflăm care sunt ceilalţi ofertanţi, însă acesta ne-a expediat ca de obicei: „Sunt în ziua mea liberă şi nu sunt plătit pentru ore suplimentare. Veţi afla mâine".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii