Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară Dan Spătaru va avea bust la Medgidia

ro

05 Oct, 2012 01:00 6070 Marime text

dan_spataru.jpgCea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară Românească „Dan Spătaru" începe, mâine, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu".

Evenimentul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Medgidia şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (A.N.C.C.S.R.), prin Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu", fiind un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Debutul festivalului va fi prefaţat, astăzi, de la ora 11.00, în Piaţeta Decebal, pe Aleea Personalităţilor, de evenimentul de inaugurare a bustului regretatului cântăreţ, ce va trona în centrul oraşului, în semn de preţuire, ca un veşnic omagiu adus lui Dan Spătaru. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor publice din localitate, Sida Spătaru, concurenţii, juriul şi invitaţii festivalului.

Carmen Trandafir, Pompilia Stoian şi Gabriel Cotabiţă şi Nico susţin recitaluri

Scena festivalului va reuni, în acest an, 20 de concurenţi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Conform regulamentului, concurenţii vor interpreta obligatoriu câte o piesă din repertoriul lui Dan Spătaru şi o piesă la alegere. Concursul de interpretare va avea loc astăzi şi sâmbătă, începând cu ora 20.30, iar duminică, de la aceeaşi oră, este programată Gala Laureaţilor. Mâine, după încheierea primei seri de concurs, de la ora 22.30, vor susţine recitaluri Carmen Trandafir, Pasha Parfeni şi Vunk, sâmbătă vor cânta Pompilia Stoian şi Gabriel Cotabiţă, iar duminică, în închiderea festivalului, vor concerta Nico şi Andra.

Din componenţa juriului fac parte nume cunoscute, precum: redactorul Radio România, Titus Andrei, textiera Andreea Andrei, Sida Spătaru, compozitorul Andrei Kerestely, reprezentantul Direcţiei Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, Diana Stan, dirijorul şi directorul Centrului de Artă Tinerimea Română, Voicu Enăchescu, textiera şi interpreta Mirela Fugaru, secretarul general ANCCSR, Cristea Ioan, textiera Carmen Aldea Vlad, redactorul muzical Radio Doina, Ionuţ Dulgheriu şi consilierul din cadrul Consiliului Local Medgidia, Daniela Daniel.

În 2011, s-a lansat cartea, „Dan Spataru, regele aplauzelor"

Ce n-a putut obţine cu braţe de flori, a reuşit cu ajutorul lui Jean Constantin. Dan Spătaru a încercat să o cucerească pe cea care i-a devenit soţie trimiţându-i buchete enorme de flori. Nu i-a mers. A reuşit să obţină o primă întâlnire printr-un şiretlic: l-a pus pe Jean Constantin să o invite la masă. Povestea e spusă chiar de Sida Spătaru, cea care i-a stat alături mai bine de 30 de ani artistului, într-o carte, care a văzut lumina tiparului anul trecut. Sida Spătaru ne-a vorbit despre volum. Cartea este o grupare de cuvântări, povestiri şi impresii a mai multor personalităţi care l-au cunoscut pe Dan Spătaru, şi a fost editată din dorinţa Sidei de a împlini un vis al soţului ei. „Dan şi-a propus să realizeze o astfel de carte, însă nu a apucat să ducă la bun sfârşit acest vis. De aceea mă bucur mult că datorită unor oameni cu suflet, care l-au apreciat şi iubit pe Dan am reuşit să aducem în faţa publicului această carte, şi le mulţumesc astfel tuturor celor care au contribuit la realizarea ei", a declarat Sida Spătaru. „Dan Spătaru - Regele aplauzelor" este semnată de Liviu Vişan.

In memoriam

Dan Spătaru s-a născut în 2 octombrie 1939, într-o familie de învăţători, Gherghina şi Aurel Spătaru. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin şi la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) şi a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveştile bunicilor şi cântecelor interpretate de părinţi. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătuşă pentru a îndeplini dorinţa mamei "copiii mei să înveţe carte". Aici Dan a făcut liceul şi a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaş. A jucat la "Progresul", apoi la "Ştiinţa Bucureşti".
În anul III la "Facultatea de Educaşie Fizică şi Sport" a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat şcolii şi muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la "Casa Studenţilor" în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moştenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.
Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a văzut. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" şi a făcut cu el lecţii. Primele bucăţi muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate şlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuţa mea", de Temistocle Popa. În anul 1972 o cunoaşte pe viitoarea soţie, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanţa. S-au căsătorit în 1974 şi au avut un copil, Dana. După mărturiile soţiei, Dan Spătaru a fost "familist convins" şi "un model de tătic".
A fost o personalitate a lumii muzicale româneşti, a rezistat timpului, ne-a învăţat să-i acceptăm slăbiciunile şi a reuşit să-şi lase amprenta timbrului vocal în memoria fiecăruia dintre noi.
A urmat un lung sir de slagare: „Ţărăncuţă, ţărăncuţă", „Nici o lacrimă", „Nu-ţi şade bine când plângi", „Nu m-am gândit la despărţire", „Oare, oare, îţi pare rău", „În rândul patru", „Drumurile". Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internaţional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute şi 19 secunde!" Moartea lui Dan Spătaru în urma unui infarct a adus la înmormântarea lui peste 10000 de oameni.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Citarea_surselor

Discografie

Best of (1996)

Drumurile tinereţii (2002)

Pe drumul meu (2005)

Raza mea de soare (2005)

In memoriam vol. 1 (2007)

In memoriam vol. 2 (2007)

DVD - Momente de aur (2009)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii