Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomenul curenților din Marea Neagră. Cum să ne ferim de înec

ro

27 Aug, 2017 22:48 4621 Marime text
În acest sezon estival, pe litoralul românesc, nu mai puțin de 21 de vieți au fost luate de valurile mării Negre, dintre care 4 au fost copii. Alte 100 de persoane au fost în pericol de înec din cauza nerespectării steagurilor de avertisment, relatează Antena3.

Echipa Observator și scafandrii de la ISU au realizat un experiment în mare, cu un manechin, pentru a arăta pericolele la care se supun persoanele care se avântă în valurile puternice.

Experimentul a fost realizat în cel mai negru punct al litoralului românesc, stațiunea Eforie Nord.

Pentru a demonstra pericolele formării unui curent în timp ce o persoană înoată în mare, a fost folosit un manechin pe nume Blue. Deși marea era liniștită, Blue a fost dus de curenți 30 de metri într-un interval de doar 3 minute.


Potrivit experimentului, o dată prinsă persoana în curent, apa începe să o rotească pe orizontală, paralel cu malul. Curentul se formează pe câțiva metri.



Pentru a scăpa de înec, persoana trebuie să înoate în larg, apoi, paralel cu malul. Astfel, se poate ieși din curent în câteva secunde.
Scafandrii sunt supuși unei misiuni extrem de dificile. De multe ori marea poate fi agitată sau cu vizibilitate redusă și poate atinge temperaturi scăzute.

Conform procedurilor, victimei i se efectuează manevre de resuscitare o dată ajunsă în barca salvamarilor și sunt menținute până la mal, acolo unde o echipă de medici preia persoana.

O soluție eficientă este costumul de neopren. Acesta te ține la suprafață și totodată te protejează de soare. Este recomandat în mod special copiilor și se găsește în orice magazin de specialitate.

Sursă foto: captură antena3
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii