Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv! Caracteristicile tehnice ale elicopterului achiziționat de CJC în 2012, care a ajuns la SMURD (document)

ro

16 Dec, 2014 15:26 5238 Marime text
Elicopterul prăbușit în Lacul Siutghiol a costat peste 4 milioane de euro și a fost achiziționat prin licitație deschisă, în anul 2012, de către Consiliul Județean Constanța.

Așa cum reiese din procesul-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor, în urma lansării procedurii de licitație deschisă, doi agenți economici au depus oferte în vederea obținerii contractului. A fost vorba despre Agustawestland S.p.A., care a ofertat prețul de 5.870.000 de euro, și despre SC Eurocopter România SA, a cărei ofertă financiară a fost de 4.221.524 de euro.

Potrivit raportului procedurii de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor pentru contractul de furnizare elicopter multifuncțional din gama 2.700 - 3.175 kg, medicalizat, a fost formată din inspectori și consilieri din domeniile achiziții și proiecte, fără a avea vreo legătură, cel puțin așa cum reiese din specializarea lor, cu... evaluarea elicopterelor. Comisia de evaluare a fost formată din: Mihaela Lungu - șef Serviciu Achiziții (președinte), Roxana Drăgan - inspector Serviciul implementare proiecte, Direcția Generală Proiecte, Răzvan Ripiciuc - inspector   Serviciul Investiții, Direcția Generală Urbanism și lucrări publice, Aurica Stoian - consultant financiar, colaborator al Consiliului Județean Constanța,  Crina Boieru - consilier juridic D.G.A.P.J. (membri) și Daniela Dumitrescu - consilier Serviciul Achiziții, Dănuț Răgălie - Șef Serviciul Pregătire Proiecte, Direcția Generală Proiecte, Ioan Hanu - consilier Serviciul Pregătire Proiecte, Direcția Generală  proiecte, Loredana Dumitru - Consilier Serviciul Financiar, Direcția Economico – Financiară și  Liliana Elena Manea - consilier juridic D.G.A.P.J. (membri de rezervă).

Ce a lipsit ofertei firmei câștigătoare?

În ceea ce privește diferențele dintre caracteristicile tehnice ofertate de cei doi agenți economici, acestea nu sunt deloc puține și nici lipsite de importanță. După cum reiese din același raport al procedurii de atribuire, oferta firmei care a câștigat contractul, respectiv SC Eurocopter România SA, nu avea sistem de adresare publică cu minimum 200X putere de ieșire - partea mobilă. De asemenea, tot negativ a fost catalogată și  caracteristica tehnică potrivit căreia elicopterul să poată fi echipat cu un proiector de noapte de mare intensitate, mobil, compatibil NVG, să poată fi folosit pentru operațiuni de recunoaștere aeriană, căutare - salvare, observare precisă a obiectivelor și să  poată fi sincronizat cu sistemul digital de supraveghere multisenzor. Tot cu NU au fost evaluate și următoarele caracteristici tehnice / funcționale: căști de protecție compatibile pentru ochelari de vedere pe timp de noapte, cu vizor clar și împotriva strălucirii soarelui cu sistem de intercomunicație integrat, ochelari de vedere pe timp de noapte cu sursă proprie, de ultimă generație, minim generația a III-a sau echivalent cât capabilitate montare / demontare rapidă pe / de pe cască a ochelarilor de vedere pe timp de noapte, echipament de salvare pentru echipaj și pasageri, pentru zborul deasupra apei, conform cerințelor JAR - OPS 3 și ELT(S), troliu cu minim 50 m  lungimea cablului și sarcina minimă kg și cu cablu pentru descărcarea energiei electrostatice, precum și subcapitolul accesorii pentru troliu. SC Eurocopter România SA a obținut totuși 3 puncte la evaluare pentru că a avut sistem de flotabilitate de urgență certificat, alte 3 pentru capabilitatea elicopterului de a fi echipat cu terminal de radiocomunicații trunking în standard TETRA - ETSI și alte 3 pentru nacelă cu element de flotabilitate pentru evacuarea a minimum 4 persoane din locuri greu accesibile, comparativ cu oferta cealaltă care, din toată lista de caracteristici tehnice, nu a bifat doar două accesorii evaluate la câte 0,5 puncte fiecare.

Banii vorbesc

Prețul a fost însă cel care a făcut diferența dintre cele două oferte. Așa cum se precizează în raportul procedurii, având în vedere că prețul ofertei Agustawestland SpA depășește cu 39% valoarea estimată a achiziției, comisia de evaluare a hotărât respingerea ofertei depuse de acest agent economic ca fiind inacceptabilă, oferta declarată câștigătoare fiind cea a SC Eurocopter România SA. Potrivit raportului procedurii, propunerea financiară de 4.221.524 de euro fără TVA a vizat furnizare elicopter multifuncțional  din gama 2.700 - 3.175 kg împreună cu echipamentele opționale ofertate, preț în care sunt incluse și serviciile accesorii de instruire.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Si cutia neagra? 16 Dec, 2014 17:37 Cel mai important lucru acum, de care nimeni nu vorbeste, este daca a avut sau nu cutia neagra pt inregistarea datelor de zbor etc!