Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eşti într-o asemenea situaţie? Ce recomandă Avocatul Poporului Casei Naţionale de Pensii în vederea recunoaşterii unor drepturi

ro

27 Mar, 2017 14:45 3242 Marime text


Avocatul Poporului a emis o recomandare către Casa Națională de Pensii, în care se solicită să efectueze toate demersurile legale în scopul modificării dispozițiilor înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate de H.G. nr. 257 din 20 martie 2011, și recunoașterii drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată.
 
Recomandarea este urmarea mai multor audiențe și petiţii adresate de-a lungul timpului, ulterior anului 2011, atât Biroului teritorial Iași, cât și altor birouri teritoriale ale instituției Avocatul Poporului pe problematica formelor de retribuire obținute în acord global, se precizează într-un comunicat remis ZIUA de Constanţa.
 
„Avocatul Poporului a observat practica caselor județene de pensii și a Casei Naționale de Pensii, Decizia nr. 19/2011 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind recursul în interesul legii, referitor la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global, precum și prevederile înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a  dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin H.G. nr. 257 din 20 martie 2011, potrivit cărora nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sumele reprezentând „acord global”. Avocatul Poporului consideră ca nefirească existența acestei reglementări devreme ce instanțele de judecată soluționează problematica în concordanță cu prevederile art. 517 alin. 4 C.proc.civ”, se arată în comunicatul la care facem referire.
 
Atât Casele de pensii cât și Casa Națională de Pensii, în motivarea deciziilor de respingere invocă faptul că veniturile privind munca în acord global nu reprezintă sporuri cu caracter permanent, prevăzute în Anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin H.G. nr.257/2011, însă consideră că în vederea aplicării unitare a dispozițiilor art.107 alin.3 și alin.4 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii au posibilitatea de a solicita recalcularea pensiilor în baza unor documente noi, conform aceluiaşi comunicat.
 
„Avocatul Poporului consideră ca nefondate argumentele caselor de pensii că suntem în prezența unor sporuri, deoarece veniturile cuprinse în Adeverința emisă de angajator nu sunt sporuri, ci reprezintă chiar salariul brut pe care salariatul l-a obținut pe perioada angajării”, mai arată sursa citată.
 
„Situația mai sus prezentată scoate în evidență faptul că, raportându-ne la legea pe care o aplică o autoritate publică și cea pe care o aplică o instanță de judecată, în aceeași materie și cu același obiect, suntem în prezența unui paralelism legislativ care permite DOAR pensionarilor care contestă în instanțe deciziile caselor de pensii să beneficieze de o ”excepție” în aplicarea dispozițiilor care reglementează munca în acord global. Mai mult, soluționarea unei probleme de drept care a generat de-a lungul timpului o practică neunitară și a impus promovarea unui recurs în interesul legii,  echivalează cu recunoașterea faptului că norma nu este clară, predictibilă, unitară și coerentă.
 
Trebuie avut în vedere faptul că recursul în interesul legii are forță obligatorie doar pentru instanțele de judecată, iar pe de altă parte că procedura administrativă la nivel de case județene de pensii, iar ulterior Casa Națională de Pensii, este greoaie sub aspectul termenelor de soluționare a cererilor și contestațiilor, pentru ca în final să se mai parcurgă și procedura judiciară în fața instanțelor de judecată, iar rezultatul să fie același, respectiv cel stabilit prin Decizia nr. 19/2011 a I.C.C.J.
 
Avocatul Poporului consideră că modificarea înscrierilor din Mențiune Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, în concordanță cu dispozițiile deciziei instanței supreme ar reprezenta o recunoaștere a drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată”, se încheie astfel comunicatul remis ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: Facebook / Avocatul Poporului

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii