Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial – a fost înfiinţată SC Electrocentrale Constanţa SA Radu Mazăre - drum liber pentru preluarea CET-ului şi ieftinirea gigacaloriei

ro

30 Dec, 2014 00:00 7290 Marime text
Este oficial! CET Constanţa nu mai depinde de ELCEN Bucureşti. Primarul Radu Mazăre nu mai are obstacole pentru a refuza să-i respecte promisiunea, aceea de preluare şi modernizare a CET Constanţa, prin care va asigura o gigacalorie mai ieftină. În Monitorul Oficial de ieri, 29 decembrie 2014, în partea a IV-a a fost menţionată „înregistrarea societăţii comerciale provenită din divizarea parţială a SC Electrocentrale Bucureşti SA, denumire:

ELECTROCENTRALE CONSTANŢA SA“, având un capital social integral de stat de 32.000.000. de lei şi având ca domeniu de activitate producţia de energie electrică. Fondator şi unic acţionar este statul Român, prin Ministerul Economiei. În calitate de administratori au fost desemnaţi: Gheorghe Enache, directorul CET Palas SA, Prepeliţă Alexandru - preşedinte CA în cadrul ELCEN Bucureşti şi Consilier juridic în cadul Autorităţii pentru Administrarea Actielor Statului, Iuliana Ana Dinu - director economic şi comercial în cadrul Electrocentrale Grup SA, Gabriel Ignat, directorul ELCEN Bucureşti şi membru în CA şi Eduard Olteanu, director şi membru în CA ELCEN Bucureşti. Auditor a fost aleasă societatea Deloitte Audit SRL reprezentat prin Petr Pruner.
 
Proiectul de divizare a Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%) şi unul dintre principalii furnizori de energie electrică de pe piaţa naţională este o realitate. Potrivit Proiectului, societatea s-a divizat, iar din ELCEN s-au divizat unele părţi din patrimoniu şi s-au pus bazele a două noi societăţi: Electrocentrale Constanţa SA, respectiv Electrocentrale Titan SA. Electrocentrale Constanţa SA continuă să deţine Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.
 
Proiecte de divizare prevede ca paşi ulteriori divizării ELCEN transformarea celor două regii - RADET Bucureşti şi RADET Constanţa - în societăţi comerciale, transferul acţiunilor Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, iar ca ultim pas, fuziunea dintre cele două societăţi şi societăţile rezultate din reorganizarea celor două regii, în scopul creşterii calităţii serviciului public la un tarif suportabil pentru populaţie.
 
Decizia ELCEN este, aşadar un prim pas pentru preluarea CET-ului din Constanța de către Primărie. În condiţiile date, edilul-şef al Constanţei se vede tot mai aproape deomentul în care va trebui să îşi respecte promisiunea electorală – „un CET nou, o gigacalorie mai ieftină“, temă de campanie care i+a adus multe voturi la alegerile din 2008.

 Mai trebuie rezolvată și problema datoriilor. Consilierii locali din Constanța s-a reunit la mijlocul lunii septembrie pentru a discuta proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipal Constanţa pe anul 2014. Proiectul a fost aprobat iar în cadrul ședinței de atunci primarul Radu Mazăre a abordat și subiectul preluării CET Constanța de către Primărie. „Atunci când Guvernul mai acorda subvenţii la gigacalorie, pentru că Boc a tăiat-o de tot, era obligat să asigure jumătate din suma totală de subvenţie. Numai că, ani la rând, această sumă a fost prea mică ori nu a fost dată de loc de Boc. Faptul că guvernul nu a remis banii către primărie, noi nu am dat la RADET, iar RADET-ul nu a dat la CET şi s-au acumulat datorii. Astăzi am reparat o mică parte din datorie. Chiar şi cu banii aceştia daţi la RADET tot nu putem prelua CET-ul pentru că nu este curat. Eu am spus că nu îl preiau cu 40 de milioane datorii“, a declarat după şedinţa extraordinară din luna septembrie primarul Radu Mazăre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii