Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragnea susține abrogarea hotărârii de guvern privind achiziția de corvete. Actul normativ fusese publicat la finele anului trecut

ro

23 Feb, 2017 01:48 4551 Marime text
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, aseară, că hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" și trebuie abrogată.
 

 "Acolo este o problemă serioasă. (...) În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul", a afirmat Dragnea, la Antena 3.

 
El a precizat că în achiziția acestei tehnici trebuie avute în vedere prețul, utilitatea, "dimensiunea offset-ului", dar și "poziționarea strategică cu partenerii din NATO".
  
Dragnea a amintit că au fost alocați pentru Apărare peste 2% din PIB.
 

"Asta nu înseamnă că banii ăștia vor fi aruncați pur și simplu. În primul rând noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în același timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relațiile cu partenerii noștri strategici", a mai menționat președintele PSD.

 
Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2016, hotărârea numărul 906 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corveta multifuncțională'', care ulterior a fost publicat în Monitorul Oficial al României numărul 1034 din 22 decembrie 2016.
 
"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncțională' în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor", anunța Guvernul Cioloș, într-un comunicat transmis AGERPRES. 

Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ''Corveta multifuncțională'', elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele Forțelor Navale Române. 
Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, "atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât și în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forțelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligații de acțiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze".

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii