Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două picturi celebre pot fi admirate la Muzeul de Artă (galerie foto)

ro

13 Jul, 2011 03:02 5133 Marime text
muzeu_tablouri.jpgPicturile „Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, şi „Trandafiri sălbatici", de Nicolae Grigorescu, vor fi expuse timp de un an la Muzeul de Artă Constanţa

Din septembrie 2010, trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vândute pe piaţa de artă din România pentru expunere publică în Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Muzeul de Artă din Ploieşti. Acum a venit şi rândul Muzeului de Artă Constanţa. Doi deţinători de picturi de preţ au decis să le împrumute pe o perioadă de un an Muzeului de Artă Constanţa. Modelul instituit de iniţiativa omului de afaceri din Sibiu, Mircea Vescan, continuă să fie perpetuat prin deciziile altor proprietari de tablouri de însemnătate artistică şi istorică.

IMG_9803.jpg Cea mai recentă dintre acestea a condus la împrumutul către Muzeul de Artă Constanţa a două opere majore de artă românească modernă. Prima, pictura „Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, a fost achiziţionată în cadrul unei licitaţii la începutul lunii, în schimbul sumei de 51.000 €. Lucrarea a figurat în expoziţia inaugurală a fundaţiei Ioan I. Dalles, Bucureşti din mai - iunie 1932 şi este menţionată în monografia „Andreescu", de Radu Bogdan. Autenticitatea i-a fost confirmată de istoricul de artă Radu Bogdan. Opera a aparţinut colecţiei Mariei Yarka şi, ulterior, colecţiei Horea Zaharia. Cea de-a doua operă, reprezentând un buchet de „Trandafiri sălbatici" şi semnată de Nicolae Grigorescu, a fost achiziţionată în Licitaţia de Toamnă 2010 Artmark pentru 52.500 €. Lucrarea provine din celebra colecţie clujeană Dr. Leon Daniello. Fondatorul pneumoftiziologiei româneşti, dr. Leon Daniello, a înfiinţat primul dispensar din România şi unul dintre primele din Europa (1926), organizând şi primul dispensar TBC (1928). Clinica clujeană de ftiziologie îi poartă numele. Opera este reprodusă în Catalogul Colecţiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010 şi este clasată în categoria „Fond" a Patrimoniului naţional cultural mobil, din ianuarie 2011. Ambele au ajuns, ieri, la Muzeul de Artă din Constanţa, unde vor fi expuse pentru public, pe o perioadă de un an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii