Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doar jumatate din elevii de clasa a XII-a vor lua examenul de bacalaureat

ro

17 Apr, 2003 00:00 2343 Marime text

Pronostic ingrijorator

Inspectoratul Scolar Judetean a verificat printr-o simulare nivelul de pregatire a liceenilor pentru examenul de bacalaureat * Majoritatea elevilor de clasa a XII-a si a XIII-a s-au prezentat la pretestare * Pentru disciplina matematica, nivelul de promovabilitate a fost de 59%, la romana - 53%, la istorie - 78%, la geografie - 54% si la engleza - 74% * La disciplina limba romana, in cazul multora, s-a constatat o lipsa de coerenta si logica in exprimare * Inspectorul general Paloma Petrescu a atras atentia asupra faptului ca vor fi probleme cu cei care au luat note de cinci si sase, pentru ca in acest an ei nu vor mai avea posibilitatea de a aborda toate punctele, ci vor trebui sa aleaga raspunsul corect

La simularea examenului de bacalaureat au participat 93% din cei 7.682 de elevi de clasa a XII-a zi si a XIII-a seral si fara frecventa, care urmeaza sa participe in aceasta vara la concursul national. Astfel, elevii din toate liceele si grupurile scolare au dat pretestare la disciplina limba si literatura romana pe 3 aprilie, in timp ce probele scrise la geografie si istorie s-au sustinut pe 4 aprilie, iar la matematica si engleza pe 5 aprilie. Cu exceptia limbii romane, la care subiectele s-au elaborat pe stil vechi, la celelalte discipline elevii au avut de rezolvat teste grila. S-a organizat simulare la o parte din materiile obligatorii, la care s-a adaugat o disciplina optionala, si anume cea de engleza. Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a declarat ca la geografie si istorie s-au inscris aproximativ 1.000 de elevi la fiecare materie, iar la engleza numarul acestora s-a ridicat la 1.300. Majoritatea celor care au optat pentru engleza au vrut sa se afle nivelul de pregatire pentru a putea alege disciplina orala la care vor sustine bacalaureatul la vara. Scopul acestei pretestari organizate la nivel judetean a fost de a stabili gradul de pregatire a elevilor din clasele terminale.

Multe note de cinci si sase

In urma raporturilor primite din partea directorilor de unitati scolare s-a constatat ca testul grila nu a pus in dificultate elevii, chiar daca, in cazul celor de la clasele de seral, unii au rezolvat subiecte concepute dupa alta programa. Pentru disciplina matematica, nivelul de promovabilitate a fost de 59%, la romana - 53%, la istorie - 78%, la geografie - 54% si la engleza - 74%. La disciplina limba romana, unde a fost proba scrisa, inspectorii de specialitate au precizat ca elevii au scris foarte multe pagini, insa in cazul multora s-a constatat o lipsa de coerenta si logica in exprimare. Mai mult, intre elevii de la profilurile reale si cele umane nu au existat multe diferente, primii dand dovada de mai multa pricepere in abordarea directa si la obiect a subiectelor. Din punctul de vedere al organizarii s-a remarcat ca multiplicarea subiectelor a durat intre 60 si 100 de minute, in functie de numarul de copiatoare, iar evaluarea tuturor elevilor s-a realizat in maxim o ora. De aceea, Inspectoratul Scolar Judetean a sfatuit ca in fiecare centru de examen sa fie multiplicate grilele de corectare, astfel incat ele sa existe la fiecare clasa. Reprezentantii ISJ au precizat ca se va cere Serviciului National de Evaluare si Examinare ca subiectele sa fie elaborate intr-un stil mai clar, pentru a evita eventualele ambiguitati, asa cum s-a intamplat la proba de istorie. Candidatii au semnalat la aceasta proba probleme de interpretare. In urma analizei s-a mai observat ca nu exista diferente mari intre media generala de promovabilitate a elevilor din zona urbana si a celor din rural. Inspectorul general Paloma Petrescu a atras atentia asupra faptului ca, la sesiunea din vara, nivelul de promovabilitate se va situa in jurul a 50%. "Vor avea probleme cei care au luat note de cinci si sase, pentru ca in acest an ei nu vor mai avea posibilitatea de a aborda toate punctele, ci vor trebui sa aleaga raspunsul corect", a explicat Paloma Petrescu. Astfel, la simulare s-a stabilit ca foarte multi elevi au luat note de cinci si sase, ceea ce demonstreaza ca nu toti s-au apucat de invatat. "Pentru cei care nu au parcurs macar o parte din materie este prea tarziu si de aceea vor fi probleme cu cei care au obtinut medii de 5", a conchis inspectorul scolar. In perioada urmatoare se va organiza in licee instruirea cadrelor didactice pentru desfasurarea examenului national.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii