Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dispute ruso-americane privind avioanele care s-au apropiat de distrugătorul participant la exercițiul Sea Shield de la Constanța

ro

15 Feb, 2017 06:19 4981 Marime text
Mai multe avioane militare ruse s-au apropiat de un distrugător al Marinei americane în Marea Neagră, pe 10 februarie, manevre considerate "nesigure și neprofesioniste", a declarat aseară, un oficial al SUA, citat de Reuters.
 
Căpitanul Danny Hernandez, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar american în Europa, a menționat trei incidente separate în care au fost implicate aeronave ruse și distrugătorul american USS Porter.
 
Potrivit acestuia, un incident a implicat două avioane ruse Su-24, un altul — un avion Su-24, iar al treilea eveniment — un IL-38.
 

"USS Porter a interogat toate aeronavele și nu a primit niciun răspuns", a spus Hernandez. "Astfel de incidente sunt îngrijorătoare deoarece pot conduce la accident sau eroare de calcul", a adăugat acesta.


Incidentele implicând Su-24 au fost considerate nesigure și neprofesioniste de către ofițerul aflat la comanda distrugătorului Porter din cauza vitezei lor ridicate și a joasei altitudini, în timp ce IL-38 a zburat la o altitudine neobișnuit de mică, a spus Hernandez.

Un alt oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că un Su-24 a venit la mai puțin de 200 de metri de USS Porter și la o altitudine de circa 90 de metri.
 
Ministerul rus al Apărării a negat existența unor astfel de incidente.
 
"Nu au fost incidente de niciun fel pe 10 februarie, legate de zboruri al avioanelor militare ruse în Marea Neagră, în apropierea distrugătorului Porter al Marinei SUA", au transmis agențiile de știri ruse citând purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konașenkov.
 
"Toate zborurile avioanelor noastre au fost efectuate deasupra apelor neutre din Marea Neagră, în conformitate cu normele internaționale și reglementările de securitate", a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului pentru agenția TASS.
 
Reamintim că în perioada 3-5 februarie a fost planificată escala navelor străine în Portul Constanța participante la exercițiul multinațional Sea Shield 17, programat a se desfășura în perioada 1-10 februarie.
 
Cu această ocazie în zonă au fost reuniți 2.800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina, 16 nave de suprafață, un submarin și zece aparate de zbor ale României și partenerilor.

Întreaga grupare a fost alcătuită din

- Gruparea navală NATO SNMG-2 (fregata spaniolă ESPS Juan de Borbon și fregata canadiană HMCS St. John's);
- Forțele Navale SUA din Europa (NAVEUR) cu distrugătorul USS Porter și o aeronavă de cercetare;
- Forțele Navale Turce cu un submarin, o aeronavă P-235 și fregata TCG Fatih;
- Forțele Navale Bulgare cu fregata BGS Smeli;
- Ucraina și Grecia cu ofițeri de stat major;
- Forțele Navale Române cu fregatele Regele Ferdinand și Mărășești, corvetele Horia Macellariu și Eustațiu Sebastian, navele purtătoare de rachete Lăstunul și Zborul, dragoarele maritime Lt. Lupu Dinescu și lt. Dimitrie Nicolescu, două dispozitive mobile de lansare rachete sol-navă și un detașament de forțe pentru operații speciale;
- Forțele Aeriene Române cu două avioane MIG 21 LanceR și un elicopter pentru evacuare medicală.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii