Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discuţii la nivel înalt Dobrogea, locul potrivit pentru înfiinţarea unei universităţi multicultural-internaţionale (galerie foto)

ro

14 Mar, 2015 00:00 2778 Marime text
Prefectura Constanţa a fost, ieri, gazda unor oaspeţi de seamă. Alături de parlamentarii de Constanţa s-au aflat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi senatorul Ecaterina Andronescu, fost ministru al Învăţământului. Scopul vizitei: înfiinţarea, la Constanţa, a unei universităţi multicultural-internaţionale. Potrivit senatorului Nicolae Moga, „propunerea înfiinţării, la Constanţa, a unei universităţi multicultural-internaţionale a fost deja discutată şi acceptată de premierul Victor Ponta“. Ideea creării unei astfel de universităţi le-a aparţinut  însă maghiarilor, care au considerat că este oportună realizarea unui astfel de proiect la Sibiu. Însă Dobrogea pare să fie cea mai bună variantă. Potrivit senatorului Ecaterina Andronescu, „mai mulţi parlamentari au discutat acest aspect cu domnul Nicolae Moga, însă ideea a avut-o Liviu Pop“. Prezenţi la dezbateri, reprezentanţii minorităţilor din regiune consideră oportună înfiinţarea la Constanţa a unei asemenea universităţi. „Dobrogea este un exemplu de bună înţelegere între multele minorităţi de aici. Ideea de universitate multiculturală, în care să se poată regăsi orice tânăr care aparţine unei minorităţi, să-şi poată conserva tradiţiile culturale mi se pare că este una pentru care România a ştiut întotdeauna să găsească soluţii“, spun aceştia. „Avem trei posibilităţi: fie lucrăm pe o structură deja existentă, iar UMC deja s-a oferit în acest sens şi ni se pare o bună oportunitate, având deja experienţa studenţilor străini, fie înfiinţăm una de la zero, fie vom crea aici o filială a unei alte universităţi“, a afirmat Ecaterina Andronescu. „Cel mai curând, vom avea o astfel de universitate la Constanţa la începutul anului universitar, iar cel mai târziu, în anul universitar viitor“, a precizat senatorul Nicolae Moga.

O comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori universitari din Constanţa, parlamentari, reprezentanţi ai minorităţilor dobrogene, dar şi reprezentanţi ai Primăriei Constanţa, a fost  desemnată să efectueze o inventariere a resurselor materiale şi umane. „Se poate finanţa orice fel de activitate pentru a putea dezvolta acest proiect. Pentru această zonă a ţării, unde sunt cele mai multe etnii, eu cred că trebuie urgentat acest proiect“, a declarat Eugen Teodorovici.

„Reprezentantul Uniunii Tătare (n.r. Gelil Eserghep) a ridicat, în urma discuţiilor avute,  problema teologiei islamice. Noi nu avem în România aşa ceva, toţi liderii bisericii islamice se duc şi se pregătesc în alte ţări. Normal ar fi să se şcolească aici“, a argumentat Ecaterina Andronescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Violeta 15 Mar, 2015 17:16 UMC este singura universitate de elita din Constanta si Dobrogea